Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mobilitatea lucrătorilor, "esențială în combaterea șomajului"

Posibilitatea lucrătorilor de a se mişca de la un loc de muncă la altul, în ţara lor sau între statele membre, este esenţială pentru a combate şomajul şi alte probleme.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 20 Septembrie 2014, 10:59

Un raport comun al Uniunii Europene şi Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică – OCDE –arată că posibilitatea lucrătorilor de a se mişca de la un loc de muncă la altul, în ţara lor sau între statele membre, este esenţială pentru a combate şomajul şi alte probleme de pe piaţa europeană a muncii.

Pentru a contracara efectele îmbătrânirii populației, Uniunea Europeană va trebui să elimine diferențele dintre femei și bărbați și să asigure prezenţa pe piața muncii a lucrătorilor tineri, precum şi a celor vârstnici.

Totodată, libertatea lor de mişcareși migrația auun rol important de jucat în dinamica pieţei muncii la nivelul Uniunii – arată raportul comun Comisia Europeană-OCDE, intitulat „Corelarea migrației economice cu necesitățile pieței forței de muncă”.

Audio: Mobilitatea lucrătorilor, "esențială în combaterea șomajului".

În Europa, populația activă, adică acei cetăţeni cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, va scădea, conform previziunilor existente în acest moment, cu 7,5 milioane până în 2020, ceea ce reprezintă un minus de 2,2% de lucrători pe piaţa muncii.

În schimb, în cele 33 de țări membre OCDE,care se află şi pe alte continente, numărul perosoanelor apte de muncă va crește în aceeași proporție.

În plus, în condiţiile în care ţările europene ar opri total primirea de imigranţi din afara Uniunii, populația în vârstă de muncă din cele 28 de state membre putea scădea și mai mult, cu aproape 11,7 milioane, adică 3,5 % până în 2020.

Raportul pe care îl analizăm arată că, în pofida încetinirii activității pe piața forței de muncă şi a şomajului destul de mare din unele ţări membre, 40% dintre întreprinderile europene spun că au dificultăți în a-şi găsi lucrători cu anumite meserii şi cu competențe corespunzătoare.

Per ansamblu, datele disponibile arată că, în următorii zece ani, piaţa muncii va cunoaşte transformări nebănuite, iar nevoile în materie de forță de muncă se vor concentra pe ocupații care presupun un nivel înalt de calificare.

De aceea, şcoala trebuie să se adapteze la cererea de meserii de pe piața muncii, astfel încât tinerii pe care îi pregăteşte să nu întâmpine dificultăţi în găsirea unui loc de muncă, după absolvire.

În acest context, Raportul comun Uniunea Europeană-OCDE dă trei răspunsuri strategice complementare, şi anume:

1. Promovarea libertăţii de mişcare a forței de muncă în interiorul Uniunii Europene, pentru a asigura o mai bună repartizare a competențelor;

2. O mai bună integrare a imigranților din afara Uniunii, pentru a permite o utilizare mai inteligentă a competențelor acestora, şi

3. Atragerea imigranților calificați din afara Uniunii, de care este nevoie pe piața forței de muncă europeană.

#Employment: report shows worker mobility key to tackle #EU demographic and skills challenges http://t.co/Vxr4bHVaqT@LaszloAndorEU#EU4Jobs

— European Commission (@EU_Commission) September 18, 2014