Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

30 August 2014
Vizualizari: 916
Comentează add

La întâlnirea de la Bruxelles ar putea fi desemnaţi cei care vor ocupa poziţii cheie în executivul Uniunii Europene.

Miză politică importantă a reuniunii șefilor de stat din UE

cerasela-radulescu-bruxelles

Foto: Arhivă

Situaţia din Ucraina ar putea domina dezbaterile liderilor europeni, dar la această întâlnire urmează să fie desemnaţi şi cei care vor ocupa poziţii cheie în executivul de la Bruxelles.

Reuniunea şefilor de stat şi de guvern de astăzi are o miză politică importantă, datorită celor două teme aflate pe agendă şi anume desemnarea celor trei funcţii la vârful UE, dar şi situaţia din Ucraina, Irak şi Gaza.

Referitor la ocuparea funcţiilor de preşedinte al Consiliului European, de şef al diplomaţiei europene şi de lider al Eurogrupului, o nouă amânare pare imposibilă, dacă liderii europeni nu-i vor desemna, deoarece noua Comisie Europeană, condusă de Jean-Claude Junker, îşi începe mandatul la 1 noiembrie.

Cabinetul Juncker ar urma să fie complet numai prin desemnarea celei sau celui care va conduce diplomaţia europeană, şi aceasta pe fondul crizelor politice şi militare din zone din afara UE, unde este nevoie ca blocul comunitar să se implice în continuare.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, va asista chiar la deschiderea summitului, acesta fiind un indiciu al sprijinului liderilor europeni faţă de Ucraina, în plină escaladare a conflictului cu Rusia.

Ar putea fi analizate şi noi sancţiuni împotriva Rusiei, mai ales după discuţia telefonică a şefului Comisiei Europene, José Manuel Barroso, de ieri, cu preşedintele rus, Vladimir Putin, pe care l-a avertizat că orice nouă destabilizare a Ucrainei va avea un cost ridicat pentru Rusia.


Etichete UEUniunea EuropeanăBruxellesmiză politicăreuniunea şefilor de stat şi de guvern din UEComisia EuropeanăJean-Claude JunkerConsiliul EuropeanUcraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live