Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 23 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

1 Martie 2015
Vizualizari: 1019
Comentează add

Premierul Benjamin Netanyahu a plecat spre SUA cu scopul unei misiuni pe care a numit-o "istorică".

Miza politică a discursului premierului israelian

radiojurnal

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Foto: Arhivă. 

În mijlocul unei controverse legate de discursul pe care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, urmează să-l rostească în Congresul Statelor Unite, Partidul Likud, al cărui lider este domnul Netanyahu, speră că mesajul pe care îl va adresa congresmenilor va avea un efect pozitiv în campania electorală din Israel, pentru alegerile din 17 martie. Care este miza politică a acestui discurs? 

Corespondenţă din Israel - Reporter: Dragoş Ciocîrlan - Premierul Benjamin Netanyahu a plecat spre SUA cu scopul unei misiuni pe care a numit-o "istorică". La invitaţia republicanilor, Benjamin Netanyahu va rosti un discurs în Congres, care a suscitat deja controverse în Israel şi SUA. El urmează să vorbească în legătură cu Acordul-cadru dintre Iran şi marile puteri în dosarul nuclear.

Premierul israelian a declarat la plecare că va face totul pentru a garanta viitorul Israelului. În repetate rânduri, el a spus că un acord care lasă Iranului capacităţile necesare fabricării armelor atomice pune în pericol securitatea statului. Administraţia Obama a fost nemulţumită de faptul că premierul israelian a acceptat invitaţia republicanilor de a rosti un discurs în Congres, fără să fie consultată şi, aparent, deliberat a fost ocolită, potrivit comentariilor din presă.

Secretarul de stat american John Kerry a avut o convorbire telefonică înainte ca premierul israelian să plece spre SUA, despre evoluţiile în tratativele din dosarul nuclear iranian. Kerry a declarat că Netanyahu este binevenit să vorbească în Congres, dar speră că discursul nu se va transforma într-o minge politică.

În Israel este în plină desfăşurare campania electorală pentru alegerile din 17 martie. Lideri ai opoziţiei l-au acuzat pe Benjamin Netanyahu că sacrifică relaţiile israelo-americane de dragul câtorva alegători la viitorul scrutin.


Etichete NetanyahudiscursSUALikudCongres

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live