Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Luni, 16 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, Madrid

7 Octombrie 2017
Vizualizari: 501
Comentează add

Spaniolii au iesit în stradă pentru a cere rezolvarea conflictului catalan, la aproape o săptămână de la referendumul privind independenţa regiunii.

Mitinguri pentru unitatea Spaniei

annamaria-damian-madrid

 Foto: Agerpres/ AP

Spaniolii au iesit în stradă pentru a cere rezolvarea conflictului catalan, la aproape o săptămână de la referendumul privind independenţa regiunii.
 
Majoritatea celor care au votat s-au pronunţat pentru independenţă, însă consultarea populară a fost declarată ilegală de autorităţile spaniole, care au încercat să împiedice procesul de votare.
 
Câteva sute de persoane au fost rănite în incidentele dintre poliţişti şi activiştii catalani. 
 
Este momentul să spunem că Spania este mai bună decât guvernanţii săi, afirmă organizatorii mitingurilor de astăzi.
 
Îmbrăcaţi cu haine de culoare albă, cetăţenii vor să transmită un mesaj de unitate, de respingere a confruntării steagurilor spaniol şi catalan.
 
Platforma "Vorbim", sub care sunt convocate mitingurile de la această oră, are ca obiectiv stabilirea dialogului.
 
Oamenii sunt chemaţi în faţa primăriilor la Madrid, Barcelona, Valencia, Malaga sau Sevilla, dar şi la Paris, Londra sau Bruxelles în faţa ambasadelor Spaniei.
 
Şi organizaţiile de dreapta au convocat o manifestaţie la Madrid pentru astăzi după-amiază, pentru apărarea naţiunii spaniole, a Constituţiei şi a statului de drept.
 
Sindicatele din Catalonia au cerut ieri, de la guvernul regional asigurări că firmele care au anunţat că îşi mută sediul social în alte regiuni nu vor da oameni afară.
 
Un reprezentant al executivului catalan le-a spus că nu există motive de îngrijorare, deoarece, dincolo de conflictul politic, siguranţa juridică va continua să existe.
 
Liderul secesionist, Carles Puigdemont, a anunţat că marţi după-amiază va vorbi în Parlament despre situaţia din Catalonia, dar partenerul său de guvernare, Candidatura Unităţii Populare, CUP, face presiuni pentru declararea independenţei.

Etichete SpaniaCataloniamitinguriunitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live