Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Raul Matiş, Târgu Mureş

10 Martie 2013
Vizualizari: 2243
Comentează add

Peste 5.000 de maghiari din ţară şi din străinătate au participat la un miting pentru autonomie organizat de Consiliul Naţional Secuiesc.

Miting pentru autonomie la Târgu Mureş

raul-matis-targu-mures

"Miting pentru autonomie" organizat la Targu Mures. Foto: Raul Matis.

Peste 5.000 de maghiari din ţară şi din străinătate au fost prezenţi duminică la monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, pentru a participa la mitingul pentru autonomie organizat de Consiliul Naţional Secuiesc.

Potrivit preşedintelui CNS, Izsak Balazs, mitingul a urmărit două scopuri, de aniversare şi de protest.

"Ziua libertăţii secuieşti – proclamată pentru data de 10 martie – este un moment în care Secuimea îşi poate exprima doleanţa de autonomie.

"Poate de asemenea să-şi exprime şi protestul faţă de actualul proiect de regionalizare a Guvernului României.

"Nu se pot trasa delimitări administrativ-teritoriale fără a se ţine cont de voinţa comunităţilor locale.

"În urma reformei administrative, Ţinutul Secuiesc trebuie să fie o regiune de sine-stătătoare, cu prerogative suplimentare pentru a proteja identitatea comunităţii secuieşti”, a spus Izsak Balasz.

Prezent la eveniment, europarlamentarul Tokes Laszlo a spus printre altele că premierul Victor Ponta ar fi reaprins "flacăra antimaghiară agresivă", că maghiarii vor continua lupta pentru autonomia teritorială a aşa-numitului Ţinut Secuiesc şi că fără "autoguvernarea maghiară din Transilvania" autonomia nu ar fi posibilă.

Fara sa precizeze cui adreseaza cererea, Tokes Laszlo a mai spus ca solicita ca "efectele Tratatului de la Trianon să înceteze", fapt ce a atras din mulţime scandarea unor lozinci precum "Autonomie”, "Ţinutul Secuiesc, nu România!” şi „Să piară Trianonul!”, lozinci care au fost scandate şi pe traseul spre centrul oraşului pe care, dupa miting, au mers manifestantii.

La final, organizatorii au predat reprezentantului Prefecturii Mureş o petiţie în care solicită ca aşa-zisul Ţinut Secuiesc să devină regiune de sine stătătoare, să fie garantată prin lege autonomia teritorială a regiunii dar şi ca autorităţile româneşti să înceteze "de îndată" ceea ce ei au numit "lupta împotriva simbolurilor secuieşti si hărţuirea maghiarilor şi a secuilor".


Etichete Ştiri CentrumitingTârgu Mureşautonomiesecuimaghiari

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live