Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Misiunea NATO din Afganistan

"Scorpionii roşii" înlocuiţi în Zabul de "Lupii negri".

Misiunea NATO din Afganistan
Foto: Nicu Popescu.

Articol de Radu Dobriţoiu, 23 August 2013, 10:31

Ediţia din 22.08.2013 poate fi ascultată și descărcată din secţiunea Podcast.

Pagina oficială de facebook a emisiunii: www.facebook.com/euroatlantica.

Realizator Radu Dobriţoiu: Ediţie specială dedicată celei mai importante misiuni la care participă Armata României, operaţiunea de stabilizare din Afganistan desfăşurată sub comanda NATO. La Timişoara s-a deasfăşurat astăzi ceremonia de repatriere a Batalionului 32 "Scorpionii Galbeni", unitate ce a fost înlocuită în provincia Zabul din Afganistan de Batalionul 151 Infanterie "Lupii Negri". Colegii mei Mario Balint şi Ilie Pintea au revenit şi ei din Afganistan, unde au stat aproape două sătămâni alături de militarii bănăţeni.
Din Studioul Radio România de la Timişoara, alături de mine Mario Balint şi Ilie Pintea. Bună seara, dragi colegi!

Ilie Pintea: Bună-seara, Radu, mulţumim pentru această seară. Bine te-am regăsit.

Realizator: Bine aţi revenit din Afganistan, din acel praf şi din acea zonă foarte dificilă. Potrivit planificării emisiunii ştiu că sunteţi împreună cu comandantul "Scorpionilor Galbeni", lt.col.Cristian Dan, şi cu şeful de Stat-Major al Brigăzii Banat, col.Gabriel Toma şi fost comandant al "Scorpionilor Roşii". Bună-seara!

Cristian Dan: Bună-seara. Ne pare bine să te reauzim, Radu.

Gabriel Toma: Bună-seara, Radu, sunt bucuros că te reaud din nou.

Realizator: Doi camarazi alături de care am petrecut luni de zile în Irak şi primul ofiţer de relaţii publice ajuns la comanda unui batalion de elită. Este vorba de lt.col.Cristian Dan. Felicitări pentrua această realizare în cariera militară. Am şi eu o surpriză atât pentru ascultători cât şi pentru colegii din studioul de la Timişoara. Avem legătura prin telefon cu generalul-maior Nicolae Ciucă, comandantul Diviziei 2 "Getica", Mare Unitate care are în subordine Batalionul 151 "Lupii Negri", unitate ce a preluat misiunea din Afganistan pentru şase luni. Bună-seara, domnule general. O să încercăm să reluăm legătura cu generalul Nicolae Ciucă. Speram să fie o surpriză reuşită. Iată că telefoanele nu tot timpul... Da, încercăm să restabilim legătura. Stimaţi colegi şi invitaţi, ştiu că am putea vorbi ore în şir despre Afganistan, însă timpul ne presează şi ne-a prins în această seară între două transmisii de fotbal din cupele europene. Mario Balint, până o să reuşim să restabilim legătura cu domnul general Nicolae Ciucă, te rog să ne spui cum a fost ceremonia de astăzi din Cetatea Banatului.

Mario Balint: Vreau să spun în primul rând că, dacă vorbeai de surprize, faptul că lt.col.Cristian Dan este un prim ofiţer de relaţii publice comandant de batalion nu este nici o surpriză. Excelenţa se măsoară de fiecare dată în fapte şi mai puţin în vorbe. Deci, un excelent ofiţer de relaţii publice şi un excelent comandant de batalion, asta fiind paranteza şi surpriza acestei ediţii. Dar, să revin în Piaţa Victoriei din Timişoara, unde în această dimineaţă a avut loc ceremonia de repatriere a Batalionului 32 Infanterie "Scorpionii Galbeni" din teatrul de operaţii din Afganistan, ceremonie la care a participat şi ministrul apărării, Mricea Duşa, şi şeful Marelui Stat-Major General, dar şi parlamentari. L-am văzut în tribuna oficială pe domnul Ion Mocioalcă, preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, alţi oficiali politici şi militari care au ţinut să fie alături de militarii bănăţeni acum, la repatrierea în Cetatea Banatului.

Realizator: Am înţeles că ai reţinut şi un fragment din alocuţiunea susţinută de ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa...

Mario Balint: Sigur că da. Vă invit să ascultăm împreună acest fragment şi comentăm ulterior.

Mircea Duşa: Ei sunt vedetele noastre, ei ş-au pus viaţa în pericol pentru a îndeplini această misiune într-un loc deosebit de periculos. Conducerea armatei, Guvernul României, românii, România apreciază eforturile pe care militarii români le fac în teatrele de operaţiuni, eforturile pe care Armata României le face pentru a asigura împreună cu ţările NATO securitatea mondială pe principiul acesta al apărării colective. Sigur că am mulţumit şi de această dată conducerii ISAF şi mai ales armatei Statelor Unite care în misiunile pe care le realizăm în Afganistan ne sprijină în mod deosebit legat de dotare şi de mijloacele de luptă pe care ni le pun la dispoziţie, astfel încât militarii români care execută misiuni în Afganistan să aibă în dotare mijloace de luptă şi tehnică modernă care să le permită să-şi îndeplinească misiunile.

Realizator: Mario Balint, ca să-i obişnuim pe ascultători în continuare cu tipicul impregnat de colegii mei de la Redacţia Sport o să dăm legătura în continuare spre Buzău, unde am anunţat că vom avea un circuit telefonic cu generalul-maior Nicolae Ciucă. Domnule general, bună-seara. Ne auziţi?

Nicolae Ciucă: Bună-seara, vă aud foarte bine.

Realizator: Bine aţi revenit în emisiune. Ne-aţi creat un pic de emoţii pentru că s-a pierdut semnalul. Vreau să vă spun că suntem în legătură directă cu studioul de la Timişoara. Aşadar, un duplex între studiourile Radio România de la Bucureşti şi Radio România de la Timişoara. Acolo se află colegii mei şi de radio şi de arme Ilie Pintea şi Mario Balint. Alături de ei, alţi prieteni pe care dumneavoastră îi cunoaşteţi. Este vorba de colonelul Gabriel Toma şi de lt.col.Dan Cristian. Domnule general Ciucă, vă adresez şi o primă întrebare. Aţi fost cel care a moşit batalionul modern "Scorpionii Roşii". Este vorba de Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab" pe care l-aţi comandat şi l-aţi dus în mai multe misiuni. Cea rămasă celebră este prima, cea deschisă în Afganistan, în Kandahar, unde am fost alături de dumneavoastră aproximativ cinci luni şi îmi aduc aminte şi sunt foarte sigur că această unitate de elită formată de dumneavoastră şi cu o serie de ofiţeri foarte bine antrenaţi a stat şi la baza structurilor care s-au dezvoltat după aceea. Este vorba de structuri similare care iniţial au fost sub comanda Brigăzii 2 Mecanizate de la Craiova, mă refer la Batalionul 20 "Scorpionii Negri" şi Batalionul 32 Infanterie "Scorpionii Galbeni" de la Timişoara. Cum vă simţiţi acum, când ştiţi că aţi avut o contribuţie atât de importantă la această dezvoltare şi modernizare în armata României, producând practic, stând la bazele a trei unităţi de elită?

Nicolae Ciucă: Sigur. Mai întâi de toate daţ-mi voie să-i salut călduros pe toţi cei pe care dumneavoastră i-aţi amintit atunci când am luat legătura. Sunt într-adevăr nu numai colaboratori, dar şi prietenii noştri cu care am participat împreună la primele misiuni desfăşurate în Afganistan. În al doilea rând vreau să le doresc bun venit acasă militarilor bănăţeni şi să-i felicit pentru modul exemplar în care şi-au îndeplinit misiunea în teatrul de operaţii din Afganistan. În al treilea rând, nu sunt eu cel care a moşit Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", eu am fost al treilea comandant. Cei care l-au înfiinţat, mă refer aici la lt.col. Pilşoiu, la vremea respectivă, şi ulterior lt.col.Ionici. În 1994 au pus bazele unei unităţi într-adevăr care avea să devină de-a lungul parcursului activităţilor pe care le-a desfăşurat una de elită şi să rămână o unitate de elită. Sunt foarte bucuros că aţi amintit de faptul că, atunci când s-au integrat, batalionul de la Timişoara, Batalionul 32 "Mircea" şi a preluat denumirea, nick name-ul acesta de "Scorpionii Galbeni", a făcut parte din Brigada 2 Infanterie. Ceea ce este o chestiune de mare mândrie ostăşească pentru noi că colegii noştri au reuşit să preia ştafeta primelor misiuni pe care le-a desfăşurat Batalionul 26 Infanterie în Afganistan, să le ducă mai departe şi să performeze poate mai bine decât am făcut-o noi la început, ceea ce rezultă din toate aprecierile pe care le-au primit militarii noştri de la conducerea ISAF şi de la conducerea partenerilor noştri strategici, Statele Unite, pentru modul exemplar în care şi-au îndeplinit misiunile.

Realizator: Să aducem aminte domnule general însă că tot de la Batalionul 26 Infanterie au plecat comandanţi ai celor două structuri amintite. Îmi aduc aminte de col.Nicolae Ion care a fost primul comandant al "Scorpionilor Negri", cel care v-a fost locţiitor în misiunea din Afganistan în 2002 şi, de asemenea, un alt comandant de la Timişoara de această dată, este vorba de colonelul Augustin Pegulescu, care a făcut parte tot din Batalionul 26 Infanterie "Scorpionii Roşii". Aşadar, "Scorpionii Roşii" au generat plus valoare în armată prin experienţa dobândită cu aceste cadre militare în Afganistan, care au stat după aceea la baza constituirii şi ridicării celor două batalioane care au fost şi sunt 20 acuma, în Brigada 2 de la Craiova.

Nicolae Ciucă: Aşa este, tot ceea ce a însemnat Batalionul 26 sau mai bine din experienţa Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab nu s-a împachetat în interiorul acelei cazărmi. Ea a fost transmisă mai departe, a constituit un model pentru celelalte structuri din compunerea Brigăzii 2 de la Craiova, a constituit de asemenea un factor mobilizator, dacă nu este prea mare cuvântul, şi au ajuns să performeze aşa cum afirmam anterior la fel de bine ca noi. Este adevărat locotenentul colonel Ioan, locotenet colonel Pegulescu, la vremea respectivă, acum sunt colonei...

Realizator: Colonei.

Nicolae Ciucă: Colonei, sigur că da. Am făcut parte dintr-o echipă tânără. Toţi ceilalţi ofiţeri nu vreau să le dau numele tuturor acum, pentru că s-a putea să omit pe unul sau pe altul.

Realizator: Nici eu, că şi eu aş putea să uit.

Nicolae Ciucă: Şi aş fi nedrept. Toţi merită să fie amintiţi. Toţi merită respectul meu şi pe această cale le mulţumesc încă o dată pentru tot ceea ce au făcut şi fac în continuare în interiorul Armatei Româneşti pentru Armata României.

Realizator: Domnule general, daţi-mi voie să rămânem în cadrul care ne-a precedat şi care va urma cu transmisiile sportive şi să dăm legătura la Timişoara, acolo unde sunt colegii mei Mario Balint şi Ilie Pintea. Vă rog să rămâneţi în continuare alături de noi. Mario Balint, te rog să-i adresezi întrebări invitatului special de astăzi, este vorba de locotenentul colonel Dan Cristian, cum am spus, primul ofiţer de relaţii publice din Armata României care a ajuns la comanda unui batalion de elită. Am petrecut alături de el aproximativ 5 luni în Irak, a fost un foarte bun ofiţer de relaţii publice, sper dragă Mario Balint să fi fost la fel şi în Afganistan, ai fost acolo şi l-ai cunoscut, ce ne poţi spune?

Mario Balint: Cu siguranţă este un foarte bun comandant de batalion, mai ales că astăzi a raportat ministrului apărării naţionale misiune îndeplinită şi formaţie completă. De fapt am doi invitaţi speciali, este vorba de locotenent colonelul Cristian Dan, comandantul "Scorpionilor Galbeni" şi de colonelul Gabriel Toma, cu care aş vrea de fapt să încep această discuţie şi să-l întreb...

Realizator: Domnul colonel Gabriel Toma tocmai este un "scorpion" bătrân, pe care noi îl cunoaştem cu ştate vechi din Afganistan.

Mario Balint: Sigur că da.

Realizator: Am spus că tânărul locotenent colonel este mai special astăzi şi tocmai de aceea ...
Mario Balint: Este adevărat, dar aş vrea să...

Realizator: Parcă îl şi văd pe domnul colonel Toma cum mustăceşte acuma şi zâmbeşte auzindu-mă.

Dan Cristian: Îmi cer scuze, dar chestiunea asta cu bătrâneţea nu ţine la militari.

Mario Balint: Într-adevăr, colonelul Toma mustăceşte puţin şi vreau să-l întreb dacă poate să ne spună foarte pe scurt cum s-a schimbat Afganistanul din 2005, atunci când "Scorpionii Roşii" erau la Kabul şi asigurau protecţia să spun aşa alegerilor generale, faţă de acum, de momentul în care Dan Cristian, conducând, comandând "Scorpionii Galbeni" a fost singurul batalion românesc care a acţionat în 3 districte şi singurul batalion românesc care a predat practic către noile forţe de securitate afgane mai multe baze înaintate. Aşadar, domnule colonel, care este diferenţa între teatrul de operaţii în Afganistan de atunci şi de acum.

Gabriel Toma: Da. În primul rând vă rog să-mi daţi voie să-l salut pe domnul general maior Nicolae Ciucă, îmi este foarte drag de fiecare dată când îl aud sau când ne întâlnim, depănăm amintiri pentru că trebuie să spun aşa cum aţi amintit dvs. încă o dată că din 2002 am cam stat prin Afganistan până mai acum câţiva ani. Am onoarea să vă salut, domnule general maior.

Nicolae Ciucă: Onoarea e de partea mea.

Gabriel Toma: În al doilea rând, vreau să-l felicit încă o dată pe domnul locotenent colonel Dan Cristian pentru ceea ce a făcut acolo în Afganistan şi în primul rând pentru faptul că şi-a îndeplinit misiunea şi s-a înapoiat, aşa cum a raportat la plecarea în misiune, cu toţii militarii sănătoşi acasă. Revenind la Afganistan, într-adevăr, în 2005 ultima misiune pe care am executat-o în Afganistan cu batalionul, ca şi rezervă strategică NATO, am avut atunci în compunere şi o companie de militari americani, 120 de militari americani. Ei bine, atunci au fost desfăşuraţi în regiunea Kabul, am cooperat cu contingente din mai multe ţări NATO. A fost o misiune mai scurtă de 3 luni, dar destul de complicată, ca să zic aşa, prin specificul ei. Mergând mai departe, pot să amintesc despre Afganistan, aşa cum era în 2002 - când era comandant actualul general Nicolae Ciucă şi am petrecut acolo împreună cu Radu Dobriţoiu 6 luni - atunci cred că a fost o misiune mult mai dificilă.

Realizator: Dificilă pentru Armata Română.

Gabriel Toma: Pentru Armata Română, dar pot să spun cu sufletul deschis şi fără să greşesc a fost o misiune deosebit de importantă pentru faptul că am învăţat şi ne-am instruit extraordinar de bine. Am fost atunci, am acţionat alături de militarii americani din Divizia 101 şi 82.

Realizator: Divizii de elită, să spunem, este vorba de dviziile aeropurtate care au o experienţă deosebită.

Gabriel Toma: Aşa este. Şi ţin minte că atunci, pe lângă faptul că executam misiunile primite de la partenerii noştri, vreau să spun că atunci s-a format o adevărată şcoală în ceea ce priveşte pregătirea militarilor pentru aceste tipuri de misiuni.

Mario Balint: O şcoală care, aşa cum spunea şi domnul general Nicolae Ciucă, a performat în timp şi care ...

Gabriel Toma: Militarii, ofiţerii care au fost în acea misiune în 2002, ţin minte că făceam practică, ei învăţau odată cu desfăşurarea misiunilor în..

Mario Balint : Nu a fost o misiune uşoară, însă nici "Scorpionii Galbeni" nu a avut o misune uşoară.

Realizator: Mario dacă îmi permiţi, dacă îmi pemiteţi domnule colonel Toma, pentru că mi-aţi adus aminte de acei ofiţeri care au fost atunci în acea vară fierbinte în Kandahar, se întâmplă numai la case mari şi la armate importante ca aceştia să se reântâlnească, aşa cum nu... ne îndreptăm atenţia spre Buzău, domnule general Nicolae Ciucă, pe atunci era colonelul Huggins, dacă nu mă înşel, nu?

Nicolae Ciucă: Aşa este. Era comandantul Brigăzii 3 Panter din compunerea Diviziei 82 Aeropurtată.

Realizator: Şi dvs. l-aţi reîntâlnit pe colonelul Huggins, de această dată dvs. în calitate de general şi dânsul în calitate de general, ştiu că v-a trimis şi un mesaj personal, pentru că nu aţi avut timp să vorbiţi, domnul general maior Huggins către generalul maior Nicolae Ciucă din Afganistan, iată v-aţi reântâlnit acolo, dar la alte eşaloane, iată ce înseamnă experienţa am spus se întâmplă numai la case mari şi la armate importante.

Nicolae Ciucă: S-a întâmplat ca militarii Brigăzii 282 Infanterie, care sunt în compunerea Diviziei 2 Infanterie să intre în teatrul de operaţii şi să execute misiuni sub comanda generalului maior Huggins. A fost o chestiune care într-adevăr nu cred că este nimic întâmplător, de aceea nici acea misiune nu a fost întâmplătoare, nici cele care se execută azi nu sunt întâmplătoare şi nu este întâmplător faptul că militarii români au reuşit într-adevăr să facă performanţă în teatrele de operaţii.

Realizator: Mario, aş vrea să-l aud şi pe Ilie Pintea, pentru că el a primit botezul focului în Afganistan acolo, să-mi spună impresiile lui şi, bineînţeles, până la urmă să-l auzim şi pe comandantul "Scorponilor Galben", nu?

Mario Balint: Asta vroiam să-ţi propun, o să-l ascultăm, aşa, în ritm de meci, pe Ilie Pintea foarte scurt şi pe urmă /.../ câteva întrebări.

Realizator: Deci Ilie Pintea, să specificăm, Mario, să specificăm, este vorba de Ilie Pintea şi nu de Ilie Dobre, Ilie Pintea este la "Euroatlantica". Ilie Dobre va fi după noi la fotbal în transmisie.

Ilie Pintea: Corect. Radu, aşa cum spuneai şi tu se poate vorbi ore tregi despre subiectul acesta, despre Afganistan, pentru mine a fost o adevărată onoare să ajung acolo şi să-i cunosc pe militarii români. Să-l văd pe domnul locotenent colonel Dan la lucu acolo şi pe colegii lui şi, mai ales, a fost o reală mândrie să-i aud pe comandanţii americani lăudând la superlativ activitatea militarilor noştri. A fost o misune foarte scurtă faţă de cele la care ai luat tu parte până acum, dar foarte intensă datorită experienţelor de care am avut parte şi mai multe despe toate acestea puteţi găsi pe site-ul România Actualităţi, într-o secţiune dedicată pe care o găsiţi foarte uşor. Avem acolo şi fotografii şi materiale multimedia, ca să vedeţi cu ochi voştri cum a fost în Afganistan.

Realizator: Am înţeles că ne pregăteşti şi surprize, filme, ai venit cu peste 10 ore de înregistrări video de acolo Ilie.

Ilie Pintea: Sigur că da, lucrăm la partea asta de multimedia, care va fi cu siguranţă una spectaculosă şi care le va da prilejul ascultătorilor noştri să vadă cu ochii lor ce am văzut noi acolo.

Realizator: La 85 de ani Radioul întinereşte.

Mario Balint: O misiune intensă, dar lungă au avut "Scorpionii Galbeni" acolo în teatrul de operaţiuni, în Afganistan.

Realizator: Să-l auzim şi pe comandantul "Scorpionilor", Mario, te rog frumos. Să-i dăm legătura dlui lt. col. Dan Cristian, care a reuşit să-şi aducă întreaga echipă victorioasă.

Mario Balint: Da, comandantul Batalionului 2 Manevră din Afganistan, după plecarea, în conformitate cu deciziile NATO a Batalionului 1 Manevră...

Realizator: Cu denumire de acolo, sigur, operative. Este vorba de Batalionul 32...

Mario Balint: Batalionul 2 Manevră, respectiv 32 Infanterie a rămas singurul batalion de manevră în compunerea brigăzii americane.

Realizator: Mai important este să-l auzim pe Dan Cristian

Mario Balint: Cât de greu a fost să duceţi misiunile a două batalioane şi să fiţi singurul batalion de manevră în provincia Zabul ?

Cristian Dan: Înainte de a răspunde întrebării tale, Mario, te rog să-mi dai voie să-l salut pe dl general Ciucă. Vă salut, dle general.

Nicolae Ciucă: De asemenea, onoarea este de partea mea.

Cristian Dan: Nu pot spune că a fost greu, pentru că exact cum raportam la ceremonia de plecare în misiune ne-am instruit aşa cum urma să luptăm. A fost, într-adevăr, o misiune complexă, am intrat pe o arie de operaţii, pentru ca ulterior în cadrul procesului de tranziţie a responsabilităţilor de securitate să ne redislocăm spre sud, prelând aria Batalionului Manevră. Vreau să precizez un lucru care este extrem de important, ceea ce a făcut batalionul nu este extrem, nou. Noi nu am făcut altceva decât să ducem mai departe toate realizările şi efectele obţinute de către unităţile anterioare. A fost, într-adevăr, o provocare pentru subordonaţii mei, o provocare la care ne aşteptam şi care a fost dusă până la capăt conform misiunii încredinţate şi la termenele stabilite de către eşaloanele superioare. Că a fost brigada care a fost dislocată în FOB Apache sau Comandamentul original de sud. Ce aş vrea, de asemenea, să subliniez este faptul că la începutul misiunii am fost dislocaţi în cinci baze de operaţii înaintate, ulterior, concomitent cu mentorizarea forţelor de securitate afgane, fie că a fost armata naţională afgană sau poliţia, s-au predat responsabilităţile de securitate către ei şi, în acelaşi timp, infrastructura tactică. Patru baze de operaţii înaintate, ceea ce reprezintă la nivelul batalionului la momentul încheierii misiunii 50% din bazele pe care forţa ISAF le-a transferat către forţele de securitate afgane. Vorbind de echipă şi de pregătire, toate cunoştinţele - este un lucru pe care aş vrea din nouă să-l apreciez /.../ dle general Ciucă - toate cunoştinţele şi lecţiile învăţate, identificate de către batalioanele şi ofiţerii deosebiţi pe care armata română de-a lungul misiunilor în teatrele de operaţii în Afganistan au fost transferate şi au fost în permanenţă transferate de la unitate la unitate, aducând, dacă vreţi, acele elemente plus valoare în aşa fel încât misiunile pe care le au batalioanele de îndeplinit să se desfăşoare nu neapărat mai bine, ci la standardele impuse de un mediu operaţional care este în contină schimbare.

Mario Balint: Aş vrea să pun o întrebare retorică pentru toţi invitaţii, inclusiv pentru dl general Nicolae Ciucă. Aşadar, în armata română compentenţa se ia, este molipsitoare.

Nicolae Ciucă: Competenţa se construieşte, competenţa se realizează cu foarte multă dăruire, cu foarte mult profesionalism şi cu foarte multă dragoste faţă de meseria armelor, asta înseamnă competenţă. Într-adevăr, pentru că aţi adus aminte şi aţi punctat acest cuvânt de "a se lua şi a se transmite", trebuie să subliniez faptul că, într-adevăr, "Scorpionii Galbeni" au constuit sau misiunile "Scorpionilor Galbeni" au constituit un fundament, lecţii învăţate pe care acum, în teatrul de operaţii le execută şi le duc mai departe colegii lor de la Brigada 15 Mecanizată, este vorba despre Lupii Negri şi Jderii din compania GDA. Este o chestiune foarte importantă şi asta nu semnifică nimic altceva decât sinergia şi coeziunea care s-au realizat în interiorul armatei, în interiorul structurilor care se rotesc de ani buni în teatrele de operaţii.

Realizator: Domnule general Nicolae Ciucă, mai avem aproximativ patru minute până la sfârşitul acestei ediţii "Euroatlantica". Vă rog, într-un minut, să ne daţi câteva informaţii de actualitate referitoare la repatrierea tehnicii de luptă din Afganistan şi la diminuarea efectivelor românesti de acolo, ceea ce se produce - iată! - sub comanda indirectă a dumneavoastră, pentru că Batalionul 151 "Lupii negri" vă este subordonat, dumneavoastră fiind comandantul Diviziei 2 "Getică".

Nicolae Ciucă: Sigur, aşa este, numai că structura pe care o comand nu este direct implicată în repatrierea tehnicii şi echipamentelor din Afganistan. Ca atare, nu pot să vă dau detalii multe, iar în ceea ce priveşte reducerea efectivelor, ea pusă în practică odată cu asumarea deciziilor la nivelul ISAF-ului şi a nevoilor operaţionale din teatrul de operaţii, începând cu anul 2014 este limpede că misiunea se va reduce. Dacă nu mă înşel, nu am cifrele exacte, pentru că nu mă ocup nemijlocit de această chestiune, este clar că vom reduce efectivele şi undeva la o mie de militari vor rămâne până la finele anului 2013 şi, aşa cum precizam, în funcţie de nevoile operaţionale, acestea se vor reduce treptat până la finele anului 2014.

Realizator: Nu ştiu cum se întâmplă, domnule general. Poate că aşa este în istoria militară, dar "Scorpionii roşii" au deschis misiunea din Afganistan şi se pare că tot "Scorpionii roşii" împreună cu "Scorpionii negri" o vor închide, pentru că ei, din iarnă, vor prelua această misiune dificilă.

Nicolae Ciucă: Da, de aceea nu aveam datele exacte, pentru că pachetul de forţe care urmează să intre în teatru şi să schimbe militarii Brigăzii 15 acum este în formare, în pregătire şi instruire, este adevărat, numai că trebuie să fac precizarea că cei care cu adevărat închid misiunea batalioanelor de manevră sunt militarii Batalionului 20 Infanterie "Scorpionii negri", iar...

Realizator: Şi doar o companie din 26 de luptători.

Nicolae Ciucă: ...şi doar o companie din Batalionul 26, sigur că da.

Realizator: Da, Mario, dau legătura la Timişoara pentru încă un minut, aşteptând de acolo informaţii înainte de încheierea ediţiei.

Mario Balint: La Timişoara, un minut împreună cu doi invitaţi speciali, locotenent colonelul Dan Cristian şi colonelul Gabriel Toma. Domnule colonel, încep din nou cu dumneavoastră şi vă întreb foarte scurt ce aşteptări aţi avut de la Batalionul "Scorpionii galbeni" şi ce vi s-a materializat, să spun aşa.

Gabriel Toma: I-am văzut pe militarii din Batalionul "Scorpionii galbeni" pe timpul pregătirii pentru misiune; au fost verificaţi şi evaluaţi. Am fost convins că-şi vor îndeplini misiunea acolo cu succes şi că, cunoscându-l pe locotenentul colonel Dan, am fost convins că se vor înapoia toţi acasă. Îi felicit, pentru că astăzi, până la urmă, este ziua lor, victoria lor. Astăzi a avut loc ceremonialul de înapoiere şi îi felicit pentru tot ceea ce au realizat acolo, în Afganistan şi pentru Armata României.

Mario Balint: Cristian Dan, două cuvinte pentru subordonaţii tăi timp de şase luni, astăzi acasă, din nou alături de familii, de prieteni, de cei dragi.

Cristian Dan: Pentru subordonaţii mei, Mario, pot să spun doar atât, că sunt onorat şi sunt mândru că am luptat alături de asemenea subordonaţi.

Mario Balint: Radu Dobriţoiu, nu mai e nimic de spus, legătura la Bucureşti. Mulţumim pentru această seară.

Realizator: Vă mulţumesc foarte mult. A fost impresionant să fiu din nou alături de adevăraţi prieteni şi camarazi de arme - iată! - şi o ediţie specială suprapusă peste ceremonia de la Timişoara din Piaţa Operei. "Euroatlantica" la final, ediţie dedicată trupelor româneşti din misiunea NATO din Afganistan.

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica 11 Februarie 2022, 21:28

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022

Securitatea Europei, între baletul diplomatic și zâmbetele autocrate

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica 21 Ianuarie 2022, 10:20

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022

"Euroatlantica" - "Est-Vest, dialog sau confruntare"

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica 07 Ianuarie 2022, 11:53

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica 03 Ianuarie 2022, 13:09

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică

Euroatlantica - Ediția din 30 decembrie 2021.

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica -  Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica 17 Decembrie 2021, 16:35

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"
Euroatlantica 03 Decembrie 2021, 13:57

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"

Euroatlantica- Ediția din 2 decembrie 2021.

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"
"Euroatlantica" - Securitatea naţională
Euroatlantica 26 Noiembrie 2021, 07:09

"Euroatlantica" - Securitatea naţională

Euroatlantica- Ediția din 25 noiembrie 2021.

"Euroatlantica" - Securitatea naţională
Euroatlantica - Belarus, pericolul de la frontiera NATO și a UE
Euroatlantica 20 Noiembrie 2021, 09:25

Euroatlantica - Belarus, pericolul de la frontiera NATO și a UE

Euroatlantica - Ediția din 18 noiembrie 2021.

Euroatlantica - Belarus, pericolul de la frontiera NATO și a UE