Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI... CU SOARE (continuare) Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Arina Petrovici

18 Septembrie 2020
Vizualizari: 638
Comentează add

Misiune de experţi constituită de mai multe state OSCE, între care şi România, pentru investigarea fraudelor electorale în Belarus.

Misiune de experţi OSCE pentru investigarea fraudelor electorale în Belarus

arina-petrovici

Proteste în Minsk. Foto: Agerpres/EPA.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care nu îl mai recunoaște pe Aleksandr Lukașenko drept președinte al Belarusului. Minskul califică documentul drept agresiv și dezechilibrat. În paralel, mai multe state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, printre care și România, au constituit o misiune de experți independenți pentru investigarea încălcării drepturilor omului și fraudelor electorale în Belarus.

În rezoluția votată cu o majoritate zdrobitoare, Parlamentul European respinge rezultatele alegerilor prezidențiale desfășurate în Belarus în 9 august, câștigată de președintele Aleksandr Lukașenko cu 80% din voturi. Legislativul european consideră că scrutinul a fost fraudat și că au fost încălcate toate standardele internaționale. Astfel, eurodeputații solicită Uniunii Europene impunerea de sancțiuni și subliniază că Parlamentul European nu îl va mai recunoaște pe Lukașenko drept președinte începând cu data de 5 noiembrie, când acestuia îi expiră actualul mandat.

În replică, Ministerul belarus de Externe critică documentul drept agresiv, dezechilibrat și acuză executivul european că nu respectă suveranitatea statelor terțe. Mai mult, Belarusul și-a închis iar frontierele cu Polonia și Lituania și a anunțat o întărire a controalelor la frontiera cu Ucraina. În paralel, Ministerul danez de Externe a anunțat că un grup de 16 state membre ale OSCE, între care și România, au constituit o misiune de experți independenți pentru investigarea încălcării drepturilor omului și a fraudelor electorale la scrutinul prezidențial din Belarus.

Misiunea urmează să publice un raport în termen de șase săptămâni, iar luni miniștrii europeni de externe vor discuta despre sancțiunile pe care Uniunea intenționează să le adopte împotriva responsabililor de la Minsk, aceastea urmând să fie supuse aprobării la summit-ul din 24 - 25 septembrie.


Etichete (ii)expertioscefraudebelarus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live