Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu, Washington

14 Aprilie 2014
Vizualizari: 1117
Comentează add

Pentagonul a confirmat că un avion de vânătoare rus a urmărit de la joasă altitudine traseul prin Marea Neagră al distrugătorului Donald Cook şi a condamnat acţiunea Rusiei.

Mişcările NATO, "monitorizate de Rusia"

ani-sandu-washington

Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Jay Carney. Foto: Reuters.

Pentagonul a confirmat că un avion de vânătoare rus a urmărit de la joasă altitudine traseul prin Marea Neagră al distrugătorului american Donald Cook şi a condamnat acţiunea Rusiei.

Evenimentul nu a fost totuşi comentat de Casa Albă, potrivit căreia preşedintele american şi cel rus vor avea în scurt timp o nouă convorbire telefonică.

Pentagonul anunţă că un avion militar rus a trecut sâmbătă de mai multe ori prin apropierea navei USS Donald Cook din Marea Neagră şi condamnă această acţiune a Moscovei, pe care o caracterizează drept provocatoare şi neprofesionistă.

Steve Warren, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, spune că avionul rus nu a răspuns la multiplele solicitări şi avertizări din partea distrugătorului american.

Evenimentul a durat aproximativ 90 de minute şi s-a încheiat fără incidente - anunţă Warren.

El mai spune că avionul rus a zburat la joasă altitudine, dar că nu a trecut niciodată deasupra navei USS Donald Cook şi că distrugătorul american nu a fost în pericol.

SUA "urmăresc cu atenţie" evenimentele din regiune

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, nu a dorit să comenteze evenimentul şi a spus doar că Statele Unite urmăresc cu atenţie şi îngrijorare evenimentele din regiune şi că sunt gata să impună sancţiuni mai dure la adresa Rusiei.

Jay Carney a confirmat că directorul CIA, John Brennan, a fost la sfârşitul săptămânii trecute în Ucraina, ca parte a unei vizite mai largi în Europa. Iniţial, informaţia a apărut pe surse în mass media din Rusia.

"Vizitele oficialităţilor de rang înalt din rândul serviciilor de informaţii sunt o modalitate standard de promovare a cooperării în materie de securitate, cooperare reciproc avantajoasă, care a avut loc inclusiv cu Rusia după Războiul Rece.

"Oficialităţi americane şi ruse responsabile de serviciile de informaţii s-au întâlnit de mai multe ori în ultimii ani. A sugera că întâlnirile de acum cu omologii oficialităţilor americane au alt scop este absurd", a spus Jay Carney.

Barack Obama "va discuta cu Putin"

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a mai confirmat şi că Barack Obama a vorbit luni la telefon cu preşedintele Franţei, François Hollande, despre evoluţiile din Ucraina, dar nu a dat mai multe detalii.

El a spus că Obama va avea o discuţie în curând şi cu Vladimir Putin, posibil chiar pe parcursul zilei de lun.

Întrebat în ce punct a ajuns relaţia SUA-Rusia, dacă s-a intrat în faza unui nou război rece, Carney a spus că deşi relaţia este una tensionată, nu este vorba de un război rece şi că confruntarea militară poate fi evitată.

"Rusia reprezintă în mod clar o ameninţare la adresa Ucrainei, este cu siguranţă o putere regională şi poate, aşa cum am observat în ultimele săptămâni, să facă acţiuni care să provoace îngrijorare la nivel global.

"Avem puncte de vedere total diferite cu Rusia în mai multe chestiuni şi vorbim direct despre ele. Cea mai bună cale de acţiune pentru Rusia este să detensioneze conflictul şi asta îi sugerăm să facă", a mai spus Jay Carney.

Şi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, spune că Statele Unite nu văd să existe o soluţie militară la conflictul din Ucraina şi că vor continua să discute cu ruşii în speranţa unei rezolvări pe cale diplomatică a crizei.


Etichete PentagonavionrusMarea Neagrădistrugătorul Donald CookMoscovaRusiaJay CarneyCasa AlbăBarack ObamaVladimir Putin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live