Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

13 Noiembrie 2011
Vizualizari: 1776
Comentează add

Preşedintele Senatului nu este la prima sancţiune din partea partidului. În decembrie 2010 el a fost suspendat pentru şase luni din PSD, decizie care a expirat în urmă cu cinci luni.

Mircea Geoană, propus pentru excludere din PSD

ioana-dogaru

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Foto Arhivă.

Preşedintele Comisiei de arbitraj şi integritate morală, Dan Şova, a anunţat că forul PSD a decis, cu 43 de voturi pentru şi cinci împotrivă, să propună Comitetului Executiv Naţional al PSD excluderea din partid a lui Mircea Geoană.

Comisia a fost sesizată marţi de liderul formaţiunii, Victor Ponta, în legătură cu posibile încălcări ale statutului de către Mircea Geoană, care nu a acceptat să fie schimbat din fruntea Senatului, aşa cum hotărâse Biroul Permanent Naţional.

Mircea Geoană, a sosit la audierea sa în cadrul Comisiei în jurul orei 14:15, însă aceasta se încheiase cu puţin timp înainte.

Preşedintele Senatului s-a arătat consternat de această situaţie şi a afirmat că fusese convocat la acea oră şi nu mai devreme. Preşedintele comisiei, Dan Şova a explicat situaţia printr-o lipsă de comunicare. 

"Sunt absolut consternat de situaţia creată. Am fost chemat în scris la sediul partidului şi când am ajuns am observat că şedinţa luase sfârşit. Nu sunt vinovat cu absolut nimic. Aş vrea să transmit un mesaj către colegii mei din teritoriu şi să îi rog din inimă să îşi păstreze calmul şi echilibrul. Nu cedaţi presiunilor!", a declarat Mircea Geoană când a ieşit din sediul PSD.

"Eu mi-am făcut datoria. Această comisie poate doar să facă o recomandare către forurile superioare ale partidului", a mai spus Mircea Geoană.

Ulterior, într-un comunicat, Mircea Geoană a apreciat că decizia Comisiei PSD este nulă de drept din perspectiva Statutului partidului şi reprezintă o nulitate absolută din punctul de vedere al Legii partidelor politice, întrucât nu s-au audiat părţile, adăugând că, în aceste condiţii, decizia nu produce consecinţe.

Rocadă la preşedinţia Senatului

Pe 7 noiembrie, preşedintele partidului Victor Ponta a declarat că Biroul Permanent Naţional al PSD a decis ca Titus Corlăţean să fie propus pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

Liderul PSD a precizat că funcţia din care urmează să fie înlocuit Mircea Geoană aparţine partidului.

Victor Ponta spune că Mircea Geoană a luat o serie de decizii fără consultarea PSD.

"Nimeni care se află în această funcţie nu poate să meargă în străinătate fără a avea un mandat din partea ţării, nu poate să-l invite, de exemplu, pe primul-ministru Emil Boc aici fără ca niciun senator să nu ştie acest lucru, nu poate să-şi folosească poziţia fără a discuta cu partidul şi cu organizaţia politică care a obţinut voturile respective", a declarat Victor Ponta.

Mircea Geoană a anunţat că nu renunţă la şefia Senatului, şi a arătat că decizia privind înlocuirea sa din funcţie este luată de conducerea PSD fără a i se aduce vreo motivare şi face rău partidului.

"Cei care îşi asumă o astfel de răspundere trebuie să şi plătească în eventualitatea în care partidul nostru şi opoziţia pierd această poziţie", a spus Mircea Geoană.

Ulterior, Ion Iliescu şi Adrian Năstase au explicat decizia BPN, precizând că nu este vorba despre revocarea lui Mircea Geoană de la preşedinţia Senatului, ci numai de înlocuirea sa cu un coleg de partid.

Pe 9 noiembrie, Mircea Geoană a solicitat colegilor din PSD convocarea Comitetului Executiv Naţional pentru soluţionarea situaţiei legate de înlocuirea sa din această funcţie.

Mircea Geoană, la a doua sancţiune din partea PSD

Mircea Geoană a fost preşedinte al PSD până în 2010, când a pierdut şefia partidului după eşecul la prezidenţialele din 2009 în faţa lui Traian Băsescu.

Preşedintele Senatului nu este la prima sancţiune din partea partidului. În decembrie 2010 el a fost suspendat pentru cinci luni din PSD, decizie care a expirat în urmă cu şase luni.

Mircea Geoană a fost sancţionat după ce a susţinut, într-o declaraţie filmată şi postată pe blogul personal, că a fost sfătuit de Victor Ponta, la dezbaterea avută cu Traian Băsescu înaintea ultimului tur al prezidenţialelor din 2009, să spună că a fost acasă, la nevastă, în cazul unei întrebări despre vizita făcută la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.


Etichete Mircea geoanăPSDpartidcomisie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live