Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Minorii ar putea fi amendaţi dacă fumează în spaţii publice

"Apel matinal" - Invitat: Eugen Neaţă, vicepreşedinte al Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor.

Minorii ar putea fi amendaţi dacă fumează în spaţii publice
Foto: Reuters.

Articol de Cătălin Cîrnu, 30 Septembrie 2022, 11:37

Minorii cu vârste de până la 18 ani ar putea fi amendaţi cu sume mergând până la câteva sute de lei dacă fumează în spaţii publice precum parcuri, stadioane, autogări, drumuri publice sau în zona unităţilor de învăţământ, dar şi în preajma acestor spaţii publice, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului. Practic, dacă proiectul va fi adoptat, tinerii care nu au împlinit 18 ani vor fi sancţionaţi, aşa cum se întâmplă cu toţi ceilalţi, pentru fumatul în toate spaţiile publice închise. România ocupă, conform studiilor recente, locul 4 în Europa la numărul de adolescenţi de 13 ani care fumează săptămânal, iar vârsta la care tinerii încep să fumeze scade constant în ultimii ani. Sunt detalii despre care discutăm chiar acum cu invitatul "Apelului Matinal", deputatul PSD Eugen Neaţă, vicepreşedinte al Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor şi unul dintre iniţiatorii proiectului. Vă salut!

Eugen Neaţă: Bună dimineaţa!

Realizator: Care sunt argumentele de la care aţi pornit dumneavoastră şi colegii dumneavoastră şi, practic, ce prevede acest proiect? Practic.

Eugen Neaţă: Cred că ar fi corect ca mai întâi să prezint de unde a venit această idee, această solicitare de modificare a Legii 349/2002 pentru combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Solicitarea de a veni cu o iniţiativă, o propunere legislativă prin care să se interzică fumatul de către persoanele minore în anumite locuri publice pe care le-aţi enumerat dumneavoastră înainte, nu o să le mai enumăr acum, a venit de la Autoritatea Teritorială de Ordine Publică şi a avut la bază date statistice furnizate de Agenţia Naţională Antidrog, în baza unui studiu efectuat în ce priveşte consumul de tutun, alcool şi droguri, dar şi a unor concluzii desprinse din discuţiile purtate cu profesorii diriginţi./apostelnicu/dsirbu/ După cum ştiţi, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică are în componenţa sa politicieni, şefi de instituţii de ordine şi siguranţă publică, reprezentanţi ai societăţii civile şi având în vedere larga reprezentare, considerăm că solicitările făcute, propunerile sunt unele avizate. Din datele rezultate, din studiul efectuat de Agenţia Naţională Antidrog privind prevalenţa consumului de tutun, alcool şi droguri în rândul minorilor, am observat că ele sunt îngrijorătoare şi precizaţi şi dumneavoastră câteva date cu privire la cele constatate. Dar, din datele prezentate de Agenţia Naţională Antidrog, rezultă că aproximativ 44% din minori au declarat că au fumat cel puţin o dată în viaţă, 31% cel puţin o dată în ultimul an, iar 25% au declarat că au fumat cel puţin o dată în ultima lună.

Realizator: Cred că v-aţi gândit, în primul rând, la sănătatea tinerilor, adolescenţilor, dar în acest proiect de lege sunt prevăzute şi celelalte dispozitive de vapare sau ţigările electronice?

Eugen Neaţă: Evident, este vorba de fumat în general. Dacă observaţi că legea vorbeşte de tutun, însă a fuma înseamnă a încercat să eradichezi, în primul rând, primul dintre viciile apărute. În ultima perioadă constatăm că debutul fumatului este undeva la vârsta de 11-12 ani, iar al consumului de alcool, la 14-15 ani, deci întotdeauna sau în cele mai multe situaţii, ele sunt urmate una de cealaltă. Tutunul de alcool şi alcoolul de tutun, chiar mai grav, amândouă uneori de droguri. De aceea, noi trebuie să luăm măsuri pentru a conştientiza că este, în primul rând, interzis fumatul şi de aici să pornim cu toate celelalte măsuri care pot conduce la diminuarea acestui fenomen.

Realizator: Exact. Aţi punctat ceva mai devreme, credeţi că sunt necesare şi programe de conştientizare? Nu ştiu, poate programe alternative pentru tineri privind riscurile de sănătate la care se expun din cauza fumatului? Şi ştim, la vârste din ce în ce mai mici.

Eugen Neaţă: Evident că aceste programe sunt necesare. Evident că şi în prezent, timid, se desfăşoară asemenea programe. Chiar Agenţia Naţională Antidrog desfăşoară asemenea programe, dar ele nu sunt suficiente şi atâta timp cât pentru fumat nu există o sancţiune, nu există o prevedere care să interzică fumatul, nu putem cere cuiva să nu fumeze./bcodreanu/ De aceea această iniţiativă legislativă, mai întâi să conştientizeze că e nevoie a se lua o măsură şi după aceea să continuăm cu măsurile educative, preventive şi, de ce nu, cele care să-i facă pe tineri să cunoască faptul că este interzis consumul de tutun în anumite locuri publice.

Cătălin Cîrnu: Care sunt şansele ca acest proiect să fie adoptat rapid şi să intre în practică?

Eugen Neaţă: Eu sper să intre în practică şi să fie adoptat. Şansele sunt şansele pe care le are orice iniţiativa legislativă care parcurge întreaga procedură până la adoptare. Şi dacă tot aţi spus dumneavoastră mai devreme de amendă, că aşa aţi început şi dumneavoastră, că pot fi sancţionaţi cu o amendă de la 100 la 500 de lei pentru consumul de tutun minorii. Am observat cum aproape toate trusurile media au prezentat în prim-planul ştirilor această sancţiune - amenda, contravenţia pe care pot să o suporte până la urmă părinţii pentru faptele minorilor. Probabil că pentru senzaţional, toată lumea crede că acest lucru este unul senzaţional. Nu este deloc aşa. Amenda este una prevăzută de legea 349 pe 2002 şi până astăzi, adică de la 100 la 500 de lei, având în vedere că persoana potenţial sancţionată beneficiază de dreptul de a plăti jumătate din minimul amenzii în 15 zile aci, drept prevăzut de ordonanţa 2 din 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, amenda plătită este de 50 de lei, adică una simbolică.

Cătălin Cîrnu: Da, până la urmă, două pachete de ţigări, dar nu cred că aceasta este idee. Amenzile le vor da poliţiştii locali, poliţiştii naţionali?

Eugen Neaţă: Organele de ordine şi siguranţă publică.

Cătălin Tuluc: Cei care, întâi de toate, cred că, nu ştiu, ar trebui să vorbească întâi cu tinerii şi să le dea chiar un avertisment.

Eugen Neaţă: Evident, şi eu cred asta şi în aplicarea legii, aşa se procedează. Mai întâi trebuie urmate procedurile preventive, după care, dacă efectele nu sunt cele scontate, să treacă la acea sancţiune.

Cătălin Cîrnu: Da, întâi de toate, tinerii trebuie să cunoască riscurile la care se supun dacă fumează. Aşteptăm detalii şi, evident, aşteptăm să aflăm dacă acest proiect de lege s-a adoptat şi când va intra în practică. Mulţumesc pentru discuţia pe care am purtat-o!

Eugen Neaţă: Şi eu vă mulţumesc pentru interesul dumneavoastră pentru această lege şi pentru, până la urmă, diminuarea riscului la care sunt supuşi tinerii noştri prin fumat.

Cătălin Cîrnu: Sunt riscuri, într-adevăr, trebuie să fim atenţi şi ca părinte, şi ca educator. În fine, deputatul PSD Eugen Neaţă, vicepreşedintele Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Vă reamintesc, minorii cu vârsta de până la 18 ani ar putea fi amendaţi, la un moment dat, dacă fumează în spaţii publice, parcuri, stadioane, autogări, drumuri publice, aşa cum se întâmplă, de fapt, cu toţi ceilalţi care au trecut de 18 ani.

Etichete : eugen neata fumat minori
Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României
România 24 Aprilie 2024, 22:34

Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României

Achiziţiile publice și regimul de penalizare a plăţilor întârziate sunt domeniile reclamate de Comisia Europeană.

Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României
Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
România 24 Aprilie 2024, 21:34

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă

Centrul de dializă din Sighişoara va implica un parteneriat public-privat, care ar putea porni din toamnă.

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
România 24 Aprilie 2024, 19:23

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte

Pensiile vor fi plătite mai repede şi vor ajunge la beneficiari înainte de Paşte.

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
România 24 Aprilie 2024, 19:16

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare

Secţia pentru judecători a respins propunerea de suspendare a Ioanei Ancuţa Popoviciu, magistrata care soluţionează dosarul...

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
România 24 Aprilie 2024, 19:02

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile

Apa lacului are 19 metri adâncime, iar operațiunile au fost îngreunate de temperatura scăzută a apei.

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
România 24 Aprilie 2024, 18:23

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova

Fenomenul consumului de droguri este în creştere şi afectează persoane tot mai tinere, afirmă ministrul familiei, tineretului...

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
România 24 Aprilie 2024, 18:19

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică

Compania TAROM va primi ajutor din partea Comisiei Europene până la finalul lunii şi apoi va intra într-o etapă de...

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
România 24 Aprilie 2024, 17:19

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că până în iulie va fi finalizat studiul de fezabilitate.

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției