Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE SERII * Meteo * Sport Duminică, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

11 Ianuarie 2018
Vizualizari: 845
Comentează add

Ministrul Teodor Meleşcanu, a susţinut ideea că articolul 7 din noua lege a educaţiei din Ucraina are un impact negativ asupra studiului în limba română a populaţiei.

Ministrul Teodor Meleşcanu, vizită la Cernăuţi

radiojurnal

Liviu Pop, ministrul Educatiei, Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Externe, si Pavlo Klimkin, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, depun coroane de flori la poetului Mihai Eminescu, la Cernauti. Foto: Agerpres.

La Cernăuţi, în Ucraina, ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a convenit cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, să înceapă cât mai curând discuţii pentru elaborarea unui document comun de colaborare, un protocol referitor la temele legate de aplicarea Legii educaţiei şi, mai ales, de dezvoltarea ulterioară a legislaţiei secundare.

Documentul este menit să garanteze dreptul membrilor comunităţii româneşti din această ţară de a învăţa în limba maternă.

Trimisul nostru la Cernăuţi, Mihaela Buculei, a urmărit vizita ministrului de externe şi este acum în direct, cu mai multe informaţii. Bună seara, Mihaela!


Reporter: Bună seara! Cu puţin timp în urmă s-a încheiat vizita ministrului de externe, Teodor Meleşcanu, la Cernăuţi, iar în cadrul întâlnirii pe care acesta a avut-o cu omologul său din Ucraina, Pavlo Klimkin, s-a discutat despre implementarea legii învăţământului, astfel încât toţi cetăţenii Ucrainei să cunoască limba statului în care trăiesc, pentru, citez, 'a avea un viitor în această ţară'.

Pavlo Klimkin a mai spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că nimeni nu vrea să ucrainizeze comunitatea românească, având în vedere demersul Ucrainei spre Uniunea Europeană, care presupune şi respectarea drepturilor minorităţilor.

La rândul său, ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, a susţinut ideea că articolul 7 din noua lege a educaţiei din Ucraina are un impact negativ asupra studiului în limba română a populaţiei şi că trebuie elaborat un document comun referitor la aplicarea Legii educaţiei, o propunere acceptată, însă, de ambele părţi.

În opinia lui Teodor Meleşcanu, însăşi prezenţa ministrului educaţiei din România, Liviu Pop, astăzi, la inaugurarea Şcolii cu predare în limba română din Iordăneşti, raionul Hliboca, reprezintă o garanţie a reglementării problemelor ridicate de adoptarea legii învăţământului pentru etnicii români.

În altă ordine de idei, trebuie să vă spun că Teodor Meleşcanu a spus că în bugetul de anul acesta vor fi prevăzuţi bani pentru deschiderea a două puncte de frontieră, astfel încât timpii de aşteptare pentru trecerea frontierei în Ucraina să fie diminuaţi.

În punctul de trecere a frontierei Siret sunt zile în care timpii de aşteptare depăşesc şi patru, cinci ore


Etichete ministrul de externeteodor melescanucernautiucrainaPavlo Klimkinminoritati

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live