Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Moise, Buzău

19 August 2019
Vizualizari: 651
Comentează add

Ancheta de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca, după ce un pacient a ucis alţi cinci şi a rănit opt pacienţi, ar fi scos în evidenţă ”o serie de erori şi nereguli”.

Ministrul sănătăţii anunţă controale la toate spitalele de psihiatrie

cristina-moise-buzau

Ministrul sănătății Sorina Pintea (stânga) conduce o ancheta la spitalul din județul Buzău unde un pacient a ucis cu stativul de perfuzii mai mulți bolnavi internati in saloane, august 2019. Foto: Cristina Moise

Ministrul sănătăţii anunţă controale la toate spitalele de psihiatrie din ţară.

Ancheta condusă de Sorina Pintea la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca, după ce un pacient a ucis alţi cinci şi a rănit opt pacienţi, scoate în evidenţă o serie de erori şi nereguli medicale şi manageriale.

Sorina Pintea: În afară de responsabilităţile celor care au fost de gardă şi au lucrat în tura de noapte noaptea de sâmbătă spre duminică, există responsabilităţi, conform fişei postului, a celor care conduc secţia, care conduc spitalul Săpoca.

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, spune că ancheta de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca va continua şi pe parcursul zilei de astăzi, însă concluzia este că a fost vorba despre un lung şir de erori umane, puse pe seama nerespectării fişei postului de către cadrele medicale.

Sorina Pintea: Noi am finalizat ancheta privitoare la acest caz, dar controlul începe abia acum, va continua la toate spitalele de psihiatrie care au incluse compartimente de măsuri de siguranţă, dar şi la spitalele de psihiatrie din ţară. Ministrul sănătăţii nu poate să meargă în fiecare spital din ţară, dar direcţiile de sănătate publică au reprezentanţi în cadrul consiliilor de administraţie, care se pare că fac multă figuraţie. Atâta vreme cât de luni de zile nu te întâlneşti, aceste consilii trebuie să aprobe bugete, să aprobe planuri de achiziţii. Vom avea nişte discuţii legate de modificarea Legii sănătăţii mintale - pentru că există nişte inadvertenţe, va trebui să coroborăm cu directivele europene, dar trebuie să ne mulăm şi pe realităţile care există la noi în acest moment.

În noaptea de 17 spre 18 august 2019, un pacient bolnav de etilism şi internat la spitalul Săpoca a lovit, cu un stativ de perfuzii, 13 alţi pacienţi - cinci dintre aceştia au decedat, spune ministrul Sorina Pintea, prezentă încă la Buzău.

Doi pacienţi, un bărbat şi o femeie, victimele atacului de la Săpoca şi care au fost transferaţi la Spitalul Bagdasar din Bucureşti ar putea fi operaţi astăzi.

Tot aici, se mai află un pacient a cărui stare de sănătate este stabilă. Şi la Spitalul Floreasca din capitală mai este internat un alt pacient intubat, a cărui stare este staţionară. Femeia de 88 de ani, care fusese adusă tot la Floreasca, a murit în urma unui stop cardiac azi-noapte.

Bătrâna era imobilizată la pat de mai multe luni, potrivit redactorului RRA, Adriana Turea.


Etichete controalepsihiatrie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live