Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

19 Septembrie 2017
Vizualizari: 785
Comentează add

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a cerut convocarea de urgenţă a omologilor săi din Uniunea Europeană pentru a opri exportul paralel de medicamente.

Ministrul Sănătăţii a cerut convocarea de urgenţă a omologilor săi din UE

radiojurnal

Ministrul Sănătăţii Florian Bodog. Foto: Arhivă.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a cerut convocarea de urgenţă a omologilor săi din Uniunea Europeană pentru a opri exportul paralel de medicamente.

După semnalele de alarmă legate de posibila retragere a unor medicamente de pe piaţa românească, ministrul a transmis o scrisoare omologului său din Estonia - ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE - în care a făcut solicitarea.

Anul acesta, instituţia pe care o conduce a luat mai multe măsuri legale pentru a împiedica fenomenul, în special pentru vaccinurile şi pastilele distribuite prin programele naţionale de sănătate.

În plus, Florian Bodog a pledat pentru nevoia unei schimbări fundamentale a normelor europene referitoare la comercializarea medicamentelor, astfel încât interesul pacienţilor şi drepturile lor să primeze cu adevărat:

Florian Bodog: "Ceea ce m-a îngrijorat foarte mult este faptul că firmele de medicamente, pe de o parte, se plâng că medicamentele ieftine din România sunt exportate în străinătate şi le strică lor piaţa din ţările europene care au preţuri mai mari decât noi, însă în acelaşi timp avem informaţii că sunt implicaţi în exportul paralel.

"Acesta este motivul pentru care am solicitat convocarea de urgenţă a Consiliului de miniştri ai Sănătăţii pentru a-l reglementa la nivel european.

"Eu cred că medicamentul nu este o marfă oarecare. Medicamentul este un produs pe care fiecare pacient trebuie să îl aibă în ţara lui".

Ministrul Florian Bodog a mai spus că sistemul medical românesc este, în prezent, depăşit şi are deficienţe în preluarea pacienţilor care au suferit arsuri.

Se fac însă demersuri pentru a dota cu aparatura necesară unităţile de specialitate din Iaşi şi Timişoara, a mai spus ministrul.


Etichete ministrul sanatatiiFlorian BodogUniunea Europeanăexport paralel de medicamente

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live