Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul Muncii Marius Budăi: Majorarea vârstei de pensionare este exclusă

"Apel matinal" - Invitat: Marius Budăi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Ministrul Muncii Marius Budăi: Majorarea vârstei de pensionare este exclusă
Marius Budăi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale. Foto: Arhivă/ Agerpres

Articol de Daniela Petrican, 10 Decembrie 2021, 11:52

Realizator: Daniela Petrican - Salariul minim brut pe economie va fi de 2.550 de lei începând cu 1 ianuarie 2022, conform ministrului Muncii, care a mai anunțat că a semnat şi trimis spre avizare actele normative privind majorarea alocațiilor pentru copii și pentru creșterea punctului de pensie, precum și pe cele pentru acordarea celei de a 13-a indemnizații pentru persoanele cu dizabilități. Aproximativ 12 miliarde de lei va fi impactul bugetar al măsurii de majorare a punctului de pensie, mai spune ministrul Muncii, Marius Budăi, care este și invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Domnule ministru sunt măsuri sustenabile, există fondurile necesare?

Marius Budăi: Fondurile necesare există. Depinde de ce priorităţi ai şi noi credem cu tărie acum că în această perioadă extrem de grea pentru cetăţenii români şi mai ales pentru cei cu venituri mici prioritatea numărul unu este apărarea puterii de cumpărare și procedăm ca atare.

Realizator: Cât de mare va fi presiunea asupra bugetului, având în vedere că efectele crizei generate de pandemie se vor resimți în continuare?
Marius Budăi: Va fi suportabilă presiunea. Este obligatorie această presiune. Este obligatoriu pentru un guvern să se ocupe de bunăstarea cetățenilor săi și este impetuos necesar să includem aceste măsuri din pachetul social în actele normative și în bugetul pe anul 2022, repet, pentru a apăra puterea de cumpărare a cetățenilor cu venituri mici, nicidecum să nu îşi închipie cineva că acum peste noapte pe părinții și pe bunicii noștri îi vom îmbogăţi cu această majorare de penii. Nu. Trebuie să creăm un scut în jurul lor încât să fie cât de cât apărat în fața acestor valuri uriașe de scumpiri.

Realizator: Şi ce se va întâmpla cu punctul de pensie, în ce cuantum se vor mări pensiile și alocațiile pentru copii?
Marius Budăi: Avem două direcţii la pensii, una, pensia minimă cunoscută în popor ca indemnizația minimă socială, care se va majora de la valoarea de 800 de lei la valoarea de 1.000 de lei. Valoarea punctului de pensie se va majora de la 1.442 la 1.586 de lei. Astea sunt aspectele legate de pensii. La alocații vom avea alocațiile pentru copii, în sfârșit ajungem la acea dublare la 600 de lei pentru 2-3 ani copii cu dizabilități, 0-2-3 ani copii cu dizabilităţi, și pentru 2-18 ani la 243 de lei. De asemenea, și instituirea celei de-a 13-a indemizații pentru persoanele cu dizabilități. Sunt credem noi măsuri minimale pentru a putea ajuta familiile cu copii mai mulți, familiile nevoiașe și pensionarii cu venituri mici.

Realizator: Şi de când ar urma să intre efectiv în vigoare aceste măsuri?
Marius Budăi: Cu două zile în urmă, seara, am semnat ordonanțele de urgență, ieri au fost trimise pe șirul de avizare interministerială, vor fi prezentate în Consiliul Legislativ și în Consiliul Economic şi Social, după care înscrise pe ordinea de zi a Guvernului. Data de intrare în vigoare este 1 ianuarie 2022.

Realizator: Spuneați că nu vă mai există niciun cetățean în România care să aibă o pensie sub 1.000 lei. Cum se va realiza acest lucru pentru persoanele care au acum pensii foarte mici, unii de doar câteva sute de lei?
Marius Budăi: Nu există nici în acest moment o persoană care are pensie pe contributivitate să încaseze mai puțin de 800 de lei. Dacă sunt alte cazuri sunt fie indemnizațiile reparatorii și mă refer invalizi, orfani, veterani de război, deportați sau alte situații la persoanele cu dizabilități, dar pensionari în România nu sunt nici acum care să încaseze mai puțin de 800 de lei și nu vor încasa din ianuarie mai puțin de 1.000 de lei.

Realizator: Vorbeați ceva mai devreme de indemnizația suplimentară. Ce reprezintă acea indemnizație suplimentară și cine și în ce condiții va putea beneficia de ea?
Marius Budăi: Dacă ne referim la indemnizația persoanelor cu dizabilități este încă o sumă, la fel lunar, acordată încă o dată, punându-se denumirea de a 13-a indemnizație a persoanelor cu dizabilități.

Realizator: Și în ce condiții va putea beneficia de această indemnizație?
Marius Budăi: Exact în condițiile în care beneficiază și de indemnizația persoanelor cu dizabilități, adică acel certificat de încadrare în grad de handicap.

Realizator: Ați emis acel ordin de ministru prin care persoanele cu deficiențe fizice nu vor mai fi obligate să se prezinte la comisiile de expertiză anual.
Marius Budăi: Trebuie să facem deosebirea aici, comisiile de expertiză, sunt două tipuri de comisii, o comisie de expertizare a capacității muncii și o comisie de încadrare în grad de handicap. Când am fost ministru dată trecută am dat un ordin și am lucrat împreună cu specialiștii și le-am solicitat ca persoanele cu dizabilități grave și persoanele cu două amputații să nu mai fie nevoite să se prezinte la Comisia de încadrare în grad de handicap. Oricât de bună și de performantă proteză ar lua, din punctul meu de vedere handicapul tot rămâne, pentru că un membru sau două membre lipsă la o persoană nu este un lucru de dorit pentru nimeni. Urma atunci, dar a picat guvernul, să duc acel ordin în etapa a doua, și anume, să discutăm și să scriu ordinul și pentru persoanele cu o singură amputație. N-a fost să fie atunci, voi scăpa acum de acest... nu să scap de pachetul social, de actele normative care trebuie să aplice pachetul social și de bugetul de închideri de sfârșit de an, de bugetul pentru anul 2022 și prima prioritate după aceste lucruri este acest ordin.

Realizator: V-aș întreba dacă s-a discutat în coaliție creșterea vârstei de pensionare.
Marius Budăi: Am să vă răspund în două feluri. 1, pe scurt, exclus. Și al 2-lea, am să dezvolt; noi, în România, avem alte probleme prioritare, cred eu și credem noi, PSD, și de asta am și intrat în această coaliție. Dacă ne uităm la media vârstei speranței de viață din România, care la un bărbat, de exemplu, este de 70 de ani și 6 luni, sunt date și cifre postate pe site-ul Eurostat, dacă ne uităm și vedem și mai în profunzime și vedem că speranța de viață sănătoasă este în jurul vârstei de 59-60 de ani și ne dăm seama că deja se lucrează 5-6 ani în plus peste speranța de viață sănătoasă, și dacă am vrea să ridicăm vârsta de pensionare la 70 de ani, noi spunem acum că este exclus. Nu poți să pui o persoană să contribuie, dacă se angajează, de exemplu, la vârsta de 20 de ani, 50 de ani, până la 70 de ani, și după aia să îi asiguri din acele contribuții pensie pentru șase luni.

Realizator: Ați avut discuții sau consultări cu partenerii sociali; ar putea să apară și alte schimbări în legislația muncii?
Marius Budăi: Am avut discuții, de exemplu marți am fost la Craiova, la invitația doamnei primar Lia Olguța Vasilescu, și am avut discuții cu întreprinzătorii din domeniul ospitalității, din industria ospitalității. Am creionat un grup de lucru comun industria ospitalității - Ministerul Muncii, pentru a clarifica două prevederi legislative care ar putea să ajute industria ospitalității. Voi convoca și un consiliu național tripartit, în funcție de acest timing cu implementarea bugetului pentru anul 2022. Este un prim contact al noului guvern un Consiliu Național Tripartit cu partenerii sociali. Și, dacă se va impune, și tura trecută am făcut-o, și cu Coaliția pentru Dezvoltarea României am avut grup de lucru comun, sunt extrem de deschis să îmbunătățim orice este de îmbunătățit, astfel încât și viața angajatorului și viața angajatului să fie mai ușoară.

Noi garnituri de metrou
România 25 Aprilie 2024, 14:45

Noi garnituri de metrou

Noua garnitură de metrou, Metropolis, produsă de compania franceză Alstom, a ajuns astăzi în Depoul Berceni al Metrorex.

Noi garnituri de metrou
Maramureș: Un polițist care urma să intre în tură, testat pozitiv la substanțe interzise
România 25 Aprilie 2024, 14:34

Maramureș: Un polițist care urma să intre în tură, testat pozitiv la substanțe interzise

IPJ Maramureș spune că la intrarea în serviciu, toți polițiștii sunt instruiți și evaluați din punct de vedere al capacității...

Maramureș: Un polițist care urma să intre în tură, testat pozitiv la substanțe interzise
În sudul, centrul şi estul ţării sunt anunţate în continuare ploi
România 25 Aprilie 2024, 14:30

În sudul, centrul şi estul ţării sunt anunţate în continuare ploi

Potrivit prognozei meteo, va mai ninge până mâine dimineaţă în toate zonele de altitudine şi mai ales în Carpaţii Meridionali...

În sudul, centrul şi estul ţării sunt anunţate în continuare ploi
Directorul pentru Europa al OMS: Trebuie să prelumgim viaţa sănătoasă
România 25 Aprilie 2024, 13:59

Directorul pentru Europa al OMS: Trebuie să prelumgim viaţa sănătoasă

Interviu cu directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge.

Directorul pentru Europa al OMS: Trebuie să prelumgim viaţa sănătoasă
Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră
România 25 Aprilie 2024, 13:52

Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră

Biroul regional cuprinde 53 de state membre din Europa, fosta Uniune Sovietică plus Israel.

Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră
Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990
România 25 Aprilie 2024, 13:49

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990

Anchetatorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de ei au fost anulate în instanţă.

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990
Containere anti-urs produse în Slovacia au fost amplasate la Băile Tuşnad
România 25 Aprilie 2024, 13:37

Containere anti-urs produse în Slovacia au fost amplasate la Băile Tuşnad

Băile Tuşnad este prima localitate din ţară care foloseşte acest gen de containere.

Containere anti-urs produse în Slovacia au fost amplasate la Băile Tuşnad
LIVE VIDEO: Ședință de guvern la Timișoara
România 25 Aprilie 2024, 12:48

LIVE VIDEO: Ședință de guvern la Timișoara

Urmează să fie adoptate mai multe proiecte cu impact major pentru regiunea de Vest a ţării.

LIVE VIDEO: Ședință de guvern la Timișoara