Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 17 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Cîrnu

19 Martie 2019
Vizualizari: 681
Comentează add

Ministrul muncii, Marius Budăi, invitat la Apel matinal(AUDIO+TEXT) Ministrul muncii, Marius Budăi, invitat la Apel matinal(AUDIO+TEXT) - Conține audio

catalin-cirnu

Ministrul Muncii, Marius Budăi. Foto: Agerpres.

AUDIO: Ministrul muncii, Marius Budăi, invitat la Apel matinal.

Realizator: Noi am aflat de la Ministerul Muncii că mai multe categorii de pensionari vor primi pensii mărite, diferenţele de bani urmând să fie plătite, chiar înainte de Paşte. Procesul de recalculare a pensiilor a început la 1 octombrie, anul trecut, dar Casa Naţională de Pensii a emis acum deciziile de recalculare. Încercăm să aflăm mai multe amănunte de la invitatul de astăzi al 'Apelului Matinal', ministrul muncii, Marius Budăi. Bună dimineaţa.

Marius Budăi: Bună dimineaţa, dumneavoastră şi tuturor care ne ascultă la această oră.
Realizator: Care sunt primele rezultate, obţinute în acest proces de recalculare?
Marius Budăi: Am implementat cu succes softul pentru recalculare, am trecut de simulări şi de tot ce înseamnă probe şi tot ce înseamnă implementarea softului şi acum suntem în postura în care începem să emitem deja decizii de recalculare. Până în sărbătorile de Paşte, primii pensionari vor primi acasă deciziile, şi, bineînţeles, şi diferenţele de bani.
Realizator: Ce categorii de pensionari sunt vizate de aceste recalculări?
Marius Budăi: Sunt vizate acele categorii de pensionari care au lucrat în grupa I şi a II-a de muncă şi care la momentul pensionării nu au primit punctaj suplimentar, conform grupelor.
Realizator: Ce se va întâmpla cu punctul de pensie, pentru că s-a tot vorbit despre el?
Marius Budăi: Punctul de pensie, aşa cum noi am promis în programul de guvernare şi cum este scris, de la 1 septembrie se va majora de la 1.100 de lei, la 1.265 de lei.
Realizator: Apropo de pensionarii care vor primi pensii recalculate, cei care au muncit în grupele I şi a II-a, trebuie să mai facă ceva suplimentar pentru a beneficia de aceste /.../
Marius Budăi: Nu, nu, nu, absolut deloc. Cei care se încadrează în această lege, vor primi recalcularea, automat, din oficiu, deci fără nicio cerere din partea lor, şi vor primi acasă decizia şi, bineînţeles, sumele de bani.
Realizator: Când se va încheia procesul de recalculare, gândindu-mă la întreaga perioadă?
Marius Budăi: La 30 septembrie 2019. Aşa prevede legea, aşa vom încheia şi noi.
Realizator: Şi apropo de recalculări, sunt fonduri suficiente pentru a acoperi toate aceste creşteri?
Marius Budăi: Avem în buget prinşi aceşti bani, aceste fonduri suplimentare. Nu este nicio problemă./roprea/ Avem în buget prevăzută şi majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie. Nu avem nici cea mai mică emoţie.
Realizator: Fără emoții, așadar, pentru toți cei care vor beneficia de aceste creșteri. Ce se mai întâmplă la Ministerul Muncii? Ce strategii aţi mai gândit pentru viitorul apropiat? Acum, dacă tot sunteți invitatul "Apelului matinal", încerc să profit că v-am prins.
Marius Budăi: Sigur, nicio problemă. Deci, recent, am avut o întâlnire cu toţi directorii din ţară, din cadrul Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forței de Muncă. Am discutat asupra problemelor despre ocuparea forţei de muncă și tot ce avem de implementat, așa cum am spus și mai devreme, la pensii, din programul de guvernare, avem în jur de aproximativ 600 de milioane de euro fonduri europene atrase pe AJOFM, avem măsurile de ocupare asigurate din punct de vedere bugetar şi al fondurilor europene. În această săptămână, joi şi vineri, mă întâlnesc cu directorii din Casele teritoriale de Pensii. Săptămâna următoare mă întâlnesc cu directorii din cadrul Inspectoratelor de Muncă. Sunt într-o dinamică oarecare cu tot ce înseamnă Ministerul Muncii. Recent m-am întors şi chiar azi plec din nou la Bruxelles pentru acţiuni conform graficului de program aferent preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Suntem aşa, într-o dinamică foarte interesantă, aglomerată, dar benefică Ministerului Muncii şi benefică României, conform rezultatelor pe care le obţinem.
Reporter: Apropo de dinamică, mai am totuși o întrebare: rata șomajului, știm cu toții că este în scădere. Rămâne până la urmă o problemă lipsa forței de muncă?
Marius Budăi: Rămâne o problemă pe care încercăm să o rezolvăm prin ceea ce am semnat cu patronatele din construcţii, şi anume ceea ce am prevăzut în Ordonanţa 114, salariul minim în construcţii e 3.000 de lei. Vom realiza câteva burse a  locurilor de muncă în Uniunea Europeană, şi anume în Italia, Spania și Franța, pentru început. Am prevăzut pentru acest an o mărire a contingentului de muncitori non euro. Suntem, aşa cum am spus, într-o dinamică foarte interesantă.
Realizator: Vă mulţumesc pentru prezenţa în "Apel matinal". Drum bun să aveți, dacă tot veţi călători din nou spre Bruxelles. Am aflat multe, multe amănunte, dar vestea îmbucurătoare pentru câteva categorii de pensionari este aceea că vor primi pensii mărite, diferențele de bani urmând să fie plătite chiar înainte de Paște.


Etichete Preşedinţia României la Consiliul UEMinistrul munciiMarius Budăi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live