Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECŢIA DE MUZICĂ. OMUL CU CHITARA - continuare Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

21 Ianuarie 2016
Vizualizari: 690
Comentează add

Ministerul Justiţiei trebuie să modifice articolul 318 din Codul de Procedură Penală.

Ministrul justiției așteaptă motivarea CCR în cazul Codului de Procedură

radiojurnal

Ministrul justiției, Raluca Prună. Foto: captură video.

Ministerul Justiţiei trebuie să modifice prevederile din Codul de Procedură Penală privind cazurile în care procurorul poate renunţa la urmărirea penală şi clasa un dosar, articolul 318 pe care Curtea Constituţională l-a declarat ieri în neconcordanţă cu Legea Fundamentală.

Ministrul Raluca Prună a spus azi că impactul pe care decizia îl are ar putea impune o decizie imediată a Guvernului. 

"Trebuie să respectăm deciziile Curţii Constituţionale. Este adevărat că ieri s-a dat o decizie care are un impact major asupra modului în care fucnţionează sistemul de Justiţie în România, şi aştept motivarea grabnică a acestei decizii, astfel încât la Ministerul Justiţiei să putem livra actul legislativ.

"Sunt obligată prin lege să promovez, nu ştiu dacă o ordonanţă de urgenţă, considerând însă impactul, cred că e posibil să fie ordonantă de urgenţă, am însă obligaţia să pun într-un termen de 45 de zile în acord textul de lege cu decizia Curţii Constituţionale", a spus ministrul Raluca Prună.   

Ieri, şi Procurorul general Tiberiu Niţu arăta că declararea drept neconstituţională a reglementărilor privind renunţarea la urmărirea penală va avea un impact major asupra procurorilor.

În cursul anului trecut numărul dosarelor soluţionate astfel a fost de peste 134 de mii, cu circa 75 la sută mai mare ca în 2014.

După cum notează reporterul Mădălina Verman, Curtea Constituţională a constatat că anumite prevederi din articol contravin principiului legalităţii, potrivit cărora justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi se realizează prin instanţele judecătoreşti stabilite de lege.


Etichete ministerul justitieicodul de procedura penalaprocuroricurtea constitutionalaministrul raluca prunaurmarire penalatiberiu nitu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live