Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, invitat la emisiunea Probleme la zi

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, invitat la emisiunea Probleme la zi
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Foto: gov.ro.

17 Ianuarie 2022, 14:04

Realizator: Dacă mai este în legătură telefonică cu noi, îl rog pe domnul ministrul să intervină și să spună dacă se are în vedere această solicitare a părinților.

Sorin Cîmpeanu: Îi salut pe invitaţii dumneavoastră. Îl anunţ pe Silviu Morcan, cu toată dragostea și aprecierea pe care o am pentru el, că nici nu are cum să aprecieze el dacă este o măsură conectată la realitate sau nu, după cum nici eu, ca ministru al educației, nu pot aprecia și nimeni dintre cei care nu au competențe epidemiologice nu pot aprecia. Ministrul sănătății a prezentat foarte clar definiția focarului, ministru sănătății are competență în a prezenta aceste informații, nu ca ministrul educației care nu are competență și nici ca Silviu Morcan care nu are competență. Apropo, Silviu, cred că ești în pauză, că din câte știu e program școlar la ora asta.

Silviu Morcan: Am terminat orele, da.

Sorin Cîmpeanu: Bun, e perfect. Deci, Silviu, Ministerul Sănătății a precizat foarte clar, nu știu cine a fost de înțeles. Pe educație intrăm... Dacă au fost prezentate atât de clar explicațiile și totuși nu au fost înțelese, cred că intrăm, într-adevăr, pe un alt subiect din educație. Sunt de acord la capitolul ăsta. Aș vrea să răspund și la întrebarea "ce se întâmplă dacă într-o comună nu avem cazuri?" Aș vrea să vă duc la cunoștință că, din păcate, în România nu există spitale în fiecare comună. Cei din comune, care nu au spitale și totuşi se infectează, sunt tratați în aceleași spitale din același județ, motiv pentru care am găsit logică propunerea Ministerului Sănătăţii de a ne raporta la rata de ocupare a paturilor destinate COVID într-un judeţ. Ziua de referință este joi. Ministerul Sănătăţii a anunţat deja că joi am avut 16% grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor COVID, ne-a anunţat că trendul este descrescător, ne-a anunţat că există judeţe precum Suceava în care gradul de ocupare este mare, este de 34%; există judeţe precum Cluj sau Bihor în care gardul de ocupare este 28%, după cum există şi judeţe precum Gorj în care gradul de ocupare este 5% sau Mehedinți în care gradul de ocupare este 4%. Deci, este o măsură, în opinia mea, atât cât mă pot pronunța fără a avea competenţe epidemiologice, corect adaptată la realităţi, realităţi care sunt urmărite în dinamică. Cât privește predictibilitatea, este esențială în sistemul de educație. Dar cu permisiunea dvs., vă repet: s-au schmbat scenariile de trei ori, dar variantele de SARS-CoV-2 cred că au fost vreo 5. Fiecare variantă de SARS-CoV-2 vine cu propria specificitate. Omicron, vă reamintesc, are o contagiozitate mai ridicată, dar generează mai puține cazuri spitalizabile, din fericire, motiv pentru care a fost schimbată strategia, pe baza unor informații profesionale și profesioniste ale Ministerului Sănătății și INSP. Restul părerilor din partea celor care nu au competențe epidemiologice, inclusiv din partea mea, nu cred că prezintă interes. Eu, ca ministru al educației, urăsc sintagma ”eu la lucrul ăsta nu mă pricep, dar părerea mea este că...” Dacă nu mă pricep, vă scutesc și pe dumneavoastră și pe ascultătorii dvs. de părerea mea...

Sorin Cîmpeanu: Distanţarea de doi metri nu este o regulă în vigoare.

Realizator: Nu mai este o regulă în vigoare, dar este...

Sorin Cîmpeanu: Nici panourile de plexiglas. Este bine să luăm în considerare, iertaţi-mă, preiau şi susţin total afirmaţia premierului francez de zilele trecute, care spunea aşa: dintre măsurile guvernamentale, nimic nu este mai dramatic decât închiderea şcolilor. Repet, însuşesc această afirmaţie. Trebuie gestionat raportul risc-beneficiu într-un mod echilibrat. Acest lucru a fost făcut prin ordinul comun de ministru. Dacă doriţi o situaţie la zi, la nivelul zilei de vineri, în România erau 3.095 de clase care aveau activitatea fizică suspendată, din cauza infectărilor cu COVID, 3.095. Înseamnă 2% din numărul de clase din România, care este de 138.000 de clase. În prezent există deciziile DSP de intrare a acestor clase în online. În măsura în care aceste decizii vor fi rectificate în spiritul prevederilor noului ordin comun de ministru, acestea vor putea reveni la şcoală până când vom avea întrunite condiţiile care definesc focarul, şi anume de trei cazuri într-o clasă sau într-o grupă.

Realizator: Domnule ministru, ar mai fi o problemă. S-au schimbat zilele de raportare, înţeleg, nu mai sunt vinerea, ci joia. E vreo explicaţie sau este mai bine aşa?

Sorin Cîmpeanu: Da, este un motiv pentru care apreciez decizia Ministerului Sănătăţii de a publica joi, pentru că în acest fel lăsăm timp suficient la dispoziţie şcolilor pentru a pregăti scenariul de funcţionare pentru săptămâna viitoare. A avea decizia vineri este mai rău decât a avea decizia joi.

Realizator: Pentru că se poate comunica acum vinerea, de exemplu, în cadrul şcolii, şi atunci, sigur, este mai mult timp la dispoziţie. Este un ascultător care ne-a adresat această întrebare.

Sorin Cîmpeanu: Un alt lucru foarte important, care cred că este de interes, foarte practic, este următorul: modul de funcţionare a şcolilor, fie cu prezenţă fizică, fie în online, nu se fragmentează, este valabil o întreagă săptămână.

Realizator: Deci este pe toată săptămâna acelaşi mod de funcţionare, de luni până vineri, iar joi se stabileşte, vineri, mă rog, joi se află datele, vineri se stebileşte pentru săptămâna următoare regimul de funcţionare.

Sorin Cîmpeanu: Foarte corect. Pentru a asigura predictibilitate, atât cât se poate, în nişte condiţii cu totul şi cu totul speciale. Un minim de predictibilitate.

*

Sorin Cîmpeanu: Dacă îmi permiteţi şi mie, înainte de a încheia, o scurtă intervenţie. În primul rând doresc să apreciez profesionalismul doamnei doctor Ioana Stăncel, să-i mulţumesc pentru precizări, care, în opinia mea, au fost suficient de clare şi au garanţia competenţei, să fac un apel la respectarea regulilor de protecţie sanitară în şcoli, la care contribuie nu numai profesorii şi elevii, dar şi părinţii, care nu trebuie să-şi trimită copiii în mediul şcolar dacă au cele mai simple simptome specifice, să fac un apel în continuare pentru vaccinare, precizând că în învăţământ avem cea mai ridicată rată de vaccinare, mult peste 70%, mult peste 200 de mii de vaccinaţi, în rândul elevilor, la finalul săptămânii trecute, aveam 460 de mii de elevi vaccinaţi, 120 de mii cu vârsta de până la 15 ani şi diferenţa de 340 de mii cu vârstă de peste 15 ani şi o precizare: în Franţa, un stat care întâmplător deţine preşedinţia UE în prezent, am avut 350 de mii de cazuri de infectare zilnic, din care 50 de mii în rândul copiilor şi totuşi în Franţa şcolile nu au fost oprite din perspectiva prezenţei fizice. Poate este un model. Având 50 de mii de cazuri de infectare în rândul copiilor, totuşi au renunţat săptămâna trecută la regula ce priveşte definiţia focarului, pe care au aplicat-o multe luni de zile, aceea a trei cazuri într-o clasă, şi au permis acum, deci au relaxat mai mult decât la noi, deşi au mai multe infectări, permiţând prezenţa fizică fără acel prag de trei infectări pe clasă. Sunt clase în care sunt 6-7-8 infectări, acei elevi intră în izolare, dar clasa continuă cu prezenţă fizică. Este un model, nu îl comentez, doar l-am adus la cunoştinţă.

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie
România 18 Aprilie 2024, 22:19

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunţat că persoanele care caută în gunoaie, lasă mizerie la centrele de colectare a...

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie
Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale
România 18 Aprilie 2024, 21:51

Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale

UDMR va avea candidaţi pentru toate funcţiile din administraţia publică, inclusiv în afara Transilvaniei, în judeţele Bacău...

Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale
ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri
România 18 Aprilie 2024, 21:46

ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri

Sunt informații privind contractul de locațiune și înregistrarea fiscală a acestuia sau modalitățile de plată ale impozitului...

ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri
Copiii cu dizabilități din București au un nou centru de îngrijire
România 18 Aprilie 2024, 21:42

Copiii cu dizabilități din București au un nou centru de îngrijire

Centrul ,,Curcubeul Magic" este situat în sectorul 4 și va găzdui anual aproximativ 120 de copii cu dizabilități și familiile...

Copiii cu dizabilități din București au un nou centru de îngrijire
APEL MATINAL: despre programul Masă sănătoasă în școli
România 18 Aprilie 2024, 20:08

APEL MATINAL: despre programul Masă sănătoasă în școli

Apel Matinal - în fiecare zi (cu excepția weekend-ului), de la 08.30, numai la Radio România Actualități.

APEL MATINAL: despre programul Masă sănătoasă în școli
Patru persoane reținute de DIICOT într-un caz de trafic de droguri de mare risc
România 18 Aprilie 2024, 18:55

Patru persoane reținute de DIICOT într-un caz de trafic de droguri de mare risc

Din cercetări a reieşit că, din 2022 şi până acum, cinci persoane ar fi procurat, deţinut şi comercializat în mod repetat...

Patru persoane reținute de DIICOT într-un caz de trafic de droguri de mare risc
Echipa antidrog a Serviciului de Noapte intră din nou în acțiune
România 18 Aprilie 2024, 18:15

Echipa antidrog a Serviciului de Noapte intră din nou în acțiune

Vor fi analizate rezultatele primei campanii antidrog desfășurate de Cătălin Țone în parteneriat cu RRA.

Echipa antidrog a Serviciului de Noapte intră din nou în acțiune
Copii români afectaţi de furtunile din Emiratele Arabe Unite
România 18 Aprilie 2024, 17:07

Copii români afectaţi de furtunile din Emiratele Arabe Unite

Un grup de 20 de copii şi doi profesori însoţitori urmează să se întoarcă în ţară cu aeronava cu care se deplasează premierul...

Copii români afectaţi de furtunile din Emiratele Arabe Unite