Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZITIA DUMNEAVOASTRA Joi, 20 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

11 Decembrie 2018
Vizualizari: 868
Comentează add

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a fost invitata emisiunii Serviciul de noapte.

Ministrul Educației pregătește metodologia de schimbare a manualelor Ministrul Educației pregătește metodologia de schimbare a manualelor - Conține video

luminita-voinea

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, în studioul "Serviciului de noapte"

Ministerul Educației lucrează la o metodologie pentru schimbarea manualelor școlare, astfel încât acestea sa fie adaptate nevoilor elevilor și cerințelor  programei școlare, a anunțat ministrul Ecaterina Andronescu la emisiunea "Serviciul de noapte".

"În perioada aceasta,  noi gândim și încercăm să elaborăm o metodologie pentru manuale, cu criterii care vizează corelarea conținutului disciplinei cu programa și modul în care conținutul disciplinei este predat elevului", a afirmat Ecaterina Andronescu.

Soluții pentru pregătirea elevilor de clasa a VIII-a

Pentru noul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, numărul mare de elevi care nu au promovat examenul de Evaluare Națională reprezintă un semnal de alarmă.

Anul trecut un număr de 55.000 de elevi din 150.000 au picat examenul de Evaluare Națională și pentru a evita situații de genul acesta, ministrul Educației are în vedere introducerea de cursuri remediale, pentru pregătirea elevilor în vederea susținerii acestui examen.

"Preocuparea mea e să vedem cum putem să facem din mers, să găsim acele soluții care să remedieze această situație. Prima grijă a fost să vedem care sunt rezultatele evaluărilor de la clasa a II -a, a IV-a, și a VI-a, să vedem la ce clase copiii au nevoie de o pregătire de remediere. Undeva spre sfârșitul ciclului primar, înregistrăm acele decalaje între elevii aceleiași clase și apoi acest lucru se accentuează pe parcursul ciclului gimnazial. Suntem în căutarea acestor soluții, de a găsi varianta în care să organizăm, pentru cei care au nevoie, cursuri remediale pentru a îmbunătăți astfel de  situații", a spus ministrul Ecaterina Andronescu, la emisiunea realizată de Maria Țoghină și Ruxandra Săraru."Vrem să creștem gradul de școlarizare în școala profesională"

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, vorbește despre o vulnerabilitate la nivelul liceelor tehnologice, unde rata de promovare a bacalaureatului este foarte scăzută.

"Trebuie să vedem către ce se îndreaptă copiii după clasa a VIII-a. Avem liceele teoretice, unde bacalaureatul se promovează cu un procent mare, între 95 % și 100%,  ceea ce înseamnă școli cu performanță și segmentul școlilor liceale tehnologice, unde bacalaureatul are un grad de promovare între zero si 20%. Aici avem o vulnerabilitate pentru care trebuie să găsim soluții", afirmă ministrul.

Una dintre soluțiile viabile ar fi școlile profesionale. Cu o implicare mai mare din partea agenților economici, dar și cu varianta deja existentă a școlilor duale de meserii,  acest tip de învățământ trebuie încurajat.

Astfel, Ministerul Educației își propune creșterea gradului de școlarizare a elevilor în învățământul profesional, aceasta și pe fondul lipsei forței de muncă pe care o resimte România prin plecarea muncitorilor în străinătate.

"Absolventul de clasa a VIII-a are și varianta școlilor profesionale - scoala profesională clasică și duală - unde angajatorul își asumă practica și contribuția sub formă de burse acordate elevului și de asemenea,  contribuie și statul cu o bursă. Aici sunt relativi putini elevi. Ne-am propus să creștem cifra de scolarizare pentru scoala profersională, pentru că piața muncii reclamă lipsa meseriașilor. Resimțim această lipsă din drama pe care o trăiește România, prin migrația celor 4 milioane de români plecați în afara granițelor, care asgiură piața muncii în țările în care au migrat",  subliniază ministrul Educației.

Un buget mai mare pentru Educație

În proiectul de buget pe anul viitor, aflat în discuția Guvernului, Educația va primi cu 15,5% mai mulți bani decât anul trecut.

Acest lucru va permite creșterea salariilor cadrelor didactice la nivel maxim în 2020 , cu doi ani mai devreme decât era programat.

În plus, sporurile care se acordă pe baza hotărârilor judecătorești vor fi plătite în ianuarie 2019.

"Proiectul de buget pe 2019 este cu 15,5%  mai mare decât bugetul anului precedent. Subliniez rolul sindicatelor, care în negociere cu Guvernul, au reușit să obțină pentru dascăli, și i-am susținut, acordarea drepturilor salariale în avanas. Dacă salariul cadrelor didactice trebuie să ajungă la valoarea maximă în 2022,  acum îl aducem în 2020. În plus, hotărârile judecătoresti rămase definitive, sporurile care nu s-au dat se acordă acum pe baza normelor pe care le-am convenit cu sindicatele și ele se vor acorda din ianuarie 2019", a anunțat la Serviciul de noapte, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Video: Serviciul de noapte, ediția din 10/11 decembrie 2018


Etichete educațiemanuale școlareprofesorielevișcoalășcoli profesionalebuget

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live