Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

18 Martie 2020
Vizualizari: 1339
Comentează add

Ministrul economiei, Virgil Popescu, invitat la Apel matinal

radio-romania-actualitati

   Virgil Popescu. Foto: pnl.ro

 RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 martie, ora 8:31) - "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu - Cel mai mare producător de cosmetice din țara noastră ar putea primi aprobare pentru producția de biocid - anunță Ministerul Economiei. De asemenea, o serie de producători români doresc să își modifice sau să achiziționeze linii de producție de măşti și combinezoane sanitare - a precizat ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu, invitatul de astăzi al Apelului Matinal. Bună dimineața, domnule ministru!
Virgil Popescu: Bună dmineaţa!
Cătălin Cîrnu: Așadar, vor putea primi mai mulți producători din România aprobare pentru producția de biocid şi materiale sanitare?
Virgil Popescu: Bineînțeles! Fiecare producător român care știe că poate, are capacitatea că poate să producă biocid, de exemplu cum este Farmec Cluj, cum este inclusiv Chimcomplex Borzești, mai nou, care are stocuri de hipoclorit de clor, poate primi aprobarea de la Ministerul Sănătății pentru a produce aceste biocide. De asemenea, avem mai multe scenarii, inclusiv un scenariu prin care, în decret, dacă aţi văzut, există posibilitatea rechiziţionări unor unităţi de producţie de materiale sanitare și echipamente, acolo ne gândim dacă identificăm, cum ar fi de exemplu, această Hexi Pharma care este închisă de ceva, de foarte mult timp, ne gândim și luăm în scenariu inclusiv redeschiderea Hexi Pharma.
Cătălin Cîrnu: Cât de repede credeți că ar putea începe producția?
Virgil Popescu: Suntem în evaluare încă, vizavi de Hexi Pharma, nu avem încă finalizată evaluarea, dar nu cred că se pune problema să dureze foarte mult redeschiderea acestei companii.
Cătălin Cîrnu: Producția din România ar putea acoperi necesarul intern?
Virgil Popescu: Vizavi de biocide, da. Dacă s-ar redeschide Hexi Pharma, da, sigur, fără absolut nicio problemă. Dacă ne referim și la măștile de unică folosință, măștile pentru protecție, la combinezoane, aici suntem deja în discuții cu doi mari producători care doresc să producă aceste măști de unică folosință. Aseară chiar, am vorbit cu unul dintre aceștia și eu sper ca, săptămâna viitoare, să avem primele maşti produse în România, producția totală, în prima etapă, pe care acesta dorește să o facă, este de aproximativ trei milioane, trei milioane şi jumătate de măşti lunar.
Daniela Petrican: Dar în acest moment se mai produc în România aceste materiale sanitare, vor fi ele achiziționate cu prioritate de stat, pentru unitățile medicale publice, nu știu, vor fi ele disponibile chiar și în farmacii?
Virgil Popescu: În momentul de față, Unifarm are pe drum un import de 36 de milioane pe măști de unică folosință, care ar trebui să vină până la sfârșitul săptămânii, iar eu cred că acest stoc mare de măști de unică folosință, evident, va fi şi în farmacii, va fi și în spitale, va fi distribuit de către Unifarm, va asigura un necesar pentru o perioadă de timp, până pornim producția în România./lalexandrescu/ Evident că ar trebui în continuare importat, făcute calcule, importat de către cei de la Ministerul Sănătăţii şi făcut un calcul estimativ necesar, în aşa fel încât să ştim cu producţia internă, cu import, să asigurăm întreg necesarul pentru toată populația.
Cătălin Cîrnu: Statul român, guvernul va lua măsuri de susținere a companiilor pentru începerea producției tuturor materialelor pe care le-am amintit?
Virgil Popescu: Da, vom pune la dispoziţie credite garantate de către stat pentru schimbarea liniilor de producție pentru companiile care doresc să facă acest lucru, numai că trebuie să rețină: nu este vorba doar de o simplă fabrică de confecții care ar putea să coasă acele măsti sau acele combinezoane, trebuie să ne gândim și materialul necesar de unde îl pot lua. De aceea, preferăm companii care au posibilitatea logistică să îşi aducă şi materialul.
Daniela Petrican: Domnule ministru, după cum bine ştim, la nivel internaţional se fac deja simţite efectele economice ale pandemiei, sunt urmări, inclusiv în ţara noastră, asupra companiilor afectate de criza coronavirusului. Ce se poate face pentru ele?
Virgil Popescu: Suntem în discuții și probabil astăzi, după şedinţa de guvern, va urma primul set de măsuri, în primă etapă, cu privire la ajutorarea primelor domenii de activitate lovite de coronavirus, unde cifra de afaceri a scăzut foarte mult, și aici mă refer, de exemplu la turism, la Horeca, la transport, transportul aerian, la organizatorii de evenimente, de târguri, de expoziții - evident nu limitativ, și ne gândim să ajutăm, în așa fel încât salariații să nu își piardă locurile de muncă și să poată fi imediat după trecerea crizei aduşi la muncă, eventual un șomaj tehnic susținut de către stat. De asemenea, Ministerul de Finanțe se gândește la un plafon de garantare a unor credite într-o limită foarte mare, cinci miliarde într-o prima etapă, putând crește, în așa fel încât, practic, scopul este de a injecta cash în economie şi firmele să aibă bani. De asemenea, este foarte important ca la nivel european lanțul de aprovizionare, să existe culoare prioritare de transport marfă, pentru că România, prin companiile, prin firmele care sunt dependente de aprovizionări de import și de export cu UE, și trebuie obligatoriu să avem culoare de transport, de transport marfă, pentru a nu întrerupe aprovizionarea producătorilor români.
Cătălin Cîrnu: Mă gândesc că aveți discuții și la nivelul miniștrilor de resort, de profil, cu omologii dumneavoastră din Uniunea Europeană?
Virgil Popescu: Bineînțeles, chiar astăzi, în dimineața aceasta, va fi o întâlnire extraordinară a Consiliului de Miniștri ai Transporturilor și colegul meu, dl ministru Bode, chiar asta discută și va face această propunere cu privire la culoarele prioritare de transport marfă.
Cătălin Cîrnu: Da, e o certitudine că economia are nevoie de susținere. Vă mulțumim pentru toate informațiile pe care ni le-aţi oferit.
Virgil Popescu: Vă mulţumesc şi eu.
 
(P.H.)

Etichete ministrul economieienergiei și mediului de afaceriVirgil PopescuApel matinal(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live