Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Duminică, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

3 Mai 2017
Vizualizari: 991
Comentează add

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, propune organizarea unui summit la Bucureşti în 2019.

Ministrul de externe propune organizarea unui summit la Bucureşti în 2019

carmen-gavrila

Teodor Meleșcanu. Foto: mae.ro.

România va acţiona pentru accelerarea integrării statelor din Balcani în cele şase luni de la începutul lui 2019 cînd va deţine preşedinţia Consiliului UE, a spus astăzi ministrul de externe Teodor Meleşcanu, care a vorbit şi de organizarea unui summit pe tema Parteneriatului estic.

Declaraţia a fost făcută la o conferinţă organizată la Parlament.

Carmen Gavrilă urmăreşte dezbaterea la care sunt invitaţi şi preşedinţii celor două camere ale legislativului şi premierul.

Reporter: Carmen Gavrilă - În general de la statele care deţin preşedinţia Consiliului UE se aşteaptă să fie aşa-numite intermediare sau mediatoare oneste între restul ţărilor membre în chestiunile de pe agenda europeană, pentru că, evident, interesele sunt uneori diferite şi trebuie să se ajungă la un numitor comun. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, explicat că da, România trebuie să facă asta, dar şi să încerce să imprime viziunea naţională asupra dezbaterilor.

Călin Popescu Tăriceanu: Să nu uităm că suntem totuşi a şaptea ţară ca mărime din UE şi, ca atare, trebuie să încercăm să dăm preşedinţiei noastre o dimensiune pe măsura ţării noastre. Poate nici să fim mai mult, să încercăm să epatăm, dar nici să ne vedem mai mici decât suntem în realitate.

Reporter: Ministrul afacerilor europene, Ana Birchall, a precizat că preşedinţia Uniunii este de fapt un proiect naţional pentru România şi că, deşi vom avea mandatul într-o perioadă complicată, provocarea poate fi transformată în oportunitate.

Ana Birchall: Va trebui să asigurăm o gestionare profesionistă şi să demonstrăm capacitatea de a propune soluţii de compromis acceptabile pentru statele membre şi instituţiile uniunii. Vom avea oportunitatea de a ne demonstra susţinerea pentru valorile europene şi de a contribui în mod direct la procesul de consolidare a acestuia.

Reporter: Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că posibile teme ale preşedinţiei române a Uniunii ar putea fi: migraţia, evaluarea politicii europene de securitate şi apărare şi relaţia cu statele din estul Uniunii.

Teodor Meleşcanu: O posibilitate ar fi ca în perioada de preşedinţie a României să organizăm un summit, o întâlnire la cel mai înalt nivel la Bucureşti sau în alt oraş din România pe tema Parteneriatului estic.

Reporter: Ministrul Meleşcanu a spus că România, ca preşedinte al Consiliului Uniunii, va promova şi integrarea europeană mai rapidă a statelor din Balcanii de vest.


Etichete ministrul de externesummitbucurestteodor melescanuana birchallsummit pe tema Parteneriatului esticparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live