Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

23 Decembrie 2017
Vizualizari: 821
Comentează add

Rusia şi Marea Britanie trebuie să meargă înainte, în pofida dificultăţilor, a declarat la Moscova şeful diplomaţiei britanice

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, în vizită la Moscova

alexandru-beleavski-moscova

 

Amânată în luna aprilie, vizita lui Boris Johnson a fost prima a unui şef al diplomaţiei britanice la Moscova în ultimii cinci ani şi jumătate, ceea ce şeful Foreign Office-ului a ţinut să menţioneze la conferinţa sa de presă comună cu Serghei Lavrov. Cauza, a spus Boris Johnson, o constituie perioada dificilă pe care o traversează relaţiile bilaterale şi numeroasele probleme divergente: Ucraina, Siria, Coreea de Nord, securitatea cibernetică, respectiv ingerinţa Rusiei în alegerile din Marea Britanie şi referendumul pentru Brexit, problema drepturilor omului în Cecenia.

Totodată, el a ţinut să sublinieze de câteva ori că principalul mesaj cu care a venit la Moscova este că, în pofida acestor probleme, cele două ţări trebuie să găsească modalităţile de a conlucra acolo unde este posibil, inclusiv în plan extern. El a menţionat Consiliul de Securitate, dosarele sirian şi nord-coreean, unde, cu toate deosebirile de opinii, există obiective comune: pacea în Siria şi reglementarea acestei crize în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate, iar în problema nord coreeană ca Phenianul să nu deţină arme şi rachete nucleare, iar peninsula să fie denuclearizată.

Serghei Lavrov, menţionând la rândul lui starea nesatisfăcătoare a relaţiilor bilaterale, a apreciat ca şi omologul său de la Londra că de ambele părţi există dorinţa de a găsi domenii de cooperare. Moscova, a subliniat Lavrov, doreşte să aibă cu Londra un dialog egal şi reciproc avantajos, fără precondiţii şi abordări selective.

Agenda internaţională a inclus Ucraina, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Siria, Libia, Yemenul, Irakul, Coreea de Nord, însă nici unul dintre miniştri nu a detaliat aceste discuţii. Cei doi au fost de acord însă că Rusia şi Marea Britanie pot juca un rol mai activ în rezolvarea problemei nord-coreene, cooperând în cadrul Consiliului de Securitate.

În privinţa Ucrainei, Boris Johnson a reiterat poziţia Marii Britanii de nerecunoaştere a anexării Crimeii, Serghei Lavrov reluând la rândul lui argumentul tradiţional al Moscovei privind referendumul din peninsulă, referendum recunoscut, după cum se ştie, numai de Rusia.

Un alt subiect a fost Brexitul şi efectele acestuia asupra relaţiilor economice dintre Rusia şi Marea Britanie, respectiv Uniunea Europeană.

La conferinţa de presă însă, jurnaliştii au fost mai interesaţi de acuzaţiile britanice privind intervenţia Rusiei la alegerile din Marea Britanie şi la referendumul pentru Brexit.

Boris Johnson i-a spus lui Serghei Lavrov că este foarte important să recunoască acest lucru şi că există numeroase dovezi ale intervenţiilor Rusiei în alegerile din Marea Britanie, SUA, Germania sau Franţa.

Şeful diplomaţiei ruse a respins aceste acuzaţii, declarând că investigaţiile, inclusiv cele din SUA, nu au produs până acum nici o dovadă care să demonstreze ingerinţa Rusiei în aceste procese.

Subiectul a provocat un schimb de replici şi ironii între cei doi miniştri, care în timpul conferinţei de presă şi-au spus pe nume şi au dat de înţeles că personal au încredere unul în celălalt.

Serghei Lavrov şi Boris Johnson au constatat că în pofida sancţiunilor comerţul bilateral a crescut şi au susţinut dezvoltarea relaţiilor pe linie culturală, academică şi umanitară, subliniind că problemele politice nu trebuie să împiedice conlucrarea în aceste domenii.


Etichete Boris JohnsonMoscovaSerghei LavrovCoreea de NordBrexitSiriaIrak. Marea Britanie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live