Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

9 Iulie 2019
Vizualizari: 350
Comentează add

Ministrul ungar de externe a solicitat şi intervenţia omologului său român pentru continuarea negocierilor la nivel de experţi privind cimitirul de la Valea Uzului.

Miniştrii de externe român şi ungar au discutat de noul cod administrativ

sergiu-stet

  Şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto. Foto: kormany.hu

Cu prilejul reuniunii informale a miniştrilor de externe ai ţărilor membre ale  Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, şi omologul său român, Teodor Meleşcanu, au purtat o discuţie marţi, lângă Lacul Csorba, Slovacia, transmite agenţia MTI.
 
Potrivit unui comunicat al Ministerului ungar de Externe, Péter Szijjártó a reiterat că Ungaria pledează în continuare pentru ca "sistemul de relaţii dintre cele două ţări să revină pe terenul respectului reciproc şi al dinamicii pozitive", deoarece aceasta ar fi mai bine atât pentru Ungaria, cât şi pentru România, dar înainte de toate, ar fi bine pentru maghiarii din Transilvania şi din Ţinutul Secuiesc.
 
Ministrul ungar de externe a solicitat intervenţia omologului său român pentru continuarea negocierilor la nivel de experţi privind cimitirul de la Valea Uzului şi pentru ca încă de luna aceasta să aibă loc evaluarea situaţiei la faţa locului de către cele două grupuri de experţi.
 
Referitor la noul cod administrativ adoptat recent, Péter Szijjártó a solicitat ministrului român de externe ca în această lege să fie inclus din nou acel drept obţinut anterior de către maghiarii din Transilvania şi din Ţinutul Secuiesc, conform căruia şi în acele localităţi în care procentul maghiarilor a scăzut sub 20% ei să poată folosi limba maternă.
 
Péter Szijjártó l-a mai rugat pe Teodor Meleşcanu ca instanţele din România să pună capăt practicii de a stabili amenzi de mai multe mii de lei funcţionarilor publici maghiari din cauza folosirii limbii şi a simbolurilor maghiare.

Etichete Valea UzuluiOSCEPéter Szijjártó,Teodor Meleşcanu,limba maghiară

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live