Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Monica Chihaia, Atena

5 Aprilie 2014
Vizualizari: 859
Comentează add

Întâlnirea informală de la Atena a miniştrilor europeni de externe are loc pe fondul ultimelor evoluţii din Ucraina şi Siria.

Miniştrii de externe "analizează situaţia din spaţiul estic"

monica-chihaia-atena

Ministrul de externe, Titus Corlăţean. Foto: Arhivă

Capitala Greciei, Atena, a găzduit, vineri, reuniunea miniştrilor europeni de externe pe agenda căreia s-a aflat vecinătatea estică şi sudică a Uniunii Europene cu accent asupra ultimelor evoluţii din Ucraina şi Siria.

Întâlnirea informală a mai luat în dezbatere relaţiile Uniunii Europene cu partenerii strategici şi a prilejuit un schimb de opinii privind evoluţiile regionale cu omologii din statele candidate pentru aderare.

"Reuniunea informală a miniştrilor de externe a avut în prima zi ca subiect principal politica de vecinătate a Uniunii Europene atât în spaţiul estic, cât şi în flancul său sudic. Nu ne propunem să adoptăm decizii oficiale, ci e un forum de dezbateri foarte deschis, organizat într-o formulă restrânsă exclusiv miniştri de externe, bineînţeles, împreună cu înaltul reprezentant, Catherine Ashton, şi cu eventual alţi membri ai Comisiei Europene.

"Şi am putut să facem o analiză mai aprofundată atât din punctul de vedere al evenimentelor evoluţiilor dramatice pe care le cunoaştem în spaţiul nostru estic, în vecinătatea estică, dar şi în sud, pentru că, chestiunea siriană rămâne în continuare extrem de preocupantă", a declarat ministrul român de externe, Titus Corlăţean. 

Referitor la finalitatea dezbaterilor de vineri, ministrul român de externe a subliniat poziţia comună a statelor membre ale Uniunii Europene, interesul politic manifestat în relaţia cu partenerii estici şi a punctat principalele concluzii ale discuţiilor cu accent pe cele referitoare la Ucraina.

"A rezultat interesul foarte clar, interesul politic al statelor membre ca Uniunea să fie extrem de activă şi de angajată atât în relaţia cu partenerii estici interesaţi de acordul de asociere, acordul de liber schimb, dar şi în spaţiul sudic, acolo unde evoluţiile de securitate rămân în continuare preocupante.

"Foarte mare dorinţă politică de a continua o susţinere, o asistenţă, sprijin, expertiză, acordată Ucrainei atât în procesul intern necesar de reforme, de reforme de natură democratică pentru organizarea transparentă, democratică a alegerilor prezidenţiale pe 25 mai şi în acordarea sprijinului economic de care Ucraina are atât de mare nevoie, precum şi bineînţeles prin susţinerea în continuare a poziţie foarte clare privind necesitatea respectării integrităţii teritoriale, suveranităţii Ucrainei atunci când ne referim la discuţiile avute cu Federaţia Rusă", a mai spus  Titus Corlăţean.

Miniştrii de externe se vor reuni şi sâmbătă

Reuniunea ministerială va prilejui, sâmbătă, în cea de a doua zi, dezbateri referitoare la statele candidate pentru aderarea la UE şi un schimb de opinii cu omologii din aceste state cu privire la evoluţiile regionale.

România acordă o susţinerea constantă Republicii Moldova pentru o viitoare integrare în UE, spune ministrul de externe, Titus Corlăţean.

"Susţinerea politică pentru accelerarea proceselor europene pentru Republica Moldova, dar şi pentru Georgia, avem în perspectivă destul de apropiată practic semnarea acordului de asociere a acordului de liber schimb.

"În Cazul Republicii Moldova, iată în puţine zile libertatea de circulaţie în spaţiul UE devine o realitate şi bineînţeles o pledoarie pe care, eu ca ministru de externe al României, am făcut-o pentru recunoaşterea meritelor constante din toţi aceşti ani, acordarea unei perspective europene clare pentru Republica Moldova, pentru o viitoare integrare în UE", a declarat Titus Corlăţean.


Etichete AtenGreciaminiştrii de externeSiriaUcrainaTitus CorlăţeanUniunea EuropeanăRepublica Moldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live