Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

10 Ianuarie 2013
Vizualizari: 1721
Comentează add

Alianţa Pacienţilor Cronici din România a semnat un protocol de colaborare cu ministrul sănătăţii privind accesul pacienţilor la tratamente şi prevenţie timpurie.

Ministerul sănătăţii "va colabora cu pacienţii cronici"

adriana-turea

Foto: arhivă Agerpres.

Protocolul semnat între ministrul sănătăţii şi Alianţa Pacienţilor Cronici vizează identificarea mai uşoară a problemelor legate de accesul la serviciile de sănătate şi găsirea de comun acord a mijloacelor pentru soluţionarea problemelor sau pentru diminuarea efectelor negative ale acestora.

Prin acest protocol ministrul sănătăţii se angajează la dialog continuu cu pacienţii cronici, prin întâlniri între asociaţie şi minister.

Astfel ar urma să se asigure o legătură permanentă între aceştia şi susţinere reciprocă în direcţia dezvoltării culturii prevenţiei şi a diagnosticării precoce, creşterii accesului pacienţilor la tratamente, precum şi identificării unor noi soluţii pentru a creşte alocarea din PIB destinată sănătăţii.

  •  Bolnavi de cancer: 520.000 
  •  Cazuri noi pe an: 70.300 
  •  Riscul de a face cancer până la 75 de ani: 21,1% 
  •  În tratament: 94.000 (numai 20% sunt trataţi corespunzător) 
  •  Radioterapia asigură doar 12% din necesar 
  •  Mortalitate generală prin cancer pe an în România: 46.300
Probleme pe care le reclamă pacienţii

Presedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, a declarat că pacienţii întâlnesc din ce în ce mai multe cazuri disperate: nu primesc aprobările pentru tratamentele la care au dreptul, nu mai au bani pentru a-şi achiziţiona tratamentul si nu mai găsesc în farmacii tratamentul prescris de medici.

De asemenea el a menţionat că pacienţilor li se refuză o şansă la viaţă similară cu a celorlalţi europeni, pacienţi care părăsesc spitalele şi cabinetele medicale fără nicio speranţă.

Cezar Irimia consideră necesară actualizarea trimestrială a listei medicamentelor compensate conform directivei europene.

În acelaşi timp, sunt necesare creşterea finanţării sistemului sanitar până la cel puţin 6% din PIB până în 2014, revenirea la situaţia de dinainte de 1 aprile 2011 şi eliberarea tratamentelor injectabile în sistemul de farmacii cu circuit deschis, mai ales în cazurile în care administrarea se face în ambulator, identificarea şi implementarea de soluţii economic-fiscale pentru a se putea păstra accesul pacienţilor la medicamente accesibile, dar şi transparentizarea totală a procesului de aprobare a dosarelor pacienţilor cronici şi a listelor de aşteptare.


Etichete ministerul sănătăţiieugen nicolaescucolaborareasociaţia pacienţilor cronici din româniaproblemesoluţionarePIBmediciCezar Irimia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live