Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

25 Iulie 2011
Vizualizari: 1563
Comentează add

Utilizatorii de internet din China spun că guvernul ar fi ascuns gravul accident feroviar de sâmbătă, soldat cu 38 de morţi. Ministerul transporturilor spune însă că informaţiile nu au fost cenzurate.

Ministerul chinez al transporturilor "ascunde informaţii"

cristina-ghioca

Foto: Reuters.

Utilizatorii de internet din China se declară indignaţi de reacţia guvernului privind gravul accident feroviar, de sâmbătă, soldat cu 38 de morţi, notează CNN.

Deşi la momentul producerii accidentului la faţa locului s-au deplasat mai mulţi jurnalişti, niciuna dintre marile publicaţii nu a menţionat despre incident în ediţia de duminică.

Un utilizator al Sina Weibo, echivalentul chinez al siteului Twitter, a publicat primele informaţii despre accident, iar ulterior a furnizat populaţiei cele mai noi date, dar şi poze sau comentarii extrem de pertinente.

Până când ministrul chinez al transporturilor a ţinut prima conferinţă de presă despre accident, la 24 de ore după producerea acestuia, publicul văzuse deja imagini cu oameni prinşi în trenuri şi instantanee cu buldozerele care zdrobeau automobile avariate de vagoanele căzute de pe pod.

Acuzat că ar fi încercat să ascundă producerea accidentului, purtătorul de cuvânt al ministerului transporturilor a negat informaţia:

"Cum am putea ascunde un accident despre care aflase deja toată lumea? Mi s-a spus că au îngropat maşinile pentru a facilita munca echipelor de salvare", a afirmat acesta.

Întrebat despre o fată găsită în viaţă la 20 de ore de la producerea accidentului, la mult timp după ce autorităţile declaraseră că nu există supravieţuitori, purtătorul de cuvânt al ministerului a spus că este vorba despre "un miracol".

Tehnologia chineză "este avansată şi sigură"

Odată cu apariţia primelor rezultate ale investigaţiei, din care reiese că incidentul s-a produs din cauza unei defecţiuni la sistemul de alimentare cu energie electrică,  purtătorul de cuvânt al ministerului a dat asigurări că "tehnologia chineză este avansată şi sigură".

În timp ce o parte din media chineză sprijină spusele acestuia, mulţi utilizatori de internet pun la îndoială toate declaraţiile sale şi îl descriu drept imaginea unei instituţii corupte şi incompetente, notează CNN.

O parte dintre ei au postat o înregistrare video din 2007, de la postul public de televiziune, în care un oficial al ministerului transporturilor dădea asigurări că tehnologiile chineze sunt îndeajuns de morden construite încât să nu permită coliziunea  trenurilor de mare viteză.

Două trenuri de mare viteză s-au ciocnit sâmbătă în estul Chinei, provocând moartea a cel puţin 35 de persoane şi rănirea a altor 200.

Un tren a lovit o altă garnitură care era staţionată din cauza unei probleme tehnice cauzată de un fulger.

Unul dintre trenuri a deraiat, iar două vagoane au căzut de pe un pod de cale ferată.


Etichete accidentChinatrentehnologie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live