Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' (continuare) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

26 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1979
Comentează add

Alegerile din Grecia readuc în discuție problemele financiare și economice ale zonei euro.

Mini-dicționar al alegerilor din Grecia

ionut-iamandi

Liderul Syriza, Alexis Tsipras. Foto: captură youtube.com.

Alegerile din Grecia au readus în atenție temerile legate de evoluția economiei și finanțelor europene.
 
Au revenit în prim plan termeni și expresii care făceau carieră acum câțiva ani, cum ar fi "criza datoriilor suverane", dar și expresii și noțiuni oarecum noi - de exemplu "programul anti-austeritate".
 
În plus, publicul european aude de ieri de "formațiunea care amenință stabilitatea euro", Syriza, și de liderul ei de 40 de ani și posibil prim-ministru al Greciei, Alexis Tsipras.
 
Ce înseamnă fiecare dintre aceste expresii și nume puteți găsi în "mini-dicționarul" de mai jos.
 • Syriza
 • Tsipras
 • Program anti-austeritate
 • Grexit
 • Criza datoriilor suverane

1. Syriza.

Alegerile generale din Grecia care au avut loc duminică, 25 ianuarie, au fost câștigate de formațiunea Syriza, până acum principalul partid de opoziție. Syriza reprezintă acronimul pentru Coaliția Stângii Radicale, în care intră 13 grupări reprezentând politicieni populiști de stânga, comuniști, ecologiști, maoiști, troțkiști și eurosceptici. 

Un punct comun al membrilor Syriza este anti-clericalismul. Chiar și membrii Syriza care sunt creștini spun că sunt împotriva privilegiilor Bisericii oficiale, Biserica Ortodoxă. 

Syriza a câștigat și alegerile pentru Parlamentul European din mai 2014.

Distribuirea locurilor în parlamentul Greciei după alegerile din 25 ianuarie (previziuni)
 • Syriza (stânga radicală): 149
 • Noua Democrație (dreapta moderată): 76
 • Râul (centru): 17
 • Zorii Aurii (dreapta radicală): 17
 • Partidul Comunist din Grecia: 15
 • Mișcarea Socialistă Pan-elenă (Pasok): 13
 • Grecii Independenți (dreapta): 13
Total: 300 de locuri.

2. Tsipras.

Alexis Tsipras (40 de ani, de profesie inginer) este fostul șef al celei mai mari grupări din Syriza, Synaspismos. La origini, Synaspismos este tot o coaliție de stânga, alcătuită în principal din două partide comuniste. Alexis Tsipras spune că Syriza nu este o formațiune eurosceptică, dar în același timp declară că "moneda euro nu este un fetiș de-al meu". Alexis Tsipras a candidat anul trecut la șefia Comisiei Europene.

Alexis Tsipras se declară ateu, nu este căsătorit și are împreună cu partenera sa doi copii. Numele celui mai mic dintre ei, Ernesto, a fost ales de părinți în memoria revoluționarului stângist Che Guevara. 

3. Program anti-austeritate.

Syriza promite să rezolve problemele economice ale Greciei prin eliminarea datoriilor guvernamentale și renunțarea la politicile de austeritate. Dar Syriza și Alexis Tsiparis nu au precizat cum se va putea realiza un asemenea program. Un posibil scenariu în trei pași ar fi 1. Declararea țării în incapacitate de plată; 2. Finanțarea deficitului curent prin forțarea băncilor grecești de a cumpăra obligațiuni guvernamentale grecești și 3a. Compensarea băncilor grecești de către Banca Centrală Europeană, care devine astfel finanțatoarea de facto a deficitului bugetar al Greciei sau 3b. ECB convinge țările din zona euro să răscumpere ele obligațiunile grecești.

Grecia
 • Populatie: 11,4 milioane (ONU, 2012)
 • Capitala: Atena
 • Suprafata: 131.957 kmp
 • Speranta de viață: 78 de ani (bărbați), 83 de ani (femei) (ONU)
 • PIB per capita: US $22.530 (World Bank, 2013)
 • Cea mai mare economie din Balcani, a 15-a în UE
 • Rata șomaj: 27, 3% (aprilie 2014)

4. Grexit.

Ieșirea ipotetică a Greciei din zona euro, adică abandonarea monedei euro și revenirea la drahmă. O asemenea traiectorie ar putea apărea dacă de pildă pasul 3 al scenariului de mai sus nu mai are loc, UE declară că Grecia nu respectă regulile și băncile grecești sunt excluse din sistemul bancar al zonei euro.

5. Criza datoriilor suverane.

În aprilie 2010, economia Greciei a intrat în recesiune. Datoria publică a ajuns la 146% din PIB. Agențiile de rating au trecut Grecia la un nivel de risc major. Rata dobânzilor la care guvernul grec se putea împrumuta a atins cote record. Din mai 2010, guvernul grec obține de la partenerii europeni promisiuni pentru un sprijin financiar de 240 de miliarde de euro. Chiar și debitorii sunt sceptici că Grecia va reuși vreodată să returneze întreaga sumă, dar nu au iertat din datorie. Pentru acordarea banilor, "Troika" finanțatorilor (UE, BCE și FMI) a impus mai multe măsuri de austeritate bugetară, percepute de populație ca fiind foarte aspre.

Surse: Bloomberg, Wikipedia, Vox.com.


Etichete exclusiv onlineSyrizaAlexis Tsiprasalegeri parlamentareGrecia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live