Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL - continuare Duminică, 25 August

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Ilie Pintea

15 Noiembrie 2010
Vizualizari: 6292
Comentează add

La doi ani de la tragedia în care şi-au pierdut viaţa 13 mineri, procesul vinovaţilor continuă, iar mineritul rămâne unul dintre cele mai periculoase domenii de activitate.

Minerii morţi în 2008 la Petrila au fost comemoraţi

ilie-pintea

Accident de muncă la Mina Vulcan în anul 2001. Foto: Arhivă Agerpres.

În Valea Jiului, colegii şi familiile celor dispăruţi i-au comemorat pe cei 13 mineri care şi-au pierdut viaţa cu doi ani în urmă în subteranul minei Petrila, după două explozii succesive în care alţi 13 mineri au fost răniţi. 

Evenimentul de acum doi ani a dus la reconsiderarea măsurilor de securitate în subteran, dar procesul celor vinovaţi pentru pierderea de vieţi omeneşti este departe de final.

Tragedia de la Petrila a fost urmată de mai multe anchete şi expertize care au stabilit cauzele evenimentului, dar şi persoanele care se fac vinovate în acest caz, şi este pentru prima dată când anchetatorii au ajuns la concluzia că responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat sunt  conducătorii minei, în frunte cu fostul director, Aurelian Necula.

Potrivit comisiei de anchetă, care a audiat aproape 200 de persoane, şefii minerilor i-au trimis cu bună ştiinţă într-un loc deosebit de periculos, fiind încălcate normele extrem de riguroase de protecţie a muncii în subteran.

Procesul deschis în acest caz e departe de a ajunge la momentul unei soluţii, pentru că inculpaţii au reuşit strămutarea procesului la Târgu Jiu şi au cerut contraexpertize, declarându-se nevinovaţi.

Consecinţele tragediei de acum doi ani se fac simţite şi acum: abatajul 431, în care au avut loc exploziile, şi cel învecinat, sunt şi în prezent închise, ceea ce înseamnă o productivitate scăzută pentru mina Petrila, despre care se vorbeşte că ar fi pe lista celor care se vor închide.

Un alt efect al accidentului de aici a fost înăsprirea controalelor care vizează respectarea normelor de protecţie a muncii, însă responsabilii din minerit spun că evenimentele de felul acesta sunt imposibil de anticipat

Cei mai mulţi dintre supravieţuitorii tragediei s-au întors la lucru, chiar dacă muncesc la suprafaţă, pentru a evita  pensionarea pe caz de boală, dar au nevoie şi acum de tratament medical.

Şandor Hodoni a stat câteva luni în spital, dar a trebuit să se întoarcă la mină.

Acesta  a suferit arsuri pe 70 la sută din suprafaţa corpului, dar cu toate acestea a reintrat în subteran, pentru că nu există locuri de muncă în Valea Jiului.

Şandor Hodoni spune că familia sa a fost foarte afectată de ceea ce s-a întâmplat şi nu şi-ar lăsa niciodată copiii să lucreze în mină.

Mineritul, o meserie în care se moare

Accidentul colectiv de la mina Petrila a fost unul dintre cele mai grave din ultimii ani, şi a readus în atenţie condiţiile deosebit de periculoase din minerit şi lipsa investiţiilor din acest domeniu.

Banii pentru retehnologizare abia au acoperit strictul necesar, iar mineritul se află într-o situaţie extrem de precară, având în vedere că subvenţia de stat încetează de anul viitor, iar Comisia Europeană a recomandat închiderea exploatărilor de huilă din Spania, Germania şi România.

De-a lungul timpului, cărbunele a făcut zeci de victime în Valea Jiului, unde înainte de disponibilizările masive din 1997 lucrau în minerit aproape 45.000 de persoane.

Cele mai multe dintre accidentele colective s-au produs din cauza exploziei metanului acumulat în galerii.

Pentru preîntâmpinarea acestor evenimente, la Petroşani a fost creat Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Protecţie Antiexplozivi, singurul institut de felul acesta din România.
 

Cele mai grave tragedii în mineritul din Valea Jiului
An Mină Victime
noiembrie 1972 Uricani au murit 46 de mineri în urma unei explozii
noiembrie 1980 Livezeni o explozie a ucis 53 de persoane
iulie 1996  Petrila au murit trei mineri
septembrie 1996 Petrila cinci mineri îşi pierd viaţa
mai 1997  Dâlja (închisă)  şase mineri mor şi alţi şapte sunt răniţi
august 2001 Vulcan 14 mineri au murit şi unul a fost rănit după o explozie
mai 2002 Vulcan zece morţi şi patru răniţi
iulie 2002 Petrila un mort si cinci răniţi în urma unei deflagraţii
iulie 2005 Petrila doi mineri au murit în urma unui accident de muncă
noiembrie 2008 Petrila 13 mineri şi-au pierdut viaţa iar alţi 13 au fost răniţi.

Etichete Exclusiv OnlineminăaccidentPetrilaTârgu JiuValea JiuluiŞandor Hodoni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live