Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

23 Februarie 2021
Vizualizari: 173
Comentează add

Minerii din Valea Jiului au încetat protestele după ce autoritățile de la București au găsit soluții pentru plata salariilor.

Minerii din Valea Jiului au încetat protestele

florin-lepadatu

Mineri. Foto: Arhivă/ Ilie Pintea.

Minerii din Valea Jiului au încetat protestele, după ce autoritățile de la București s-au mobilizat luni și au găsit soluții pentru plata salariilor pe care Complexul Energetic Hunedoara nu a fost în stare să le acorde la timp.

Ultimul pas a fost făcut în ședința de guvern de luni seară, unde a fost adoptată o hotărâre care permite plata creanțelor salariale și pentru companiile în insolvență, așa cum este Complexul Energetic, aflat în această situație critică de peste un an.

Așa că joi și vineri, minerii ar urma să primească banii pe ultima lună și o parte din sumele restante pentru tichetele de masă și transport.

Soluția găsită la negocierile din capitală asigură salariile minerilor pentru următoarele trei luni, timp în care Complexul Energetic trebuie să se reaorganizeze și să vină cu un plan care să asigure funcționarea pe termen lung.

Între timp însă consecințele opririi producției la cele patru mine din Valea Jiului continuă să se facă simțite.

La Deva, peste 4.700 de locuințe și instituții au intrat în cea de-a cincea zi fără căldură.

Corespondentul RRA Ilie Pintea ne aduce acum cele mai noi informații: "La cele patru exploatări de huilă din Valea Jiului, minerii se pregătesc să reia de astăzi lucrul, după aproape o săptămână de la protestele generate de neplata la timp a salariilor. Cei aproape 70 de mineri care protesteau în subteranul Minei Lupeni au revenit la suprafață aseară, după ce au primit asigurări că își vor primi salariile, iar galeriile urmează să fie inspectate înaintea reluării producției de cărbune, pentru a se evita producerea unor accidente de muncă. Pe de altă parte, consecințele opririi extracției continuă să se facă simțite. La Deva, peste 4.700 de locuințe și instituții sunt fără căldură de joi noaptea, după ce Termocentrala Mintia a fost oprită din lipsa cărbunelor. De asemenea, 11 școli din Deva, în care învață peste 4.200 de copii, au început ieri cursurile online, deși municipiul se află în scenariul galben, pentru că autoritățile au decis să nu aducă elevi în clădirile rămase fără căldură. Termocentrala Mintia a fost oprită la zero în noaptea de joi spre vineri pentru că protestul din Valea Jiului a lăsat unitatea fără cărbune, iar stocul pentru iarnă nu exită. Repornirea unității ar putea avea loc cel mai devreme joi, în condițiile în care minerii din Valea Jiului încep lucrul de astăzi și primul tren cu cărbune va pleca de la exploatările miniere spre producătorul de energie o zi mai târziu. Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, a declarat că agentul termic ar putea fi furizat în Deva la parametri normali în cursul zilei de joi, iar procedurile de repornire a termocetralei costă în jur de 200.000 lei. ", potrivit Rador.
 


Etichete minerimină

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live