Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

22 Aprilie 2016
Vizualizari: 1016
Comentează add

Minele Lonea și Lupeni din Valea Jiului vor intra în programul de închidere a minelor până în 2018, spune ministrul energiei.

Minele Lonea și Lupeni din Valea Jiului "ar putea fi închise"

ilie-pintea

Arhivă Foto: Ilie Pintea.

Planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara, care urmează să fie prezentat Comisiei Europene, prevede închiderea a două dintre cele patru mine viabile și înjumătățirea grupurilor energetice de la termocentralele Mintia și Paroșeni.

Potrivit declarațiilor făcute astăzi la București de  ministrul Energiei, Victor Grigorescu, minele Lonea și Lupeni din Valea Jiului vor intra în programul de închidere a minelor până în 2018 și doar minele Livezeni și Vulcan vor mai face parte din Complexul Energetic Hunedoara.

El a mai precizat că vor mai fi păstrate în cadrul Complexului doar un grup de producere a energiei la termocentrala Paroșeni și un grup la Mintia-Deva, care au împreună 400 de MW.

Trecerea celor două mine pe programul de închidere va da posibilitatea concedierii personalului cu plăți compensatorii, așa cum se întâmplă deja la Societatea Națională pentru Închideri Mine Valea Jiului.

Până la această oră, sindicatele minerilor nu au avut nici o reacție față de anunțul închiderii celor două exploatări miniere.

Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvență de la începutul acestui an, iar datoriile către stat și către furnizori depășesc 1,4 miliarde de lei.

Minele care vor fi închise sunt emblematice pentru Valea Jiului: exploatarea de la Lonea a fost prima mina deschisă în regiune, iar de mina Lupeni se leagă protestul din 1929 al minerilor, soldat cu zeci de morți în urma represiunii.


Etichete minevalea jiuluicomplexul energetic hunedoaramintiaparoseniministerul energieivictor grigoresculonealupeni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live