Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 29 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iolanda Bădiliţă

29 Noiembrie 2009
Vizualizari: 1780
Comentează add

Electoratul a aprobat interzicerea construirii de noi minarete pe moscheele musulmanilor.

Minaretele, respinse de elveţieni

iolanda-badilita

Moschee în Wangen - Elveţia

Peste 57,5% dintre elveţieni au aprobat, astăzi, prin referendum, propunerea de a abandona construirea de noi minarete, în ţara lor, arată rezultatele definitive ale consultării.
 

Singurele care nu au sprijinit acest proiect sunt cantoanele de limbă franceză - Geneva, Vaud, Neuchatel - dar şi cantonul Basel.

În cele patru cantoane trăiesc cei majoritatea celor 350 de mii de musulmani din Elveţia.

Televiziunea "Swiss Romansh" a descris rezutatele ca fiind o mare surpriză, câtă vreme contrazic previziunile, în timp ce publicţia "Le Temp", scrie că, pentru comunitatea musulmană, formată în mare parte din practicanţi liniştiţi, proveniţi din Balcanii de Vest, Turcia şi Maroc, rezultatul este şocant.

Uniunea Democratică de Centru, formaţiunea de dreapta care a iniţiat referendumul, a susţinut că minaretele (adică turnurile moscheilor, lăcaşul de cult al musumanilor) sunt un simbol al dorinţei de putere a musulmanilor.

Bisericile catolice şi protestante, împreună cu comunităţile evreieşti şi, fireşte, cea musulmană, au condamnat iniţiativa, nu puţini dintre opozanţi fiind de părere că interzicerea minaretelor le va da apă la moară fundamentaliştilor musulmani.

Uniunea Democratică de Centru s-a opus şi extinderii acordului de liberă circulaţie cu UE în cazul României şi Bulgariei.

O serie de oameni de afaceri eleveţieni au avertizat asupra efectelor negative, nu doar emoţionale, ci şi în plan financiar pe care le-ar putea avea interzicerea minaretelor prin creşterea tensiunilor sociale şi retragerea banilor clienţilor musulmani din băncile elveţiene.

Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU a făcut cunoscut că Elveţia va încălca legile internaţionale dacă va interzice minaretele.


Etichete moscheeminaretElveţiamusulmanreferendum

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live