Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 04 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

30 Octombrie 2015
Vizualizari: 1758
Comentează add

Ultimul vagonet cu cărbune va fi scos din subteran azi la ora 10.00, când încetarea activității minei va fi marcată printr-o ceremonie.

Mina Petrila se închide azi

ilie-pintea

Mina Petrila. Foto: Ilie Pintea

După 156 de ani de funcționare neîntreruptă, mina Petrila se închide astăzi, potrivit planului de restructurare a mineritului din Valea Jiului elaborat cu trei ani în urmă.

Ultimul vagonet cu cărbune va fi scos din subteran la ora 10, când încetarea activității minei va fi marcată printr-o ceremonie la care vor lua parte atât minerii care mai lucrează aici, cât și foști angajați ai exploatării miniere.

Mina Petrila este prima deschisă în Valea Jiului și cea mai adâncă din Europa, exploatarea cărbunelui făcându-se la aproape 900 de metri în subteran.

Zeci de mineri și-au pierdut viața în abatajele acestei unități, cea mai recentă tragedie fiind explozia din noiembrie 2008, când 13 ortaci și-au pierdut viața.

În prezent, mina Petrila mai are aproximativ 350 de angajați, dintre care o sută vor rămâne șomeri în urma concedierilor colective de la sfârșitul acestui an, iar ceilalți vor fi transferați la minele Uricani și Paroșeni, aflate de asemenea într-un program de închidere.

Cele mai multe dintre clădirile aflate în perimetrul minier vor fi demolate, dar câteva, care sunt în curs de a fi declarate ca fiind de patrimoniu, ar putea fi păstrate pentru a deveni spații culturale neconvenționale.


 


Etichete mina Petrilaminerise inchiderestructurareValea jiului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live