Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE Luni, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Ilie Pintea

27 Aprilie 2015
Vizualizari: 1596
Comentează add

În ciuda celor care vor păstrarea clădirilor de la suprafața minei Petrila, planul de închidere continuă cu demolarea lor.

Mina Petrila nu mai există din luna octombrie Mina Petrila nu mai există din luna octombrie - Conține audio

ilie-pintea

După mai bine de 150 de funcționare neîntreruptă, mina Petrila se închide pentru totdeauna în octombrie și totul va fi pus la pământ, chiar dacă un grup local de inițiativă, în frunte cu artistul Ion Barbu, a încercat din răsputeri păstrarea clădirilor de suprafață, unele în patrimoniul industrial național. Cei doi ani de demersuri i-au adus lui Ion Barbu un premiu de excelență la gala Societății Civile, dar și înscrierea câtorva imobile din curtea minei în cadrul celor de patrimoniu.

Primarul Ilie Păducel spune că a încercat să preia mai multe active ale minei, dar nu îi permite bugetul. În schimb, Directorul Societății Naționale Pentru Închideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel, a declarat că autoritățile locale sunt cele care trebuie să facă demersuri pentru a păstra ceva din fosta mină.

Deși există proiecte detaliate realizate de arhitecții care au venit în sprijinul lui Ion Barbu ce demonstrează cum ar putea fi pus în valoare tot acest spațiu industrial, după modele deja existente la minele închise din Germania sau Franța, autoritățile continuă cu proiectul inițal de închidere a minei Petrila, în care punerea la pământ a istoriei locale se numește, elegant, ecologizare.


Etichete mineritValea JiuluiPetrilamina PetrilaIon BarbuIlie PăducelAurel Anghelpatrimoniu industrial

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live