Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECŢIA DE MUZICĂ. SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) -continuare Marţi, 02 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alis Georgescu

4 Iunie 2014
Vizualizari: 1045
Comentează add

Fondurile europene şi cele naţionale trebuie privite cu aceeaşi importanţă, atunci când vine vorba de corupţie sau de fraudarea lor, spune directorul general al OLAF.

Milioane de euro pierdute anual din cauza corupţiei şi a fraudei

alis-georgescu

 Foto: arhivă Reuters.

La o zi după publicarea recomandărilor Comisiei Europene pentru fiecare stat membru, reprezentanţi ai Comisiei, autorităţilor române şi ai Organizaţiei Transparency International au organizat, la Bucureşti, o conferinţă dedicată măsurilor de combatere a fraudei şi corupţiei la nivelul fondurilor structurale şi de investiţii europene.

Conform unui raport, la nivel european, anual, se pierd 120 de milioane de euro din cauza corupţiei şi a fraudei, iar acest lucru are un impact negativ asupra afacerilor şi a creşterii economice.

Directorul general al Oficiului European de Lupta Antifraudă (OLAF) din cadrul Comisiei Europene, Giovanni Kessler, a declarat că fondurile europene şi cele naţionale trebuie privite cu aceeaşi importanţă, atunci când vine vorba de corupţie sau de fraudarea lor.

"Toate aceste fonduri, fie că sunt publice sau bani europeni, trebuie să fie protejate în acelaşi fel, iar toţi cetăţenii trebuie să beneficieze de bani în mod egal.

"Toată credibilitatea Uniunii Europene este în joc, dacă ceva merge rău la nivel naţional în cheltuirea fondurilor europene, pentru că acest lucru va avea consecinţe la nivel economic şi politic. Trebuie să înţelegem că avem aceleaşi interese", spune Giovanni Kessler.

Frauda are efecte directe asupra mediului de afaceri

Oficialii europeni atrag atenţia că fraudarea fondurilor structurale şi corupţia în structurile de gestionare a lor subminează încrederea mediului de afaceri, având efecte directe asupra pieţei forţei de muncă şi implicit asupra economiei.

Dar mai important este că oamenii işi pierd încrederea în instituţiile guvernamentale. Reprezentanţii europeni au subliniat că la nivelul Comisiei s-a dezvoltat un cadru juridic de prevenire a fraudelor, iar monitorizarea va fi mult mai meticuloasă şi va include şi autorităţile naţionale de audit.

Directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă din cadrul Comisiei Europene, Giovanni Kessler, a declarat că este nevoie de o cooperare eficientă între instituţii, iar controlul riguros al managerilor reprezintă o garanţie a bunei cheltuieli a banilor europeni.

"Un manager bun trebuie să înţeleagă că fondurile europene sunt fonduri bine controlate, dacă nu sunt bine controlate, nu sunt bine cheltuite. Nu se poate să nu ne intereseze cum sunt cheltuite ele.

"Aceste două funcţii de control şi de cheltuire a banilor par să fie în contradicţie ca termeni, dar sunt complementare şi necesare şi duc la îndeplinirea aceluiaşi scop, la o bună administrare", mai spune Giovanni Kessler.

Prevenţia este importantăDe cealaltă parte, ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a precizat că înainte de control este mai importantă prevenţia.

"Este foarte important să avem cu toţii o înţelegere comună, astfel încât atunci când punem pe hârtie o prevedere legală ea să fie simplă şi uşor de înţeles şi de aplicat de toţi cei care sunt interesaţi şi mai ales cei care vin şi aplică pe fonduri europene sau pe bani publici, în general, să ştie clar la ce se aşteaptă în cazul în care greşesc", a declarat Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici a mai spus că lupta împotriva fraudei este un obiectiv cheie pe următorii şapte ani, iar toleranţa faţă de persoanele care încalcă legislaţia europeană este zero.

România a avut în trecut mai multe probleme legate de fraudarea fondurilor europene, motiv pentru care a fost chiar blocată finanţarea unor programe de către Comisia Europeană.


Etichete fonduri europenefraudăcorupţieOLAFraportUEOficiului European de Lupta AntifraudăGiovanni Kessler

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live