Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

9 Septembrie 2011
Vizualizari: 2297
Comentează add

O pană gigantică de curent a lăsat joi seara fără lumină şi mai ales fără aer condiţionat o regiune cu aproape 6 milioane de oameni din sud-vestul SUA şi din Mexic, de la marginea deşertului.

Milioane de americani, afectaţi de o pană de curent

ionut-dragu

Milioane de oameni din SUA afectaţi de o pană de curent. Foto: Reuters.

Două reactoare nucleare din regiune s-au oprit din cauza căderii curentului, dar responsabilii au subliniat că nu e niciun pericol pentru populaţie sau pentru muncitori, potrivit Associated Press,.

Cel mai greu afectată a fost metropola San Diego, unde pana a început în jurul orei locale 16.00.

Cea mai mare parte a locuitorilor celui de-al optulea cel mai mare oraş din SUA au rămas fără electricitate, iar toate cursele care urmau să plece de pe aeroportul Lindbergh Field au fost anulate.

Pana a afectat şi localitatea Yuma din Arizona, la est de San Diego, unde 56 de mii de oameni au rămas în întuneric pentru aproximativ cinci ore, dar şi mai multe localităţi din California şi din statul mexican Baja California.

Majoritatea locuitorilor din zona cuprinsă de pană au fost însă preveniţi că aceasta ar putea dura toată noaptea.

Oamenii s-au adaptat însă şi, după apusul soarelui, localurile din centrul oraşului San Diego erau pline, cu unii clienţi purtând pe cap lămpi ca de miner sau împrumutând minitorţele din grădină pentru a-şi lumina calea.

Poliţia de graniţă din ambele ţări s-a mobilizat pentru a preîntâmpina eventuale jafuri la adăpostul întunericului, dar nu a fost raportat niciun incident de acest gen.

Autorităţile din San Diego au anunţat că şcolile şi tramvaiele nu vor funcţiona vineri, ca măsură de precauţie.

Potrivit responsabililor reţelei de curent a SUA, pana-gigant a fost provocată cel mai probabil de un angajat care a vrut să înlocuiască o piesă defectă din echipamentul de monitorizare de la o centrală din sud-vestul Arizonei.

Teoretic, pana ar fi trebuit să se limiteze la Yuma, iar compania locală de electricitate APS a precizat că analizează motivele pentru care s-a răspândit pe o arie atât de vastă, cuprinzând şi Mexicul.

Oficialii au exclus însă un act terorist.

Pana de curent din această săptămână aminteşte de cea din 2003, când peste 50 de milioane de oameni au fost afectaţi de o vastă pană de curent care a cuprins o fâşie lată din zona de est, nord şi centrală a SUA, dar şi statul Ontario din Canada.


Etichete SUAcurentpană de curentMexicaeroportprobleme

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live