Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMÂNII DE PRETUTINDENI Sâmbătă, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski - corespondentul Radio România Actualităţi la Kiev

26 Mai 2014
Vizualizari: 901
Comentează add

Petro Poroşenko a obţinut 54% dintre alegători, potrivit rezultatelor parţiale. Analiştii spun că rezultatele confirmă opţiunea pro-europeană a ucrainenilor.

Miliardarul Petro Poroşenko este noul preşedinte al Ucrainei

alexandru-beleavski---corespondentul-radio-romania-actualitati-la-kiev

Petro Poroşenko, noul preşedinte al Ucrainei. Foto: captură youtube.com

Miliardarul Petro Poroşenko a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale din Ucraina, fiind votat de 54% dintre alegători, potrivit rezultatelor parţiale.

Victoria lui Poroşenko a fost recunoscută de principalul său contracandidat, Iulia Timoşenko, votată de doar 13% dintre ucraineni.

Participarea la vot a depăşit 60%, fiind de circa 39% în regiunea Lugansk şi 15% în regiunea Doneţk, unde separatiştii au declarat că nu vor permite desfăşurarea scrutinului şi unde au fost deschise doar o parte din secţiile de vot.

Exceptând aceste regiuni, unde şi duminică au continuat luptele, în desfăşurarea alegerilor nu s-au înregistrat nereguli majore.

Rezultatele confirmă legitimitatea alegerilor

Comentatorii consideră că rezultatele confirmă legitimitatea alegerilor şi a noului preşedinte, dorinţa ucrainenilor de a pune capăt cât mai rapid crizei şi opţiunea lor pro-europeană.

Petro Poroşenko, în vârstă de 48 de ani, şi-a sărbătorit victoria la scurt timp după anunţarea exit-poll-urilor, declarând în faţa simpatizanţilor şi a jurnaliştilor.  

"Peste 90% din ucrainenii care au participat la vot au susţinut ferm o Ucraină unită, un stat nu federativ, ci unitar. 85% dintre ucraineni au susţinut opţiunea europeană a Ucrainei", a spus liderul ucrainean.  

Petro Poroşenko a subliniat că, în pofida anexării Crimeii, pe care Ucraina nu o va recunoaşte niciodată, ca şi a destabilizării situaţiei din estul ţării, este gata să-l întâlnească pe preşedintele rus, Vladimir Putin, menţionând pe de altă parte, că există diferite formate ce permit abordarea imenselor probleme bilaterale, însă Rusia va trebui să recunoască dreptul Ucrainei de a-şi alege singură direcţia dezvoltării.


Etichete KievalegeripreşedinteUcrainacrizăpro-europeanPetro ProroşenkoIulia TimoşenkoCrimeeaVladimir PutinRusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live