Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mii de cutii de chibrituri adunate în peste 30 de ani

De peste 30 de ani, profesorul Vasile Şandor, cadru didactic la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, a adunat în jur de 7.000 de cutii de chibrituri.

Profesorul Vasile Şandor.

Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 08 Februarie 2013, 16:16

Profesorul de istorie Vasile Şandor ne-a povestit că a început să colecţioneze cutii de chibrituri încă din anii ‘80, când erau multe sortimente de cutii, cu o imagistică absolut fabuloasă, ca varietate şi diversitate.

"Şi cum mie îmi plăceau lucrurile astea, îmi păreau interesante, unele chiar frumoase, am început să le adun. Pe de altă parte era foarte preocupant pentru că erau foarte mute feluri şi trebuia să le urmăreşti, puţine apăreau în seturi. Erau şi seturi: am găsit seturi de fluturi chiar numerotate, am găsit seturi de flori, de imagini de pe litoral, din Delta Dunării, monumente din România – mănăstirile, de exemplu – şi erau altele după care trebuia să umbli. Cine îşi mai aduce aminte acum de Daciada? Cutii de chibrituri cu Daciada erau în vreo 5 culori şi în multe zeci de variante fiecare”, a spus Vasile Şandor.

Cele mai interesante şi care pot fi şi valoroase le-a primit, fie de la fiicele sale aflate în excursie, fie de la foşti elevi, rude, prieteni sau alte cunoştinţe.

AUDIO: profesorul Vasile Şandor, cadru didactic la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, a adunat în jur de 7.000 de cutii de chibrituri.



„Cu câteva luni în urmă, un fost elev care locuieşte actualmente în Danemarca a găsit la un talcioc chibrituri de epocă, iar dintre cele 5 sau 6 foarte vechi, vreo două sunt de vreo 100 de ani”, a precizat profesorul.



Toate cele 7.000 de cutii de chibrituri, pe care le ţine ”undeva departe de apă şi foc”, le-a clasificat pe domenii.

„Am început cu lucrurile interesante, cu sărbători de Crăciun – cam 100, cu Paştele – vreo 40-50 de cutii, foarte multe sunt reclame industriale, din diverse localuri, restaurante, cluburi, baruri, foarte multe sunt cu imagini de vicii, floră faună, turism, peisaje, de la Polul Nord până la ecuator, de la mare până la munte. Sau imagini din mari oraşe ale lumii, monumente cunoscute din străinătate sau din ţară… Politică; pot să fac o istorie a evoluţiei partidelor politice din 1990 până în prezent”, a adăugat colecţionarul.

Profesorul susţine că, exceptând Australia, are cutii de chibrituri de pe toate continentele, chiar dacă din Africa, America de Sud sau America de Nord nu foarte multe, în schimb din Europa da, la fel din Asia sau din Orientul Apropiat.

Fără să facă parte din vreo asociaţie care să-i fi permis schimburi de cutii de chibrituri cu alţi colecţionari din ţară sau din lume, hobby-ul profesorului a fost posibil atât datorită căutărilor sale, cât şi a cadourilor primite de-a lungul timpului.

Un cadou deosebit l-a primit chiar cu ajutorul postului Radio România Actualităţi.

„Deocamdată sursele sunt destul de la îndemână, plus cadouri neaşteptate. Am avut o surpriză foarte mare după o expoziţie acum 4 ani, într-o dimineaţă la ora 6:00, la Radio România Actualităţi, cineva a ascultat de la Bucureşti, o doamnă, care mi-a trimis o pungă plină de chibrituri, unele presupun că sunt rarităţi. Este o serie de 24 de cutii de chibrituri personalizate cu Iuri Gagarin despre care îmi permit să presupun că nu-i pe toate drumurile”, s-a arătat încântat colecţionarul.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"