Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudiu Pădurean

1 Decembrie 2019
Vizualizari: 795
Comentează add

Mii de clujeni, la Parada militară de Ziua Naţională

claudiu-padurean

   

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI ora 12:24 - Realizator: Claudiu Pădurean vrea să ne descrie marele bal al evenimentelor de Ziua Naţională. Claudiu, bună dimineaţa, la mulţi ani!

Reporter: Bună dimineaţa şi la mulţi ani de Ziua Marii Uniri. Aici avem soare şi la Cluj, temperatura este undeva...

Realizator: Bine, aveţi şi şine fisurate, nu ştiu ce să zic.

Reporter: Merg amândouă, nu contează. Acum, de 1 Decembrie, ne bucurăm cu toţii, indiferent de necazuri şi de /.../ Circulaţia nu este oprită doar pe calea ferată, este oprită şi în centrul Clujului, pentru că aşteptăm să înceapă la 12:30 o paradă militară. Practic, în acest moment, sunt mii de oameni care s-au adunat în Piaţa Avram Iancu, în zona Pieţei Unirii, în zona Bulevardului Eroilor, pentru că toţi aceşti oameni aşteaptă defilarea tehnicii de luptă care aparţine MApN şi Ministerului de Interne. Există şi foarte mulţi soldaţi în Garda de Onoare care s-au adunat pe esplanada din faţa Teatrului Naţional şi care vor da onorul celor care vor defila.

Există un interes foarte mare faţă de aceste ceremonii cu atât mai mult cu cât la finalul Paradei Militare vor fi şi artificii de zi, artificii colorate. Este un lucru mai puţin obişnuit. Prima dată mărturisesc că am văzut aceste artificii de zi anul trecut, tot de 1 Decembrie. Vor fi şi artificii de noapte diseară, de la ora 20, la o oră după ce va fi aprins iluminatul festiv de Crăciun în tot oraşul.

Programul zilei de astăzi mai include şi concerte care vor avea loc în zona Pieţei Unirii, vor avea loc şi proiecţii de film la Cinema Victoria. Este vorba inclusiv de un film foarte aşteptat şi foarte apreciat, "Cardinalul", care omagiază personalitatea cardinalului Iuliu Hossu, vestitorul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. De altfel, ceremoniile care marchează această zi a Marii Uniri au început cu o slujbă care a avut loc la statiua cardinalului Iuliu Hossu, care a fost inaugurată anul trecut. Apoi, a continuat cu depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Aşa cum vă spuneam, acum, punctul principal este defilarea, cred că auziţi pe final şi clopotele de la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, acolo unde s-a încheiat Liturghia şi Te Deum-ul, care au fost oficiate în cinstea celor care au contribuit la Marea Unire. Pentru că este un moment de sărbătoare pentru toţi, indiferent că vorbim de ortodocşi, de catolici, de greco-catolici, de protestanţi, practic oameni de toate confesiunile se bucură de această zi foarte frumoasă.

Ca să fac un rezumat la final, urmează Parada Militară de la 12:30, apoi concerte în Piaţa Unirii, va urma de la ora 19 aprinderea iluminatului festiv de Crăciun în tot oraşul, iar de la ora 20 focurile de artificii, care vor avea loc aşa cum sunt obişnuiţi clujenii, de la ora 20, în Piaţa Avram Iancu.

Realizator: La Alba Iulia era soare, Claudiu. E soare în tot Ardealul, e soare şi la Cluj.
Reporter: Da, aşa este. E un moment de bucurie şi iată că ne bucurăm că şi natura ne prilejuieşte această zi minunată în care, parcă, bucuria este mai mare când putem să vedem cerul care este foarte senin, în comparaţie cu anii trecuţi, când am avut parte şi de ceaţă.

 

Etichete Ziua NaţionalăClujparada miliotara

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live