Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alex Lancuzov

20 Decembrie 2021
Vizualizari: 346
Comentează add

Peste 100 de garnituri s-au oprit în gări, în semn de protest faţă de prorogarea Legii privind Statutul Personalului Feroviar a treia oara.

Mii de călători au fost afectați de protestul spontan al ceferiștilor

alex-lancuzov

  Foto: Adriana Tudose / RRA

Mii de oameni au rămas blocaţi azi ore în şir în trenuri din cauza unui protest spontan al ceferiştilor.

Peste 100 de garnituri s-au oprit în gări, în semn de protest faţă de prorogarea Legii privind Statutul Personalului Feroviar a treia oara.


Statutul Personalului Feroviar este o lege specială pentru cei aproape 50.000 de angajați din sistemul feroviar, în special de la companiile CFR Infrastructură, CFR Călători și CFR Marfă, o lege votată în vara anului trecut și care de la 1 ianuarie 2022 ar fi trebuit să ducă la majorarea salariilor de la căile ferate cu 30-35%.

De asemenea, legea le mai permite ceferiștilor să iasă mai repede la pensie, deși în sistem este criză de personal și le acordă unele avantaje precum călătoritul cu trenuri gratuite, inclusiv pentru membrii familiei sau decontarea concediilor.

Însă Statutul Personalului Feroviar nu poate intra în vigoare din ianuarie 2022, pentru că nu sunt bani la buget și de aceea a fost amânat prin Ordonanță de Urgență pentru ianuarie 2023, acesta fiind motivul principal al protestului spontan de astăzi.

În Gara de Nord din București, cea mai importantă gară din România, întârzierile, atât de la sosiri cât și de la plecări, ajung și la 7-8 ore și este foarte greu de spus dacă după aproape o zi cu mers al trenurilor paralizat, mâine dimineață se va putea reveni la programul normal de circulație feroviară.


Etichete protestcfrlegestatutul personalului feroviargara de nord(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live