Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Sâmbătă, 22 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

23 Decembrie 2013
Vizualizari: 2402
Comentează add

Inventatorul pistolului-mitralieră AK-47, Mihail Kalaşnikov, a murit luni la vârsta de 94 de ani, transmit agenţiile de presă.

Mihail Kalaşnikov a murit

sorin-solomon

Mihail Kalaşnikov în 1949, Foto: wikipedia.org

Inventatorul pistolului-mitralieră AK-47, Mihail Kalaşnikov, a murit luni la vârsta de 94 de ani, a transmis agenţia rusă de presă ITAR-TASS, citând un purtător de cuvânt al autorităţilor din regiunea Udmurtia, Urali, relatează AFP.

Inventatorul legendarei arme, produsă în circa 100 de milioane de exemplare în întreaga lume, fusese spitalizat în mai multe rânduri în ultimele luni.

"Astăzi, pe 23 decembrie, am primit o veste tristă: după o lungă şi grea maladie a murit la vârsta de 94 de ani legendarul creator al armei de foc Mihail Kalaşnikov", a scrie pe pagina sa de Facebook, Viktor Ciulkov, purtătorul de cuvânt al presedintelui şi guvernului din Udmurtia.

Pe parcursul îndelungatei sale cariere, Mihail Kalaşnikov, persoana cea mai decorată din Rusia, a creat circa 150 de arme diverse, din care cea mai populară rămâne AK-47 denumită şi kalaşnikov.

AFP relatează că acesta s-a retras din activitate aproape fără niciun beneficiu de pe urma invenţiei sale, folosită de armatele a peste 80 de ţări.

La vârsta de 11 ani a fost deportat

Născut la 10 noiembrie 1919, într-un sătuc denumit Siberia, Kalaşnikov a avut o tinereţe tragică.

Familia sa, considerată ca făcând parte din rândul "ţăranilor bogaţi", a căzut victimă represiunii staliniste: la vârsta de 11 ani, el a fost deportat.

Unul dintre fraţii săi a fost închis în gulag şi până la Perestroika lui Gorbaciov, generalul Kalaşnikov, delegat la congresele Partidului Comunist al URSS, a păstrat tăcerea, chiar în sânul familiei sale, asupra "acestor teribile secrete".

Totuşi, în 2000 el a mărturisit AFP că a fost foarte afectat de dispariţia URSS şi nu a ezitat să apere regimul comunist "unde nu era totul aşa de rău".

Rănit încă din timpul primelor confruntări dintre nazişti şi sovietici în 1941, Kalaşnikov a fost evacuat şi a început lucrul la ceea ce avea să devină AK-47, în 1947, o puşcă 'extrem de simplă, făcută pentru un soldat care nu are diplome', potrivit spuselor sale.

Kalaşnikov a mărturisit într-una din cărţile sale că armele automate au fost interzise de Armata Roşie în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial din ordinul adjunctului ministrului apărării pe care nimeni nu îndrăznea să-l contrazică.

"Constructor inegalat şi cel mai competent"

Pentru acest inginer, asta explică în parte primele pierderi enorme înregistrate în timpul ofensivei naziste împotriva URSS.

Puşca creată i-a atras recunoaşterea din partea tuturor specialiştilor.

Uzi Gal, inventatorul israelian al mitralierei Uzi (mort în 2002) i-a mărturisit lui Mihail Kalaşnikov: "Eşti un constructor inegalat şi cel mai competent".

Fiul său, Viktor, i-a călcat pe urme şi a creat pistolul mitralieră Bizon-2, folosit de poliţia rusă.

"Tatăl meu şi cu mine am fi putut deveni milionari, ca inventatorul american al Mi-6 Eugene Stoner care primea câte un dolar pentru fiecare armă vândută. Dar sistemul rus nu permite asta", a afirmat Viktor Kalaşnikov.

Pentru că Rusia, mare exportatoare de arme, nu a recunoscut dreptul lui Kalaşnikov la proprietate intelectuală, scrie AFP.


Etichete pistol-mitralierăAK-47Mihail KalaşnikovdecesGorbaciovAl Doilea Război MondialUzi Gal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live