Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 07 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

22 Decembrie 2013
Vizualizari: 1600
Comentează add

Fostul director al companiei petroliere Iukos, omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski şi-a revăzut familia după zece ani de detenţie, şi este aşteptat să se adreseze presei.

Mihail Hodorkovski "va susţine o conferinţă de presă", la Berlin

alexandru-beleavski-moscova

Mihail Hodorkovski. Foto: Reuters

Fostul magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski, graţiat de preşedintele Vladimir Putin, după 10 ani de detenţie, este aşteptat să susţină o conferinţa de presă la Berlin.

Hodorkovski a ajuns sâmbătă în capitala germană, la scurt timp după ce a părăsit, în cel mai mare secret, închisoarea în care se afla din nord-vestul Rusiei.

Considerat cel mai bogat om de afaceri din Rusia anilor 2000, Hodorkovski a fost totodată şi unul dintre cei mai vehemenţi critici ai lui Vladimir Putin.

Potrivit presei internaţionale, artizanul eliberării sale ar fi fost fostul şef al diplomaţiei germane, Hans Dietrich Genscher.

Potrivit mediilor ruse şi germane, Mihail Hodorkovski şi-a revăzut familia sosită la Berlin, inclusiv mama, care contrar afirmaţiilor iniţiale se afla vineri, nu în Germania, ci în Rusia.

Mediile ruse şi germane afirmă că Mihail Hodorkovski s-ar putea stabili în Elveţia, unde locuieşte soţia sa.

Fiul său locuieşte în Statele Unite.

"Liber să revină oricând în Rusia"

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat că Mihail Hodorkovski este liber să revină oricând în Rusia.

Potrivit acestuia, ex-patronul Iukos i-a adresat preşedintelui Putin două scrisori: cererea oficială de graţiere şi un mesaj personal al cărui conţinut nu este dezvăluit, după cum nici eventualele condiţionări ale eliberării.

Eliberarea lui Mihail Hodorkovski a fost o operaţiune a diplomaţiei secrete germane şi rezultatul unor îndelungi negocieri între ex-ministrul german de externe Hans Dietrich Genscher şi preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat pentru televiziunea rusă internaţională privată RTVi directorul ştiinţific al Forumului ruso-german, Alexander Rahr.

Politologul german a fost alături de Genscher pe aeroportul din Berlin în momentul sosirii lui Hodorkovski. Alexander Rahr subliniază că Germania, spre deosebire de alte ţări, inclusiv Statele Unite, a reuşit să menţină anumite canale de comunicare confidenţiale sau semiconfidenţiale cu Moscova.

Potrivit acestuia, Hodorkovski a fost trezit la 2:00 noaptea de către şeful lagărului şi întrebat dacă este gata să plece în străinătate, apoi a fost dus în oraş, iar de acolo, cu elicopterul, la Sankt Petersburg, unde-l aştepta deja un avion particular, pus la dispoziţie de un om de afaceri german, prieten cu Genscher.


Etichete Vladimir PutinKremlinMihail HodorkovskiRusiagraţiereBerlin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live