Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

6 Octombrie 2009
Vizualizari: 1343
Comentează add

El spune că altfel "va exista un pericol continuu de apariţie a unor noi puteri nucleare".

Mihail Gorbaciov cere marilor puteri să-şi reducă arsenalele nucleare

ionut-dragu

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov le-a cerut marilor puteri să se angajeze în mod real pe calea dezarmării, fără de care, a apreciat el, acestea nu vor putea îndepărta ameninţarea noilor state nucleare ca Iranul şi Coreea de Nord, transmite AFP.

"Proliferarea armelor nucleare este o problemă care nu trebuie abordată numai în contextul Iranului sau a Coreei de Nord", a explicat Gorbaciov, într-o conferinţă-dezbatere organizată de ONU la Geneva.

Mihail Gorbaciov le-a cerut tuturor ţărilor să se conformeze Tratatului de Neproliferare (TNP), pe care, cred occidentalii, Iranul şi Coreea de Nord îl încalcă pentru a-şi dezvolta în secret un program nuclear cu finalitate militară.

"Dacă nu căutăm să răspundem necesităţii de a demilitariza relaţiile internaţionale, de a reduce bugetele militare, de a stopa dezvoltarea de noi arme şi a preveni militarizarea spaţiului, atunci discuţiile privind o lume fără arme nucleare vor rămâne în vânt", a insistat el.

Potrivit lui Gorbaciov, tensiunile actuale în domeniul nuclear îşi au originea în diminuarea eforturilor internaţionale în materie de dezarmare după căderea URSS şi sfârşitul Războiului Rece.

El aperciază că, atâta timp cât marile puteri nu vor recurge la reducerea arsenalelor pe care ONU le estimează, la nivel mondial, în jurul cifrei de 23.000, capitale ca Teheranul sau Phenianul se vor simţi ameninţate şi vor avea nevoie să se doteze cu arme nucleare.

Mihail Gorbaciov a semnat cu Statele Unite un acord istoric ce prevedea o reducere drastică a arsenalelor nucleare ale celor două ţări în 1991 (START).


Etichete mihail gorbaciovnuclearproliferareinarmare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live