Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

23 Martie 2012
Vizualizari: 4307
Comentează add

UPDATE: Jurnaliştii de la Gândul spun că au fost sunaţi de o persoană care a pretins că este Mihail Boldea şi se află în Congo. Preşedintele Traian Băsescu afirmase anterior că deputatul s-ar afla în Kenya.

Mihail Boldea "adus din Kenya şi fără acord de extrădare" Mihail Boldea "adus din Kenya şi fără acord de extrădare" - Conține galerie foto

ioana-dogaru

Deputatul Mihail Boldea. Foto: Agerpres.

Ziariştii de la Gândul afirmă că au fost sunaţi de o persoană care a pretins că ar fi deputatul Mihai Boldea şi că s-ar afla în Congo.

Potrivit Gândul, persoana în cauză ar fi spus că avea deja programată plecarea, că a comunicat în 16 martie procurorului de caz acest lucru.

"Nu sunt în Kenya, sunt în Congo. Am venit cu avionul în Kenya şi am plecat cu maşina în Congo. Am intrat pe internet acum şi am văzut declaraţiile lui Băsescu.

"Nu trebuie să mă caute ei pentru că vin eu", ar fi spus persoana care a pretins că este Mihail Boldea.

Aceasta a mai spus că întreg dosarul "este un circ"şi că "nu există niciun prejudiciu".

Procurorul general Codruţa Kovesi a declarat după bilanţul SRI, că deputatul Mihail Boldea s-ar afla în Kenya şi că ar putea fi adus chiar dacă România nu are acord de extrădare cu această ţară, putându-se aplica "principiul reciprocităţii".

"Nu este nevoie de tratat de extradare, este suficient sa se aplice un principiu de reciprocitate", a spus Codruţa Kovesi, adăugând că şi cu Indonezia nu exista un tratat de extrădare al României, însă aducerea în ţară a lui Nicolae Popa a fost totuşi rezolvată.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că se va implica în procesul de aducere în ţară a deputatului Mihail Boldea şi că în prezent autorităţile fac toate eforturile politice.

"Vă asigur că încă de azi-noapte statul român a declanşat toate procedurile pentru ca domnul Boldea să revină în patrie. Nu ştiu cât de repede, nu ştiu cât va mai sta acolo unde era acum câteva ore, dar vă asigur că aşa cum procedăm şi cu alţii, îl vom găsi şi în gaură de şarpe, va trebui să vină", a afirmat Traian Băsescu.

Ministrul administraţiei şi internelor Gabriel Berca a declarat la Sibiu că speră ca deputatul Mihail Boldea să fie extrădat foarte rapid.

"În cazul Boldea, sperăm să îl avem foarte rapid extrădat. Ne bazăm pe profesionalism şi pe faptul că ştim sigur unde este şi că vom acţiona rapid pentru acest lucru", a afirmat Gabriel Berca. 

După punerea în urmărire internaţională a parlamentarului Mihail Boldea, autorităţile române iniţiază un puternic schimb de informaţii şi date cu autorităţile partenere, respectiv, cu celelalte birourile naţionale Interpol, din cele 190 de ţări membre, a declarat pentru Radio România Actualităţi comisarul Bogdan Constantinescu, şeful Biroului Urmăriri Internaţionale şi Extrădări din cadrul Interpol.

Potrivit reporterului Mădălina Verman, Bogdan Constantinescu a precizat că perioada de localizare poate varia în funcţie de mai multe elemente.

"Este foarte greu de spus cât anume durează, pentru că fiecare caz este specific, sunt persoane care îşi schimbă identitatea, îşi procură documente de identitate false", a declarat Bogdan Constantinescu. 

Extrădare pe baza principiului reciprocităţii sau a curtoaziei internaţionale

Bogdan Constantinescu a explicat că, de regulă, statele membre ale Organizaţiei Internaţionale de Poliţie Criminală - Interpol - semnează convenţii bilaterale sau convenţii internaţionale care să reglementeze procedura extrădării.

"Acesta este şi cazul Convenţiei Europene de Extrădare de la Paris, care funcţionează sau a funcţionat, mai bine zis, foarte bine cu ceva ani în urmă, până să se introducă mandatul european de arestare.

"Însă, ca regulă generală, trebuie verificat întotdeauna, prin direcţia de specialitate din cadrul ministerului justiţiei din România, existenţa sau non-existenţa unui tratat, pentru că fiecare cerere de extrădare trebuie să se bazeze pe anumite elemente", a mai spus Bogdan Constantinescu.

În lipsa unui astfel de tratat, extrădarea poate fi cerută în baza unei convenţii ONU, de exemplu.

Se poate cere de asemenea pe baza principiului reciprocităţii sau a curtoaziei internaţionale, potrivit lui Bogdan Constantinescu.

Deputatul Mihail Boldea este primul parlamentar român dat în urmărire internaţională după ce joi pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mihail Boldea este cercetat de procurorii DIICOT Galaţi pentru înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional care ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro.


Etichete Mihail BoldeaextrădareBogdan Constantinescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live