Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mihai Viteazul

Invitaţi : prof. univ. dr. Ştefan Andreescu - Universitatea Bucureşti şi lect. univ. dr. Radu Mârza - Universitatea Babeş - Bolyai, Cluj.

Mihai Viteazul
Mihai Viteazul (1593-1601)

Articol de George Popescu, 10 August 2011, 08:55

O domnie a cărei durată se circumscrie mandatului în Evul Mediu, însă una dintre cele mai spectaculoase prin acţiune politică, diplomatică şi militară din câte a avut Ţara Românească şi chiar spaţiul locuit de români.

Descendent din linia Cantacuzinilor după unele referinţe solide, filiaţii albaneze după alte surse, noul domnitor Mihai Viteazul rămâne în istorie prin performanţa de a aduna laolaltă juridic şi teritorial - pentru scurtă vreme - cele trei state autonome româneşti.

Un deziderat fructificat peste mai bine de două secole de evoluţie, după Primul război mondial. Din această perioadă datează şi influenţarea evenimentului de la 1600 cu accente naţionale, un “pattern” adjudecat cu prisosinţă şi deseori exagerat sub jumătatea de secol a regimului comunist.

Clarviziunea sau cel puţin scopul agreat al voievodului român se datorează cultului său pentru valorile creştine şi mai puţin pe conştientizarea noţiunii de stat naţional.

Preluarea puterii o va face clasic prin cumpărarea domniei cu ajutorul unor mari sume de bani - personali şi credite - cu ajutor dat de unchiul său Iane Cantacuzino, principele transilvan Sigismund Batthory şi a unei părţi din boierimea tradiţională.

Mai multe teme abordate în această emisiune le puteţi găsi în fişierul sonor, alăturat.

Audio:

Cutuma spunea că orice domn nou al statelor româneşti vasale Porţii Otomane era obligat să plătească în afara preţului său pentru mandatul politic şi datoriile restante ale predecesorilor săi. Înainte de Mihai Viteazul datoria către Constantinopol se adunase la 700 de milioane de aspri sau cinci milioane de galbeni în opinia lui Mihai Berza.

Cu atât mai puţin era posibilă plata datoriei, un motiv sau justificare pentru tânărul domn de a-şi ucide toţi creditorii, cât şi garnizoana turcească din Bucureşti, în octombrie 1593.

Cele trei ţări române se aflau într-o poziţie adiacentă de exercitare a puterii de către cele două mari imperii : Otoman şi Habsburgic, la care se mai adăugau influenţele deloc de neglijat ale Poloniei, Franţei şi Angliei şi nu în cele din urmă, interesul Rusiei. Statele papale se aflau în fruntea frontului antiotoman, însă cu o dinamică a acţiunilor militare mult redusă faţă de cruciadele anterioare.

Domnitorii românii nu puteau decât să profite de pe urma neînţelegerilor dintre Marile Puteri în măsura în care acţionau la limita şi deseori dincolo de tratatele semnate cu acestea. Rivalitatea ungaro-polonă, cât şi nervozităţile dintre Împăratul Sfântului Imperiu Roman de Apus şi regele Ungariei au făcut ca nu întotdeauna frontul creştin să fie capabil să se opună şi eventual să respingă ofensiva musulmanilor în Europa Centrală şi de sud-est.

Cu atât mai surprinzătoare şi extraordinară este acţiunea principelui român de a îndrăzni să lupte şi pentru celelalte două state româneşti, pentru unificarea lor.

Contextul politic şi strategic al Marilor Puteri ce se bizuia pe exploatarea resurselor celor trei ţări a fost potrivnic acţiunii militaro-politice, intreprinse de domnitor, iar judecând în afara istoriei, e greu de imaginat că Mihai Viteazul ar fi putut susţine unificarea celor trei state o bună bucată de vreme fără a fi supus anihilării de către adversarii Unirii.

E meritorie încercarea sa, din aceea vreme, când ţările europene nu ajunseseră la consacrarea statalităţii lor şi a caracterului naţional, la care mai putem adăuga şi faptul că Imperiul otoman se afla după Soleiman Magnificul la apogeul puterii sale pe trei continente. Bătălia de la Călugăreni a fost ultima mare confruntare militară româno-turcă de până la Războiul pentru independenţă din 1877-1878.

Contribuţii editoriale: Mihai Fulger, critic de film despre figura eroului în cinematografia românească. Un interviu de Eugen Coroianu
prof. dr. Toma Rădulescu, şef secţie Istorie -Arheologie la Muzeul Oltenie din Craiova despre iubirile lui Mihai Viteazu. Un interviu de Mirela Băzăvan.


Consultant ştiinţific: drd. Olga Sandu

Ne puteţi scrie la : istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare şi pe Internet la adresa : www.romania-actualitati.ro

Următoarea ediţie a emisiunii “Istorica” va fi difuzată luni 22 august 2011.

„Desprinderea. Aprilie 1964”
Istorica 22 Aprilie 2024, 23:25

„Desprinderea. Aprilie 1964”

Invitaţi: dl. dr. Florian Banu, consilier superior al CNSAS; dl. prof. Vasile Buga, cercetător asociat al INST, fost diplomat

„Desprinderea. Aprilie 1964”
„Basarabia 1917-1919”
Istorica 15 Aprilie 2024, 21:56

„Basarabia 1917-1919”

Invitat: dl. dr. Constantin Corneanu, cercetător istoric şi istoric al Muzeului judeţean Giurgiu, „Teoharie Antonescu”

„Basarabia 1917-1919”
„Bucureşti 4 aprilie 1944, revizuit şi adăugit”
Istorica 08 Aprilie 2024, 22:37

„Bucureşti 4 aprilie 1944, revizuit şi adăugit”

Invitaţi : dl. Alexandru Armă, istoric militar şi dl. Valentin Ştefănuţ, martor al evenimentelor

„Bucureşti 4 aprilie 1944, revizuit şi adăugit”
„Crimele de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941”
Istorica 01 Aprilie 2024, 22:33

„Crimele de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941”

Invitaţi : dl. dr. Ion Constantin, cercetător al INST, dl. prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, Suceava, dl. Vasile Ilica, martor...

„Crimele de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941”
„Istorica”: Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941
Istorica 01 Aprilie 2024, 10:24

„Istorica”: Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941

Invitați: Ion Constantin, Mihai Iacobescu, Vasile Ilica.

„Istorica”: Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941
„Povestea unei enciclopedii”
Istorica 25 Martie 2024, 22:28

„Povestea unei enciclopedii”

Invitaţi: dl. prof. univ. dr. Ion Solcanu, preşedinte al Secţiei Istorie-Arheologie a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din...

„Povestea unei enciclopedii”
Războiul civil din Transilvania (1848-1849)
Istorica 18 Martie 2024, 21:46

Războiul civil din Transilvania (1848-1849)

Invitat: dl. conf. dr. Ion Cârja – Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj

Războiul civil din Transilvania (1848-1849)
„Bucureşti, februarie 1954”
Istorica 11 Martie 2024, 21:33

„Bucureşti, februarie 1954”

Invitaţi: dl. Alexandru Armă, cercetător istoric şi dl. Valentin Ştefănuţ, martor ocular

„Bucureşti, februarie 1954”