Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

11 Septembrie 2009
Vizualizari: 1473
Comentează add

Decizia a fost luată după ce Vladimir Voronin şi-a trimis demisia prin fax.

Mihai Ghimpu, noul preşedinte interimar al Republicii Moldova

catalin-gombos

Zi decisivă la Chişinău. Mihai Ghimpu, preşedintele liberal al Parlamentului, este începând de astăzi noul preşedinte interimar al Republicii Moldova. Decizia a fost luată prin vot de forul legislativ moldovean după ce a luat act de cererea de demisie a lui Vladimir Voronin. Partidele din actuala majoritate parlamentară au contestat de mai multe ori în ultimele luni mandatul prezidenţial al liderului comuniştilor, care, în opinia acestora, ar fi trebuit să-şi depună demult demisia.

Vladimir Voronin nu şi-a prezentat demisia în mod verbal în faţa Parlamentului, ci printr-o scrisoare scurtă trimisă legislativului şi un discurs rostit la televiziunea publică. De altfel, Vladimir Voronin nici nu a venit la şedinţa Parlamentului de astăzi, la fel ca şi primul ministru în exerciţiu, Zinaida Greceanîi, care de asemenea şi-a prezentat demisia în scris. "Predau cu inima grea funcţiile conducerii ţării în mâinile noii puteri", a afirmat Vladimir Voronin în discursul citit în această dimineaţă la televiziunea publică. Liderul comunist s-a folosit de prilej pentru a trece în revistă ceea ce consideră a fi principalele realizări ale PCRM în ultimii opt ani, dar şi pentru a lansa un atac la adresa Coaliţiei pentru integrare europeană.

"Eu nu cred în capacitatea politicienilor care au făcut alianţă doar în baza emoţiilor negării şi denigrării totale a propriei ţări, doar în scopul repartizării funcţiilor, de a propune societăţii un program pozitiv.", a declarat Vladimir Voronin.

Demisia lui Vladimir Voronin reprezintă de fapt opţiunea pentru mandatul de deputat, incompatibil cu funcţia de preşedinte al statului. Întrucât Vladimir Voronin a exercitat deja două mandate de preşedinte, maximul permis de Constituţia Republicii Moldova, el nu şi-ar mai fi putut păstra funcţia decât cel mult până la alegerea unui nou şef al statului de către Parlament. Legislativul de la Chişinău a luat deja act astăzi de demisia lui Vladimir Voronin şi a constatat vacantarea funcţiei de preşedinte. Într-o astfel de situaţie, preşedintelui Parlamentului îi revine funcţia de preşedinte interimar, iar deputaţii au adoptat o hotărâre prin care i-au acordat această funcţie lui Mihai Ghimpu. Reprezentanţii PCRM au votat împotriva acestei hotărâri, considerând că Mihai Ghimpu nu poate fi încă desemnat preşedinte interimar.

"Problema interimatului poate fi rezolvată numai după ce va fi prezentat avizul Curţii Constituţionale.", a declarat deputatul Vladimir Ţurcan. Deputaţii Alianţei pentru integrare europeană consideră, pe de altă parte, că dacă nu ar fi fost numit un preşedinte interimar al Republicii Moldova, s-ar fi creat un vid de putere.

"Republica Moldova, ca orice stat din lume, nu poate avea un vacuum de putere. Nu avem guvern, nu avem preşedinte, suntem, slavă Domnului, noi, aici, în Parlament. Iată de ce noi acum trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru a soluţiona şi această problemă.", consideră Mihai Ghimpu, preşedintele liberal al Parlamentului.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a anunţat după încheierea şedinţei Parlamentului că imediat ce Curtea Constituţională se va pronunţa cu privire la validitatea interimatului, va numi un nou prim ministru.


Etichete republica moldovamihai ghimpuvladimir voroninpresedintie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live