Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mario Balint, Chişinău

26 Aprilie 2010
Vizualizari: 1773
Comentează add

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu este criticat de presa de la Moscova pentru că nu va fi prezent la defilarea de la Moscova de pe 9 mai.

Mihai Ghimpu, criticat de presa rusă

mario-balint-chisinau

Paradă de 9 mai în Piaţa Roşie din Moscova.

"Hitler nu vine la Moscova", scrie ziarul Golos Rossii, cu referință la preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

Articolul critic apare în ziua în care, la Chişinău, peste 200 de deputaţi din primul parlament au re-semnat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, document istoric adoptat de primul parlament liber de la Chişinău, la 27 august 1991, şi distrus prin incendierea parlamentului, în timpul protestelor de anul trecut din 7 aprilie. 

La sfârşitul săptămânii trecute, Mihai Ghimpu a declarat că deşi AIE a luat decizia ca militarii moldoveni să participe pe 9 mai la parada militară dn Piaţa Roşie, domnia sa nu va participa, în calitate de şef de stat la aceste manifestări dedicate sărbătoririi a 65 de ani de la sfîrşitul "Marelui Război pentru Apărarea Patriei."

"Cum să particip la paradă alături de armata care ne-a adus comunismul, a organizat foametea şi ne-a deportat în Siberia?", a explicat Ghimpu. 

Partenerii din AIE, care forţează o vizită oficială la Moscova, la nivel de şef de guvern, consideră că decizia lui Mihai Ghimpu va complica relaţiile interstatale între Rusia şi Republica Moldova.

Pe de altă parte, fostul preşedinte al parlamentului, Alexandru Moşanu consideră că participarea oficială a Moldovei ca stat la parada militară de la Kremlin constituie desfiinţarea Declaraţiei de Independenţă, re-semnată de peste 200 din foştii semnatari oficiali. 

Şi influentul ziar moscovit Kommersant scrie un articol dur la adresa preşedintelui interimar Mihai Ghimpu şi a gestului său, considerat de frondă, la adresa Rusiei.

"După o astfel de insultă, Rusia, fără prea mult efort, va crea probleme grave Chişinăului. Este suficientă blocarea acesului vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă, recent reluat, sau înăsprirea politicii imigraţionale faţă de moldovenii care lucrează în Rusia”, scrie cotidianul moscovit. 

Pe de altă parte, potrivit unui comunicat al Mişcării Acţiunii Populare, 57 de ostași ai gărzilor transnistrene se află la Moscova și desfășoară antrenamente pentru a participa împreună cu militarii Federației Ruse la Parada Militară din 9 mai, în Piața Roșie.

Acţiunea Populară, membră a AIE,  îi sugerează "Președintelui Republicii Moldova, Comandantului Suprem al Forțelor Armate, Mihai Ghimpu: să anuleze decizia de a trimite un contingent de ostași ai Armatei Naţionale la parada din Piața Roșie".


Etichete presăMoscovadefilaremarşceremonieGolos RossiiKommersantMihai Ghimpu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live