Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mihai Fifor bilanţ la 6 luni de la preluarea mandatului

Ministrul apărării naţionale Mihai Fifor a prezentat astăzi stadiul îndeplinirii obiectivelor pentru primele şase luni ale anului 2018.

Mihai Fifor bilanţ la 6 luni de la preluarea mandatului
Foto MApN

07 August 2018, 16:43

În prima jumătate a anului 2018, MInisterul Apărării Naţionale a continuat eforturile de înzestrare a Armatei României bazate pe alocarea celor două procente din produsul intern brut. Achiziţia de sisteme de rachete Patriot şi Himars, lansarea procedurilor pentru cumpărarea celor patru corvete multirol cu modernizarea celor doua fregate T22, programul de blindate 8 x8 Pirana 5 sunt obiective realizate în primele şase luni ale anului. Ministrul apărării Naţionale Mihai Fifor a adus aminte şi de summitul NATO de la Bruxelles de luna trecută unde România şi-a îndeplinit obiectivele propuse.

Mihai Fifor:

"Înfiinţarea pe teritoriul naţional a unui comandament de nivel de corp de armată, un comandament NATO şi generarea unei discuţii separate referitoare la Marea Neagră şi la situaţia complexă de securitate din zonă, astfel încât abordarea de pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice să fie în continuare una echilibrată, cu ţara noastră drept al doilea pilon esenţial de securitate pe flancul estic după Polonia. România a demonstrat încă o dată că este un partener credibil în cadrul NATO şi UE, că are o armată pregătită, profesionistă, care îşi îndeplineşte misiunile la cel mai înalt nivel şi care investeşte pentru modernizarea ei".

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat că în luna septembrie urmează să fie făcută plata pentru cel de-al doilea sistem de rachete sol - aer cu bătaie mare, tip Patriot, în valoare de 2.486 de miliarde de lei.

"Am început procedurile în mai multe programe esenţiale de înzestrare pentru Armata României, aflate în prezent în diferite faze de realizare. Intenţia noastră în acest domeniu este implicarea cât mai mare a industriei naţionale de apărare prin operaţiuni compensatorii de tip offset. În programul sisteme de rachete sol - aer cu bătaie mare, cunoscute ca Patriot, care are ca obiectiv achiziţia a şapte sisteme de rachete sol - aer cu bătaie mare, (...) a fost făcută prima plată în valoare de 745 de milioane de dolari în luna decembrie a anului trecut, iar Departamentul de Apărare al SUA a atribuit deja contractul de începere a construcţiei primei unităţi Patriot pentru România. Urmează ca în luna septembrie a acestui an să fie făcută a doua plată, în valoare de 2.486 de miliarde de lei, practic plătim cel de-al doilea sistem", a explicat Fifor, într-o conferinţă de presă, cu prilejul prezentării bilanţului activităţii din primul semestru al acestui an.

Mihai Fifor a precizat că România doreşte să achiziţioneze trei sisteme de lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare HIMARS, Fifor amintind că în luna februarie s-a făcut plata pentru primul sistem, în valoare de 409.434.586 de dolari.

De asemenea, ministrul Apărării a arătat că pentru cele 227 de transportoare blindate pentru trupe 8 X 8 primele plăţi s-au realizat tot în februarie, în valoare de 142.707.217 de euro.

Mihai Fifor:

"Începând din acest an vom realiza gradual producţia şi integrarea transportorului blindat în ţara noastră. MApN va fi dotat cu facilitatea de mentenanţă care să asigure necesităţile de întreţinere pe întreaga durată de viaţă a echipamentelor şi vor fi puse la dispoziţie simulatoare pentru instruirea în condiţii optime a echipajelor ce vor deservi aceste echipamente", a precizat Mihai Fifor.

Ministrul Apărării Mihai Fifor a menţionat că din offset-ul acestui program se modernizează Uzina Mecanică Bucureşti, unde vor fi produse aceste camioane. Potrivit ministrului, din cele 36 de vehicule militare care vor fi recepţionate anul acesta, şase vor fi asamblate la Uzina Mecanică Bucureşti.

Ministrul Mihai Fifor a mai spus că în ceea ce priveşte cele patru Corvete multifuncţionale a fost iniţiată deja procedura de achiziţie şi că valoarea estimată la finalul programului este de 1,6 miliarde de euro. El a susţinut că offsetul de la acest program va fi folosit pentru modernizarea celor două fregate româneşti.

Pentru programul privind bateriile de coastă, ministrul Apărării a precizat că valoarea estimată este de minimum 137 de milioane de euro fără TVA.

El a amintit că, recent, a fost aprobată şi a fost iniţiată procedura de atribuire a contractelor de achiziţie a platformelor de transport auto multifuncţionale pe roţi şi pentru modernizarea IAR Şoim. În acest context, Fifor a declarat că necesarul de platforme de transport la MApN este de 13.963 de unităţi şi că achiziţia se va realiza etapizat, în prima etapă (2018 - 2027) fiind prevăzută achiziţia a 3.385 de platforme de transport, valoarea acordurilor cadru fiind estimată la 737 milioane de euro fără TVA.

Cât priveşte avioanele F16, ministrul a menţionat că au fost demarate procedurile pentru achiziţionarea a încă cinci aeronave din Portugalia, dintre care una cu dublă comandă.

Principala provocare pentru acest an o reprezintă dezvoltarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare medico-militară Cantacuzino, a declarat ministrul apărării naţionale Mihai Fifor:

"În ceea ce priveşte Institutul Cantacuzino, cred că de fapt aceasta a fost şi este cea mai mare provocare a MApN pentru acest an. Faptul că în decembrie anul trecut ne-am asumat preluarea institutului înseamnă o imensă responsabilitate şi o capacitate de a restabili lucrurile şi de a le readuce pe făgaşul normal. (...) A fost instituţia de cercetare cu resursa umană cea mai rarefiată. Anul acesta am decis să scoatem la concurs peste 200 de posturi vacante pentru a acoperi necesarul de personal în cadrul institutului (...). Ţinta finală aprobată prin HG este ca Institutul Cantacuzino să fie deservit de 1.075 de posturi, iar anul acesta numărul de angajaţi să crească până la 570 de angajaţi", a spus ministrul într-o conferinţă de presă în care a prezentat un bilanţ al mandatului în primele şase luni ale anului.

Ministrul Mihai Fifor a menţionat că există discuţii cu mai multe companii recunoscute în domeniul producţiei de vaccinuri.

"În ceea ce priveşte producţia de vaccinuri, suntem deja în discuţii foarte avansate cu o serie de companii recunoscute în domeniul producţiei de vaccinuri pentru a identifica potenţiale colaborări pe acest segment. Noi sperăm ca începând cu luna septembrie deja să putem anunţa o astfel de cooperare pentru că suntem realişti şi nu ne aşteptăm să putem noi să pornim o facilitate de producţie la o capacitate reală de unii singuri, tocmai de aceea încercăm o cooperare în acest domeniu cu companii recunoscute în zona producţiei de vaccinuri".

În privinţa unei eventuale reveniri la serviciul militar obligatoriu în România, ministrul Mihai Fifor a declarat:

"Vă reamintesc faptul că stagiul militar în România este suspendat, nu este anulat. Este o discuţie care apare tot mai des în spaţiul public şi sunt câteva state care au în continuare serviciul militar obligatoriu, unele care l-au reintrodus, de exemplu Suedia, după informaţiile mele, reintroduce stagiul militar obligatoriu. Şi noi am discutat de multe ori lucrul acesta, există, n-aş zice nostalgie, ci o analiză pragmatică vizavi de acest subiect. Deocamdată nu am dus în Guvern o asemenea iniţiativă şi nici nu cred că foarte curând vom putea discuta despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România. De aceea căutam variante alternative, aşa cum este programul acesta dedicat rezerviştilor militari. Nevoia este foarte mare de încadrare în Armata României", a precizat Mihai Fifor, în conferinţa de presă susţinută cu prilejul prezentării bilanţului activităţii în primele şase luni ale anului.

Răspunzând unei întrebări puse de redactorul Radio România Actualităţi, Radu Dobriţoiu, despre "Legea rezervistului voluntar" - care nu a dat rezultate în 2017-, ministrul apărării naţionale a precizat că acest act normativ va fi regândit, cu propuneri de modificare, inclusiv prin mărirea sumei de bani pe care militarii voluntari o vor primi pe perioada contractului.

Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare
România 28 Martie 2024, 12:35

Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare

Ultima scumpire a fost făcută de compania de transport cu trenul în luna decembrie a anului trecut.

Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare
Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale
România 28 Martie 2024, 12:22

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale

În prezent, în cazul energiei electrice, clienţii plătesc 60 de bani pentru un consum mai mic de 100 de kw/h şi 80 de bani...

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale
Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC
România 28 Martie 2024, 10:02

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC

Horia Constatinescu precizează că demisionează pentru a-şi dedica timpul campaniei electorale şi noului proiect politic.

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC
Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
România 28 Martie 2024, 09:29

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan

Evenimentul a avut loc miercuri, 27 martie, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din București. Claudia...

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
România 28 Martie 2024, 09:20

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”

"Apel matinal" - Invitat: Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere
România 28 Martie 2024, 08:08

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere,...

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere
România 28 Martie 2024, 08:02

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș. În acest scop, Poșta Română a...

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș
Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti
România 28 Martie 2024, 07:41

Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti

Autorităţile locale din Ploiești au acordat miercuri, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, titlul de "Cetățean de...

Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti