Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 13 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

20 Februarie 2018
Vizualizari: 983
Comentează add

Suntem în faza în care se face analiza pentru o nouă suprafaţă de teren pentru extinderea bazei Mihail Kogălniceanu, a declarat astăzi ministrul apărării naţionale Mihai Fifor.

Mihai Fifor: Baza SUA de la Mihail Kogălniceanu se va extinde

radu-dobritoiu

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a susţinut astăzi declaraţii de presă, după ce a participat la Conferinţa de securitate de la Munchen, dedicată rolului global pe care îl are Uniunea Europeană şi relaţiilor Europei cu Statele Unite şi Rusia. Ministrul apărării a prezentat la conferinţă situaţia din zona Mării Negre, unde România este un actor principal în contextul de securitate dominat de militarizarea excesivă a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă. Mihai Fifor a discutat cu secretarul american al apărării, James Mattis, despre extinderea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu şi operaţionalizarea Brigăzii multinaţionale NATO de la Craiova. Potrivit ministrului apărării naţionale, Germania a anunţat că va sprijini Brigada aliată de la Craiova, iar Canada va sprijini România să dezvolte o capacitate de psihologie operaţională la cele mai înalte standarde.

Ministrul apărării naţionale Mihai Fifor:

 „România a militat pentru ca pe agenda summitului NATO chestiunea securităţii la Marea Neagră să fie o chestiune separat abordată, astfel încât agenda summitului să conţină un capitol, repet, separat referitor la situaţia de securitate de la Marea Neagră. Am accentuat în toate întâlnirile pe care le-am avut că în momentul de faţă, în opinia noastră, România este cel mai important actor la Marea Neagră, cel mai important furnizor de securitate, asta în contextul în care situaţia de la Marea Neagră nu se îmbunătăţeşte, ba dimpotrivă, am spune noi, continuă să capete noi şi noi valenţe în sprijinul ideii că Federaţia Rusă continuă militarizarea excesivă a Peninsulei Crimeea.

Au fost întâlniri bilaterale foarte consistente. Aş nominaliza aici întâlnirea cu secretarul apărării James Mattis, secretar al apărării din SUA. Am avut o nouă discuţie pe teme legate de alocarea a 2% din PIB pentru apărare, la prezenţa militară românească în teatrele de operaţii şi, desigur, la întărirea capabilităţilor pe care România le are. Acestea sunt trei condiţii esenţiale pentru fiecare ţară aliată, iar România le îndeplineşte pe toate. Am să mai spun că în momentul de faţă România este una dintre cele şase ţări care alocă 2% din PIB în cadrul NATO şi toate lucrurile acestea sunt foarte apreciate de partenerii noştri, considerandu-se că România este, dacă vreţi, cel mai important aliat în zona aceasta a Mării Negre.

Totodată, am discutat despre pregătirea reuniunii B-9, a miniştrilor apărării, care va avea loc între 12 şi 14 martie, o reuniune care de asemenea se înscrie pe traiectul acesta al pregătirii summitului NATO din luna iulie. Am avut, de asemenea, o bilaterală cu ministrul apărării din Canada unde am reluat tema cea mai importantă de discuţie, anume aceea a sprijinului canadian pentru ca România să dezvolte o capacitate de psihologie operaţională la cele mai înalte standarde. Noi am mai anunţat lucrul acesta şi la întâlnirea bilaterală cu omologul canadian. S-a confirmat faptul că vom fi sprijiniţi în proiect de Canada şi cred că lucrul acesta nu poate decât să bucure. Am informat despre modul în care suntem organizaţi în momentul de faţă şi cred că avem puncte comune împreună cu partenerii canadieni. În altă ordine de idei, la conferinăţ de la München, România a continuat să-şi exprime poziţia ca un important actor în zona aceasta a Mării Negre.”

Răspunzând unei întrebări din partea Radio România Actualităţi, ministrul apărării naţionale Mihai Fifor a dat informaţii despre viitoarea extindere a bazei militare a SUA de la Mihail Kogălniceanu:

„Reprezintă un angajament pe care România şi l-a luat faţă de partenerul american şi anume de a sprijini dezvoltarea bazei de la Mihail Kogălniceanu. Suntem în faza în care se face analiza pentru o nouă suprafaţă de teren pentru extinderea bazei.”

În acest an, Ministerul Apărării Naţionale va începe programul de achiziţie pentru apărarea zonei de coastă a Mării Negre cu baterii de artilerie ce urmează să fie produse în România. Cele patru corvete multifuncţionale pentru Fortele Navale Romane vor include în proiectul de achiziţie şi un program offset prin care se vor moderniza fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria.


Etichete Extindere Mihail KogalniceanuOffsetAcizitie corveteachizitie Himars

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live