Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mihaela Ciubotariu, câştigătoarea campaniei de 1 Decembrie

Lista mesajelor selectate şi difuzate la Radio România Actualităţi în campania desfăşurată cu ocazia Zilei Naţionale, "Cum este România ta? Cum ai vrea să fie România noastră?"

Articol de Alexandra Coşlea, 03 Decembrie 2012, 17:08

Campania Radio România "Cum este România ta? Cum ai vrea să fie România noastră?" şi-a desemnat câştigătoarea: Mihaela Ciubotariu.

Doamna Ciubotariu locuieşte în Botoşani, are 45 de ani şi este asistent maternal profesionist.

După ce a aflat că este câştigătoarea campaniei Radio România a povestit că iubeşte România pe care nu doreşte să o părăsească.

"Mereu am simţit că locul nostru este aici şi putem trăi decent dacă muncim.

Mihaela Ciubotariu.

"O ţară demnă este o ţară care are oameni demni, mândri de trecut şi hotărâţi să păstreze ceea ce le-a dat Dumnezeu.

"România şi-a pierdut identitatea, nu se mai regăseşte... Oamenii ar trebui în primul rând să se iubească pe ei şi să se respecte, apoi celelalte vin de la sine", ne-a spus Mihaela Ciubotariu după ce a aflat că a câştigat.

Audio: Mihaela Ciubotariu a fost anuntata ca e castigatoarea consursului nostru in cadrul emisiunii "Ca pe roate" editia de Ziua Nationala de sâmbătă, 1 Decembrie.

Sute de mesaje

Vă mulţumim pentru mesajele trimise de-a lungul celor patru săptămâni ale Campaniei Radio România "Cum este România ta? Cum ai vrea să fie România noastră?"

Iată mesajele dumneavoastră difuzate pe Radio România Actualităţi, publicate pe site-ul nostru romaniaactualitati.ro, trimise pe SMS sau pe contul nostru de Facebook (unele mesaje au fost anonime).

--fb1

Săptămâna 6-12 noiembrie

1. România este bogată, dar atacată de omizi. M.T. din Ciumirna.

2. România mea e o ţară plină de hoţi. România noastră trebuie să fie cu adevărat democratică. Suntem gunoiul Europei. Dacă aveţi sânge, daţi mesajul pe post.

3. România mea? România ta? Ati cam arat graniţa! România nu poate fi decât FRUMOASA ROMÂNIE! Pentru cei de-aici, pentru cei de dincolo, pentru toţi de dincoace de Venus şi Marte! Cu caldura şi raceala lor... Vasile Diaconu-Vad, Focsani.

4. România nu mai este a mea...este a celor care au avut tupeul să-şi construiască o imagine colorată într-o imensă mocirlă ce rulează doar în alb şi negru.

5. România mea este cea mai frumoasă ţară, pentru mine România noastră ar trebui să fie mai bine organizată politic, administrativ teritorial şi social, şi să se găsească locuri de muncă încât cetăţenii ei să nu mai fie sluga străinilor, să nu mai culeagă capşunile spaniolilor să nu mai îngrijească de batrânii spaniolilor, medicii să stea în ţară, toata lumea să se realizeze în patria noastră. Stavarache Iovian Titus din Bălăneşti jud. Olt.

6. România mea este lovită mereu de vreme. Aş vrea ca România noastră să fie mai puţin lovită de vreme. Amalia, Iaşi.

7. România luată la pas e cu totul alta decât cea pe care o vedem la televizor sau aşa cum o percep străinii. Mă aflam nu de mult intr-un sat din Munţii APUSENI trăind un moment de mare altitudine morală. Am întrebat o bătrână cum se explică că la noi există oameni care nu mai ştiu ce să facă cu banii? Apoi domnule dragă io aşa proastă cum mă vezi ca oamenii aştia au ajuns aşa pentru că au trăit aşa unul de pe altul Dar să ştii că nu-mi trebuie banii lor căci sunt care nu aduc noroc, ci numai necazuri şi nenorociri. Fără comentarii. Mihai Mitea Cluj.

8. ROMÂNIA MEA a fost, este şi va fi ÎNGERUL MEU PĂZITOR, ROMÂNIA NOSTRĂ va fi ca PRIMA DOAMNA! Iulian Vasile, Brăila.

9. România mea vreau să fie plina de bucurie şi entuziasm. România noastră aş vrea să fie căutată, nu exploatată.

10. România mea este un haos, dar aş vrea să ştim să ne cunoaştem valorile şi să le exploatăm nu să le vindem. Elena, Suceava.

11. România este un colţ de rai pe care Dumnezeu a binecuvântat-o cu bogaţii şi frumuseţi spre fericirea paşnicului ei popor. Multe alte popoare migratoare, chiar "bunii" ei vecini au încercat să o cotropească ca să-i fure bogăţiile. Prin voia Domnului nu au reuşit. Azi, declinul ţării, sărăcirea ei se face de unii din proprii ei fii din nepricepere lăcomie, rea voinţă. Am credinţa că Dumnezeu prin marea Sa bunătate o să aibă grijă de poporul lui şi-i va curma suferinţa. Cristian Radulescu, Călăraşi.

12. Ţara mea e pe cât de frumoasă tot pe atât de tristă, la fel cum era Ileana Cosânzeana când se afla în robia zmeului căpcăun! Aş dori ca ţara noastră să fie ca viaţa Ilenei alături de Făt Frumos: plină de iubire, fericire şi numai bucurii! Emilia Ciobanu, Bucureşti.

13. ROMÂNIA MEA, a TA şi a NOASTRĂ să fie un PARADIS! Da, ROMÂNIA MEA, a TA şi a NOASTRĂ să fie EDENUL PĂMÂNTESC! Larisa.

14. Îmi doresc ca România să fie ceea ce este pentru că ţară ca a noastră nu mai are nimeni. La noi problema o constituie conducerea acestei ţări. Florin Virgil Cuzencov.

15. România mea aş dori să fie cea mai căutată ţară din punct de vedere al locurilor de muncă, iar România noastră aş dori să aibă ce avea înainte de revoluţie (agricultură, industrie) pe lângă ce are acum libertate şi cred că România ar fi cea mai dorită ţară din lume. Vasile Lucretiu.

16. România mea este ţara contrastelor: oameni bogaţi, dar şi oameni săraci, locuri deosebit de frumoase, dar şi locuri neîngrijite de la care îţi întorci privirea, ţara cu oameni buni, primitori, altruişti, dar şi cu ipocriţi, cu valori, dar şi nonvalori afişate pe la TV, bun simţ, dar şi nesimţire, dragoste, dar şi trădare. Aceasta e România mea reală pe care totuşi nu pot să o părăsesc pt că e a mea. România noastră aş vrea să fie mai puţin contrastantă, să fie un loc unde să îţi doreşti să stai, de unde să nu vrei să pleci niciodată pt că locurile sunt prea frumoase, curate, oamenii buni, iubitori, altruişti, căutători de valori adevărate, oameni adevaraţi. Cristina Goicovici.

17. ROMÂNIA mea acum e locul unde am pierdut totul: familia, casa, serviciul, prietenii...totul! Mai păstrez doar titlul de...OM.Cum aş dori eu să fie ROMÂNIA mea? Simplu! Să pot spune... ACASĂ! Marius.

18. România este ţara în care am realizat tot ce mi-am dorit şi care mi-a dat siguranţa şi pacea de care aveam nevoie ca eu şi cei dragi să ne bucurăm de fiecare zi .Dacă au fost şi greutăţi astea au contribuit şi ele la formarea mea ca om. România este un colţ de rai pe care Dumnezeu ni l-a făcut cadou şi noi toţi trebuie să contribuim la menţinerea lui. Hurduc Săftica din Galaţi.

19. România mea e aşa cum este România noastră aş vrea s-o văd mai muncită. Emancipată. Curată. Alexandru, Braşov.

20. România mea nu mai este iubită de români, aşa îmi explic. Aş vrea ca România să fie preţuită! Marilena.

21. România mea are oameni cu probleme, care trec convinşi de singurătatea lor pe lângă alti oameni la fel de singuri, zile cu soare şi vrăbii care ciripesc chiar pe caniculă :). România noastră aş vrea să fie cu oameni mai senini, care zâmbesc unui căţel, nu se supără de ploaia de vară torenţială ba chiar de ce nu dansează în ploaie! Gabriela Ciuca.

22. Pentru o viaţă şi-un viitor sănătos ale ROMÂNIEI MELE şi ale ROMÂNIEI NOASTRE, consumaţi zilnic minimum doi litri de ZÂMBETE!

23. Pentru mine România este prima iubire, România Noastră este continuarea ei, cu frumuseţile, necazurile, bucuriile şi lacrimile, ce nu lipsesc niciodată dintr-o poveste de dragoste. Mihaela Ababei.

24. România de azi, o ţară bogată cu oameni la limita existenţei, tineri, valori naţionale care îşi găsesc locul în afara ţării pentru că noi nu ştim să ne promovăm aceste valori, o gaşcă de bogătaşi care ne stimulează financiar după bunul lor plac pentru serviciile noastre de zi cu zi, batrâni care au slujit această ţară au o pensie simbolică putem să-i spunem. În viitor aş dori o schimbare în bine pentru a fi mândrii că suntem români oriunde vom fi! Emil, Ineu.

25. România mea este ţara strămoşilor mei, a părinţilor mei, a mea şi a urmaşilor mei. Este locul unde m-am născut, am crescut şi m-am format, locul în care am trăit, trăiesc şi voi trăi bucurii şi tristeţi. România mea este şi ţara pe care unii prieteni au părăsit-o pentru a pleca spre alte zări mai bune. România este ca un om cu calităţi şi defecte, cu bune şi rele, care trebuie să facă mai multe lucruri bune şi mai puţine rele.
România noastră aş vrea să fie o ţară în care să priveşti cu satisfacţie în trecut, să trăieşti cu bucurie prezentul şi să priveşti cu încredere spre viitor.

26. România de acum e în convalescenţă. Doresc să redevină ceea ce a fost - frumoasă, bogată cu oameni harnici si cinstiţi. Natalia, Iaşi.

27. Acum România este ca un OS mare pe care îl doresc de la cel mai mic căţel până la regele animalelor din care fiecare vrea cât mai mult sau pe tot. În viitor aş dori ca acel OS sa renască din propria cenuşă ca pasărea Phoenix şi să strălucească în toată splendoarea ei pentru că merită. Roco, Iaşi.

28. România mea este tristă, bolnavă, suferindă, vândută, este în agonie. Păcat! I se face o mare nedreptate. România noastră va renaşte asemeni păsării Phoenix din propria-i cenuşă, sigur asta unindu-ne forţele pentru a-i da forţele şi puterea necesară pentru a renaşte. Lucica, Vâlcele-Argeş.

29. România mea este frumoasă, pitorească, cred că de aceea am rămas acasă. România o ţară frumoasă pentru cine o iubeşte sincer. Marcel, Slatina.

30. România mea vreau să fie plină de bucurie şi entuziasm. România noastră aş vrea să fie căutată, nu exploatată.

31. România MEA e un inorog cu aripi! România NOASTRĂ e un curcubeu ce uneşte 2 poli: ESTUL cu VESTUL! ROMÂNIA NOASTRĂ e balansoaruL păcii! România e magia vieţii! Larisa.

32. România mea este o ţară minunată. România noastră aş vrea să fie tot atât de frumoasă, dar cum va fi iubesc fiindcă este ţară unde m-am născut. Nicu, Buziaş.

33. România mea e cea mai fumoasă ţară. Aşa aş vrea să fie şi România tuturor românilor şi să nu mai fie comparată cu alte ţări.

34. Ce-ţi doresc eu ţie, Dulce Românie. Asta doresc ca sa fie în această ţara frumoasă. De asemenea, trebuie să dăm dovadă străinilor care ne calcă pragul acestei ţări. Flore Ciobanu, sat Gurbediu, Bihor.

35. România mea are strămosi puternici ca Decebal şi Traian, a avut conducători viteji ca Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul.

36. ROMÂNIA mea este: ranită,d evalorizată, oameni necăjiţi, actualmente e o Românie tragică, şi nu din cauza poporului român, ci a clasei politice, care a condus destinele naţiunii dupa 90. Cum văd România în viitor? Aş vrea să o văd prosperă, unită cu oameni mândri, multumiţi de nivelul de trăi din ţară în care muncesc, şi trăiesc, conducătorii să nu mai spună ca populaţia e leneşă pentru ca pe spatele poporului român trăiesc ei! Şi mai vreau ca C.F.R Cluj să învingă turcii, şi Steaua să vină cu un rezultat bun din Olanda. Crisu Severin, Galaţi.

37. România noastră pt. mine este şi va fi aşa cum noi o vom clădi prin toleranţă acceptarea valorilor prin cinste şi educaţie bună pt. copiii noştri. Alex, Suceava.

38. România mea este bogată în cultură. Aş vrea ca România noastră să fie bogată şi în hrana cea de toate zilele. Liliana, Iaşi.

39. Vreau să vă spun că România e o ţară deosebită prin frumuseţe şi aşezarea ei geografică, cu un trecut istoric foarte bogat, să lăsăm conducerea că nu are parte la frumuseţea ei. Fruntea sus români, suntem români şi ca noi nu e nimeni. Mă mândresc! Viorel Ene, Italia.

40. Ţara mea, ROMÂNIA o văd: frumoasă, bogată, cu oameni cinstiţi, muncitori şi harnici, dar nu bine plătiţi. Pe viitor aş vrea să dispară toţi puşcariabilii, corupţii, hoţii, turnătorii care ne-au condus şi să văd o ţară tot mai bogată, mai frumoasă cu oameni cinstiţi care ne va conduce să fie cu fruntea sus şi curaţi ca lacrima. Şi mai doresc ca toţi românii care lucrează în străinatate să vină şi să muncească acasă, şi să fie bine plătiţi în ţara noastră frumoasă şi bogată, unde ne-am născut fiecare, care se numeşte ROMÂNIA. Ghiţă Prisecaru, Oneşti.

41. România mea are lopeţi pentru zăpadă pentru aleile dintre blocuri şi nu se miră că "femeia de serviciu" nu a curăţat zăpada. Lucian Handra.

42. Agenţia Constelaţia IUBIRII STEAGUL DRAGOSTEI: O ţară plină de fineţe în arhitectura peisajelor, înmăiestrită cu mult caracter ospitalier în artizanii ei ce mai au un temperament de blazon de duioşie în cântul şi farmecul artei cuprinse în vocaţiile pasagere.

43. Cum e România o percepem cu toţii. Cum aş vrea să fie? Nu trebuie decât să ne respectăm ca oameni, să ne întărim credinţa în Dumnezeu aşa cum au făcut-o dintotdeauna toţi românii, să ne păstrăm şi să ne înmulţim valorile culturale, istorice, ştiinţifice şi morale, să nu râvnim la ce-i al altuia şi să ne mulţumim cu toate bogăţiile şi harul primite. Rodica Georgeta Noja, Bucureşti

44.Aş vrea să fie o ţară mai frumoasă şi mai tolerantă, mai curată. România noastră aş vrea să fie o ţară în care să vrei să trăieşti. Alexandru Joiţa.

45. Din păcate ţară mea este cenuşie, măcinată de săracie este dezbinată fără credinţă. Sufletul oamenilor se reflectă în viaţa anostă de zi cu zi. Vreau ca ţară mea să fie mândră bogată cu oameni frumoşi la suflet,curaţi în gânduri şi cu credinţă adevarată, nu faţărnici şi facându-şi cruce doar pentru un pachet. Răzvan Vintilă.

46. România mea vreau să fie ca a voastră. Ioan.

47. România o ţară împodobită şi binecuvântată de Dumnezeu cu toate darurile pământeşti: măreţia munţilor, frumuseţea colinelor şi bogăţia câmpiilor; susurul izvoarelor, murmurul pădurilor, frumuseţea anotimpurilor, coloristica peisajelor şi fâneţelor, trilul păsărilor şi mişunatul fiarelor sălbatice; izvor şi vatra nesecată ale culturii milenare de peste 7500 de ani, leagăn al civilizaţiei tracice şi geto-dacice, martoră a doua milenii de ortodoxie, zid neinfricat în calea popoarelor migratoare şi invadatoare care nu au reuşit să răstoarne valorile morale, cultura, tradiţiile şi obiceiurile, toate fiind păstrate cu sfinţenie! Cam asta e România Mea şi a Noastră! Păcat de unele voci care din neştiinţă sau rea credinţă spun cuvinte jignitoare la adresa ţărişoarei, pe care, prin binecuvântare, au primit suflare de viaţă de la Dumnezeu! Niţu George Rareş.

48. Vreau sa incep cum a fost România mea, locul copilariei mele, ţară unde am invatat sa scriu si sa citesc, unde am invatat sa rad si sa plang, unde m-am bucurat de fiecare succes al românilor adevarati, România unde m-am indragostit prima data, unde m-am casatorit si unde mi s-a născut primul copil... Nu pot sa trec la România mea de azi fără sa amintesc de toate acestea, care dacă ar trebui sa intru in detalii nu mi-ar ajunge pana la 1 Decembrie sa termin. Lucruri frumoase, amintiri frumoase, Românie frumoasă... Azi, România mea e la fel de frumoasă chiar dacă e departe si o văd doar prin sticla TV-ului. E la fel de frumoasă pentru că asa am lasat-o sin oricât ar incerca unii sa-i strice din frumusete nu ar izbuti pentru că frumusetea ei e la mine, o port in sufletul meu, iar ca sa-i distruga careva frumusetea ar trebui intai sa ma distruga pe mine. Ceea ce vedem azi, toate elementele negative care nici măcar nu merita numite in aceste randuri, sa stîţi ca nu are nici o legatura cu România mea si mai mult ca sigur cu a multora dintre voi. E România lor sau cel putin asa vor ei sa creada ca e a lor dar ei nu stiu ca cine nu are credinta adevarată, pura ci doar impresia si faţărnicia credintei vor pierde ceea ce si-au insusit pe nedrept prin forta banilor si viclesugul inselatoriei, ceea ce au ei acum e doar amageala... Adevarată Românie nu au cum s-o afle pentru că ea se arată doar celor drepti doar celori care o plang si a celor ce i se inchina. România mea, câte lucruri frumoase nu mai sunt de spus despre România mea... Cum aş vrea să fie România mea... Aş vrea să fie mai luminata, mai curată, mai triumfatoare... Aş vrea să fie iubita si de cei care cred c-o iubesc, de cei ce o distrug sau de cei care au impresia ca au cucerit-o. Tuturor care cîţiti aceste randuri sa stîţi ca si voi puteti încăpea in România mea chiar dacă România voastră e mai mare si mai încăpatoare. Impreuna, ca la 1918, haideti sa facem o Românie mai demnă si mai mândră, o Românie a tuturor românilor. Ma inclin si i-ti urez draga Românie "LA MULŢI ANI"! Laurentiu Florin Vigheci, Pietra Ligure, Italia.

49. România mea este ca o faţă maramureşeanca frumoasă, cu păr bogat, brunetă imbrăcată cu cămeşa cu zadii, cu sumna, cu două trăişti ca în Maramures, pline cu bunătăţi. Dar aceste bunătăţi, mere pere, grâu, mucegăite, nimic nu mai putem alege din ele. Corupţia, hoţia, prostia le-au distrus. Bogăţia noastră a murit odată cu sufletul nostru. România noastră trebuie să fie curată, cinstită, dreaptă, inţeleaptă, credincioasă, dar e greu. Todorovici Cornel Ioan.

50. România mea este o Românie rurală cu oameni trişti şi derutaţi, cu mult abandon şcolar şi mulţi asistaţi sociali, fără sentimentul apartenenţei la comunitate. România de mâine este ţară despre care visez ca un loc al bunului simţ, echilibrului şi inţelegerii între oameni. Viorel Catrina.

51. "O Românie mai bună" România noastră. Larisa Cristina.

52. O Românie dacă se poate fără corupţi şi mai independentă nu o colonie a U.E .cu adevărat europeană! Luca Cristian.

53. Regăsesc România mea în melodia interpretată de Margareta Pâslaru "Aici la mine acasă", premiul II la Fest. Mamaia 1975. Svetlana Sabău

54. România mea aş vrea să fie a noastră, a celor harnici, cinstiţi şi mulţi, nu a lor, a celor fără inimă, fără caracter şi fără de bun simţ. Săraca ţară bogată! Titel Arhip.

Săptămâna 13-19 noiembrie

1. România mea este o ţară minunată. Este leaganul, casa şi mormântul moşilor şi strămoşilor, a urmaşilor, urmaşilor noştri. România noastră aş vrea să se reunifice, să ne adunăm cu toţii acasă, la mama noastră, să dispară clasa politică, corupţia, ura şi minciuna. Aşa să ne ajute Dumnezeu! Titel Arhip, sat Frumuşica, Botoşani.

2. România mea aş vrea să fie ca pe timpul lui Vlad Ţepeş. Gică, Năvodari.

3. România mea este o ţară plină de bogaţii şi de frumuseţi, dar este furată, vândută şi exploatată de toţi hoţii. Aş vrea să devină o ţară stăpână pe soarta ei şi să ne folosim noi de ea, nu străinii pentru că ne este ţara mama. Petrişor, Semlac, Arad.

4. O doresc liberă ca SUA, bogată ca Elveţia, tare şi ocrotită ca Israelul, plină de prosperitate, harnică şi inventivă ca Germania şi bucuroasă precum o fată ce aşteaptă visul de a fi rapită de iubitul ei ce e Stapânul Lumii! Totul e posibil şi realizabil aici! Ionel, Cluj.

5. România mea aş vrea să fie locul copilăriei lui Decebal, a viteazului MIHAI, a moşului Ioan Roată, a lui Brâncuşi, a noastră nu a lor. Io. G., Craiova.

6. România mea este foarte bogată pentru unii oameni din această tară. Aş vrea ca România noastră să fie bogată pentru toţi oamenii din ţară. Aida, Iaşi.

7. România? Lume multă, oameni puţini. Aceasta e definiţia. Paul, Botoşani.

8. România mea ar trebui să fie preţuită mult mai mult. Avem toate formele de relief pentru servicii specifice turismului. Este foarte trist. Tinerii nu îşi găsesc un loc de muncă din cauză că angajatorii cer experienţă. Dar unde să o dobândeşti? Codruţ, Bihor.

9. România este bine cât de cât, problema este cu cei care trăiesc în ea. Ar trebui să luăm în considerare ce spune biserica:să ne iubim unii pe alţii deoarece "făcătorii de pace, fii lui Dumnezeu se vor chema". Rodica, Satu Mare.

10. România mea este cea mai frumoasă de pe glob, dar ce păcat că nu este gestionată şi administrată, aşa cum trebuie. În ţara mea aş vrea să lucrez 8 sau maxim 10 ore pe zi, să mai am timp şi de familie, copii, pt. educaţia lor, pt.a putea merge la un film, teatru, plimbare, să mai avem timp şi pt. sănătatea noastră. Dar din păcate suntem roboţi pt. alţii în ţara noastră, doar să supravieţuim. Avramel.

11. Cum este România mea? Este, din păcate, ţara ai cărei locuitori se întreabă ce poate face România pentru ei. Cum vreau să fie România noastră? Vreau să fie ţara ai cărei locuitori se întreabă ce pot face pentru România. Cătălin.

12. În cele mai dese rânduri, pare mult prea puţin a aşterne pe o coală de hârtie cuvinte pline de încărcătură sufletească care să ajungă la inimile confraţilor. Vitregiţi de scurgerea greoaie a timpului ce le învăluie în lacrimi şi speranţă arca prezentului care se încăpăţânează a mai părăsi aceste meleaguri, ei îşi hrănesc gândurile cu bucăţi rupte din miezul încă proaspăt al fiinţei neamului, păstrat de-a lungul vremilor în cămara istoriei. Aceasta este România mea, o ţară bolnavă, tratată ambulatoriu de către o echipă de medici rezidenţi. România mea are nevoie de specialişti care să respecte jurământul actului medical, de oameni crescuţi în lumina adevărului, de meditaţii şi exerciţii de memorie prin care să ne putem recăpăta identitatea naţională şi culturală. România poate fi a noastră, atâta vreme cât putem dovedi că şi noi merităm să fim ai ei!

13. România văzută de mine este cât se poate de roz, poate o să vă surprindă când vă spun că sunt nevăzător, însă în cei 22 de ani de când sunt aşa am învăţat de la viaţă că pot să o văd frumoasă, bucurându-mă de partea bună din orice lucru, iar România noastră vreau să fie una în care oamenii să aibă mai multă frică de Dumnezeu, astfel atrăgând binecuvantarea Lui peste România noastră şi a copiilor noştri. Acum am doi copii 17 şi 13 ani, în vârstă de 42 ani şi doresc să mă menţin la fel. Nicu Pasca, Maramureş.

14. România mea este locul unde am văzut lumina zilei, cuvinte create şi codificate de Dumnezeu. România noastră va dăinui daca vom înţelege şi aplica legile desperite şi codificate de Dumnezeu. Călin Gheorghe, Otopeni.

15. România mea este cum o ajut să fie, mai frumoasă, aşa cum vreau să fie. Cum vrea Dumnezeu. Nicu, Buziaş.

16. România mea este una plictisită, plină de oameni necăjiţi şi plină de necazuri. Din păcate asta e realitatea iar România noastră aş vrea să fie un fel de S.U.A. Graţian, Giarmata, Timiş.

17. România mea este leaganul cu poveşti în care binele învinge răul. România noastră, deschide-te pentru multe vise! Larisa.

18. Eu văd România ca o casă, casă în care m-am născut şi trăiesc, casa pe care eu o iubesc, dar ca orice casă în care nu se face curat, este cam prafuită de vreme şi de vremuri.

19. Cred că România se află pe un drum foarte periculos, la capătul căruia nu se va găsi nici lapte, nici miere, nici metafore, ci pierderea identităţii noastre de popor mândru, viteaz, neînduplecat în calea vicisitudinilor istoriei. Românii de azi nu mai ştiu, ca stramoşii noştri, să înfrunte ameninţările din afară, mai mult, se prefac că nu le văd. Ce dezonoare mai mare ar putea cunoaşte românii decât să plece să îşi caute norocul în alte părţi, unde îşi schimbă până şi numele şi credinţa, lăsând ţara asta, în solul căreia sângele apărătorilor e mai mult decât bogaţiile pe care le vânează alţii, prada imigranţilor de toate neamurile? Eu aş vrea ca România viitorului să fie ţara celor care trăiesc aici de mii de ani, să fie gazdă bună pentru cei care vin din alte zări, dar atât, gazdă, nu vatră de imprumut, să rămână vatra nestinsă a tradiţiilor din strămoşi şi patria copiilor noştri, care săa nu mai viseze la binefacerile (himerice) din alte ţări. O fi prea mult?

20. În România în care locuiesc vreau să fie locuri de muncă şi respect pentru oamenii de rând. Mera Ioan.

21. România mea este România lui Eminescu, a lui Alexandru Vlahuţă, a lui Calistrat Hogaş, a lui Tudor Arghezi, a lui Nichita Stănescu, a lui Marin Sorescu şi a iluştrilor noştri inaintaşi de la care am învăţat să fim mlădioşi ca trestia sub vânt, dar să rămânem mereu în picioare, am învăţat să fim atenţi la tot şi la toate, să înţelegem că tot ce ne calcă pământul trebuie să fie doar paşşnica recoltă!
Si astfel, atenţi la tot şi la toate să nădăjduim la veşnicie.
Cum aş vrea să fie România noastră?
O ţară în care banul, "acest crâmpei din aventura umană" să nu mai fie doar un blestem, ci şi o binecuvântare. Dar asta depinde doar de OM, de modul în care acesta înţelege să îl folosească.
O ţară în care Omul să fie considerat cel mai important activ, să fie crescut şi educat în spiritul credinţei noastre creştine care are la temelia sa valori de netăgăduit precum Dragostea, Înţelepciunea, Nădejdea, Dreptatea.
O ţară în care să Domnească Maria Sa Legea, bunul simţ şi responsabilitatea, nu impostura, improvizaţia, interesul particular, mojicia, impertinenţa şi lipsa de educaţie.

22. În cele mai dese rânduri, pare mult prea puţin a aşterne pe o coală de hârtie cuvinte pline de încărcătură sufletească care să ajungă la inimile confraţilor. Vitregiţi de scurgerea greoaie a timpului ce le învăluie în lacrimi şi speranţă arca prezentului care se încăpăţânează a mai părăsi aceste meleaguri, ei îşi hrănesc gândurile cu bucăţi rupte din miezul încă proaspăt al fiinţei neamului, păstrat de-a lungul vremilor în cămara istoriei. Aceasta este România mea, o ţară bolnavă, tratată ambulatoriu de către o echipă de medici rezidenţi. România mea are nevoie de specialişti care să respecte jurământul actului medical, de oameni crescuţi în lumina adevărului, de meditaţii şi exerciţii de memorie prin care să ne putem recăpăta identitatea naţională şi culturală. România poate fi a noastră, atâta vreme cât putem dovedi că şi noi merităm să fim ai ei!

23. Sunt dintre cei care au plecat din România cu gustul amar că nu mai e loc pentru românii adevăraţi în ţara aceasta. Sunt dintre cei care nu numai că au visat un viitor mai bun pentru ţara lor, dar au şi luptat pentru acesta în Revoluţia din Decembrie. Eu nu ştiu ce s-a întâmplat apoi, sau poate nu vreau să ştiu, pentru că doare prea tare, şi pentru că nimic din ceea ce am crezut nu s-a împlinit. Revoluţia din Decembrie, aceea a nostră, a oamenilor obişnuiţi, şi nu lovitura de stat a serviciilor secrete, a fost minunată! Şi ştiţi de ce? Pentru că atunci, în acele zile am fost ROMÂNI, şi nu am încercat să imităm pe nimeni! Nu am "implementat" nicio "democraţie de tip...", nu am aplicat nicio ideologie a vreunui fals profet, nu am cerut ce ne-au dictat ideologii i nu am lutat după strategia nici unui "El comandate". Ne-am ridicat la luptă noi, românii, cu visele şi speranţele noastre, cu mintea şi sufletul nostru, şi am luptat pentru ele cum am crezut noi mai bine, şi am fost AUTENTICI! Problema României actuale, care nu mai este România mea, căci aceea mai există doar în sufletul meu, este că nu mai vrea să fie AUTENTICĂ, ci MIMETICĂ! Această României mimetică este, de fapt, o falsă Românie, o Românie căreia i se dictează până şi ce să viseze, să îşi dorească sau să creadă! Şi aceasta NU e România mea! România mea este cea a străbunilor mei care au fost şi ţărani, şi dascăli, şi nobili, şi care au muncit, au luptat şi au trăit româneşte, nu după moda occidentului şi ideologia lui! Problema României contemporane este că încearcă să trăiască şi să se "restructureze" după o mentalitate care nu îi este proprie, nu o caracterizează. Oricât ar încerca cineva să inducă ideea că poporul român poate avea mentaliate occidentală nu este decât un manipulator, căci nicodată un MIEL nu va putea fi LUP, orcât şi-ar colora blana şi şi-ar ascuţi dinţii! Doresc o Românie care să fie EA ÎNŞIŞI! o Românie care să fie a românilor şi nu a "europenilor"! Yasmine Riad.

24. România mea e mult prea severă cu ea însăsi si mult prea indulgentă cu alte tări (vestice). Aş vrea ca România să fie conştientă de ea însăşi, să se bucure de ceea ce are, fără a avea o stare de nemulţumire perpetuă. Victor Salcă, Cluj-Napoca

25. România mea? Nu sunt aşa posesiv, eu aparţin ţării mele: frumoasă şi bogată, dar rău dirijată. România noastră? MARE cum au dorit-o şi făurit-o marii voievozi înaintaşi, bine integrată într-o EUROPĂ puternică şi stabilă politic şi economic. Eugen Niţă, Bucureşti.

26. Aş vrea ca România să fie mai verde şi curată. Mihai, Braşov.

27. România e o frumoasă, pufoasă, rară şi rezistentă ca o floare de colţ. Dacă este ruptă moare lent şi dureros. Larysa.

28. ROMÂNIA mea este mama noastră, a românilor din toată lumea. Vreau să fie iubită şi respectată de fiii ei şi de oaspeţi. Să rămână bogată şi frumoasă pt. toţi fiii ei. Dumi din Piatra Neamţ.

29. România mea este, din păcate, tristă, apatică, dezorientată şi resemnată. Aş dori ca România noastră să-şi recapete identitatea şi încrederea în sine, să profite de avantajele globalizării, să se integreze tot mai mult în Europa.
Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor,
Braţele nervoase, armă de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor ! (Mihai Eminescu). Eugen Ionele, Bucureşti.

30. România este noul EL DORADO al Europei, cea mai bogată ţară din Europa. Cum aş vrea să fie România? Aş vrea să fie o ţară respectată în Europa. Ciprian Grigoraş

31. România mea? "Săracă ţară bogată". România noastră? Nu-mi doresc neapărat "o ţară ca afară". Îmi doresc o ţară demnă, respectată şi mândră cu oamenii care mai cred în ea. Mihaela Ciubotariu, Botosani.

32. România mea este o ţară binecuvântată de Dumnezeu, o ţară cu oameni harnici şi ospitalieri. Dar din păcate este furată şi târâită prin mocirla sărăciei datorită incompetenţei unor politicieni şi conducători de ţară care se lasă duşi de nas de prădătorii de ţară externi,care de-a lungul timpului au jecmănit cu neruşinare această scumpă şi frumoasă ţară. România să-şi adune copiii acasă imprăştiaţi prin lume să reclădim o ţară frumoasă şi înfloritoare din bogăţiile pe care munţii noştri îi poartă,să ne păstrăm valorile din toate domeniile şi să fie platiţi la adevărata lor valoare să nu mai fie nevoiţi să lucreze pentru alţii. HAIDETI FRAŢILOR ACASĂ SĂ FACEM ŢARĂ FRUMOASĂ,CA E A NOASTRĂ ŞI NE PASĂ. Doiniţa Cozmei.

33. Cum este România mea? Mi-as permite să-l parafrazez pe Bălcescu, extinzând descrierea Ardealului asupra României:"...o ţară mândră şi binecuvântată între toate ţările semanate de Domnul pre pământ..." şi s-o citez pe nepoţica mea de 9 ani:" lumea cea mai frumoasă de pe lume"... Cum aş vrea să fie România noastră? Intrebare greşită(după cum aţi putut constata din sutele - poate miile - de raspunsuri!) Cum adică, România? Aş vrea-o mai stâncoasă, mai nisipoasă, mai lungă, mai lată, mai verde, mai albastră, poate mai caldă sau mai racoroasă?!! Dacă mi-e dragă, o vreau aşa cum este! Eu aş fi intrebat:"cum aţi vrea să fie românii noştri?" Ei, atunci v-aş putea spune multe... Să fie cum erau cândva,când sâmbăta îşi maturau curtea şi trotuarul şi nu aşteptau să vină de la primărie să le ridice gunoaiele, când se întâlneau vecinii seara pe la porţi şi povesteau câte-n lună şi-n stele - mai puţin despre partide si candidaţi - când duminică mergeau la biserică să asculte slujba, nu slogane pentru alegeri... Şi, mai ales, aş vrea dregători (citeşte senatori şi deputati) care să dorească să umple vistieria ţării cel putin atât de mult cât doresc să-şi umple conturile (buzunare deja e prea puţin spus)... atunci cred ca s-ar crea un oarecare echilibru şi nu ne-am căciuli la "mai marii" Europei ! Mariana Jozsa.

34. Cum aş vrea să fie ROMÂNIA? Sunt cam multe de spus. Curăţenie - Fiecare din noi poate face acest lucru în jurul nostru şi prin educaţia celor ce o ignoră. Disciplina în orice domeniu - administraţie,circulaţie, în viaţa de zi cu zi de pe stradă. Să nu mai auzim vorbe urâte în orice colţ de stradă unde fiecare copil le aude. Politicienii să-şi respecte promisiunile făcute în campania electorală să nu se mai ajungă ca oamenii săraci să se bată pentru un pui şi un Kg de zahăr. Fiecare dintre noi să poată avea un pic de demnitate. Nu-mi place când văd ca politicienii una spun în ţară şi alta în afară. Duplicitatea asta nu duce la ceva bun. Dacă am vrut noi în Europa trebuie să respectăm legile ei. Nimeni nu ne-a obligat să intrăm în UE, noi am vrut şi a fost foarte bine. Vio.

35. Toata lumea iubeşte România . Din păcate arată ca o stână fără stăpân unde intră orine vrea şi jefuieşte fără nici o frică de răspundere. Ţară nu are mâini şi picioare să se apere singură, poporul trebuie să o facă , fiindcă guvernanţii au fraternizat cu jefuitorii. De aceea plâng toţi românii , pentru că ii doare văzând jaful asta. Ciprian Grigoraşe.

36. România e o ţară frumoasă şi complexă din toate punctele de vedere, a fost şi va fi...dar aici apar oamenii care o strică, oamenii care îşi urmăresc propriu interes adică hoţii...cetătenilor României le-aş da legi aspre care să se aplice indiferent de cine eşti şi inclusiv pedeapsa cu moartea care o văd momentan cea mai benefică. În România noastră se construieşte încet şi prost, iar puţinul construit se distruge de alţi oameni golanaşi, la care încă o dată le-aş aplica pedeapsa cu moartea. Am 27 de ani şi sper cât voi mai fi pe acest pământ românesc să văd fapte nu cuvinte iar copii mei să se bucure de o Românie civilizată şi curată. Aşa să ne ajute Dumnezeu!!! Olteanu Dan.

37. România mea mea este aşa cum am făcut-o noi, voi, ei, eu si ceilalţi! România mea aş vrea să fie aşa cum ne-au lăsat-o străbunii noştrii, mare, bogată, frumoasă şi cu oameni buni! Andrei Adrian.

38. România mea este o ţară slabanoagă care a juns cu mâna întinsă peste tot în lume, o prostituată săracă. Cu conducători umili şi slabi în lume , încapabili să aducă prosperitate celei mai bogate ţări din Europa. Poporul român este umilit de conducători prin administraţie abuzivă, justiţie mincinoasă şi poliţie care apară doar pe bogaţi. Cum aş vrea să fie? România să fie apărată de poporul român şi nu de cei care şi-au asumat rolul asta şi care au dovedit ca sunt cumparaţi şi vânduţi de jefuitori. Jefuitorii pot cumpăra o mână de oameni aflaţi la conducere, dar nu pot cumpăra tot poporul! Doar poporul este incoruptibil! Ciprian Grigoraşe.

39. România este o ţară frumoasă dar, din păcate, locuită de hoţi şi de proşti. Poate doar învăţătura unor populaţii străine ar putea schimba ceva. Constantin

40. România este o ţară bogatăa şi frumoasă cu oameni minunaţi. Păcat căci am decăzut aşa. Nu pot inţelege cum am reuşit. Eu am refuzat să plec din ţară cu toate că am avut posibilitatea. Sper încă să ne revenim. Să fie măcar cum era înainte. Nu avem libertatea de azi, dar eram mai fericiţi. Să ne ajute Dumnezeu! Ana.

41. România mea este grădina casei în care am deschis ochii, acolo unde se găsea alături de alţi pomi fuctiferi, un pom căruia îi spuneam o dată cireş (prin mai) şi altă dată vişin (prin iunie) pentru că, pe aceeaşi tulpină a fost altoit un vişin şi un cireş. România mea este, apoi oraşul meu şi parcul pe care l-am străbătut zilnic mai intâi ca elevă in drum spre şcoală şi apoi ca profesoară in drum spre aceeaşi şcoală... Angela Chiorean.

42. Cum aş vrea să fie România noastră?Aş vrea ca România să rămână intreagă şi curată, aş vrea mai ales ca in această ţară orice român să-şi găsească „un acasă” in care să se simtă bine şi in siguranţă,o ţară in care fiecare copil să poată beneficia de o educaţie aleasă,o ţară in care orice tânăr să-şi poată găsi un loc unde să se poată realiza,o ţară in care relaţiile dintre oameni să se bazeze pe respect şi pe incredere,o ţară in care românii să cunoască legile şi, mai ales, să le respecte! Mi-aş mai dori in ţara noastră o pleiadă de polîţicieni cinstiţi dedicaţi intereselor României şi bunăstării cetăţenilor ei! Angela Chiorean.

43. România mea din păcate este o ţară in mare suferinta,fiind locuita de o popualtie barbara,care n-a scapat de genele talharilor români surghiunîţi la granitele imperiului si de cele ale mult iubitorilor de vin ai lui Burebista. Un popor de care civilizatia nu se lipeste asemeni si cheful de munca. A avut si are conducâtorii pe care-i merita ,stabilîţi de diverse Inalte Porti. In curand îşi va vinde si pământul pe care calca,atunci când străinii vor avea dreptul sa-l cumpere. Ma apuca groaza! Brrrrr! Marin Popescu.

Săptămâna 20 - 26 noiembrie 2012

1. România este cea mai mare dezamăgire. Am 58 de ani, 25 grupa 1. Acum şomer.

2. „România noastră a mai pierdut un brad din falnica-i pădure. Un omagiu adus Maestrului Şerban Ionescu.

3. România mea este ca o mamă vitregă foarte frumoasă pentru care te invidiază toţi, dar ea nu te lasă decât să supravieţuieşti indiferent de ce ai face şi ai munci. Vreau o Românie normală care să aibă grijă de toţi copiii ei. A. Farmazon.

4. România mea este eternă. Aş vrea ca România noastră să rămână eternă. Aurelia, Iaşi

5. România mea este un lucru mic plin de dragoste mare, dar România noastră poate exista numai datorită străduinţei noastre permanente de a iubi tot ceea ce reprezintă ea pentru fiecare dintre noi. Mihaela Ababei.

6. Cum este România mea? Ca Bubulina lui Alexis Zorba, ca sora ei Grecia de azi: cu fard pus din belşug pentru un trup vicios şi îmbătrânit, într-o lume ortodoxă neputincioasă în faţa unui cataclism abătut cu putere peste ea...
Cum aş vrea să fie România noastră? Ca un stup de albine, ghidată de legile naturii, ale omeniei şi justiţiei. Cam cum era în anii 70. A unui popor demn şi bogat, lăsat în pace, să traiască şi să muncească liniştit. Cu un tineret viguros, crescut de oameni curaţi sufleteşte, sănătoşi, competenţi şi activi, cu credinţa în Dumnezeu, în minunata ţară în care s-au născut şi a căror stăpâni sa fie în vecii vecilor....

7. România mea,....Despre România mea nu pot spune că este aici ,...sau acolo ,căci iată ,...România mea este pretutindeni în jurul meu. Despre ea vă pot spune atâtea încât nu ne ajung zilele....Este România lui Iura Darie, a lui Pittiş, a maestrului Luchian ,dar şi a lui Mihai ,Ştefan ,Mircea şi nu în ultimul rând Tepeş .Ei sunt cei care ne-au lăsat-o moştenire ,dar nu ca să o tăiem la fier vechi ca pe o cetate dărâmată, ci ca să o ridicăm cu noi ziduri în care copiii noştrii să poată trăi mai bine ca noi .Unde este România curată? Căutaţi pe malurile râurilor să vedeţi România reală, uitaţi-vă la tomberoanele pline de câini şi vedeţi România bolnavă. România săracă este România generozităţii extreme .Nici un bogat din România noastră nu va fi la fel de generos ca un sărac român .Când va dispărea săracia din România va disparea şi generozitatea. Să nu transformăm România într-o dramă, ci să o facem să râdă de ...bucurie. Bucuria de a trăi în România. Oare va venii? Ene Gabriel.

8. România mea este aşa cum suntem noi: plină de dorinţă ,plină de nerăbdare, plină de intrebări şi zbucium şi uneori neputinţă. Aş vrea să ne aducem aminte uneori de unde am plecat. Mihai.

9. România mea este o mare colecţie de amintiri şi mi-aş dori foarte mult ca în România Noastră să putem să împărţim între noi toţi, în fiecare zi, toate lucrurile frumoase ce ne bucură şi ne încântă sufletul de român. Mihaela Ababei.

10. România mea este România a peste 20 milioane de români, dar este o Românie tristă, batjocorită, uitată, săracă şi bolnavă! România noastră aş vrea să fie aşa cum o doresc toţi românii : demnă şi prosperă!!! Petru Vasile Muntean.

11. Mă mândresc că m-am nascut în România, una dintre cele mai frumoase şi bogate ţări din lume. Aş vrea o Românie liberă, curată, şi la propriu şi la figurat, O Românie dreaptă, echitabilă, cu oameni demni şi cinstiţi, uniţi în apărarea intereselor acestei ţări, O Românie independentă energetic şi financiar, cu o clasă mijlocie majoritară, O Românie cu o economie în dezvoltare, cu o agricultură modernă (măcar la nivelul anilor ’80), O Românie sănătoasă, în care toţi medicii români să-şi practice cu mândrie meseria, O Românie respectată de toate ţările, iar românilor din diaspora să nu le fie ruşine să-şi declare originea, O Românie civilizată, în care respectul faţă de semeni şi faţă de ţară să fie o datorie de onoare, O Românie democratică, în care aleşii să fie în slujba poporului şi nu invers, O Românie, în care şi-ar dori să muncească şi să trăiască orice om, iar cei plecaţi din ţară să dorească să se întoarcă în ţară, unde să-şi croiască viitorul, alături de cei dragi, aşa cum au visat ei sau părinţii lor în ’89. Eugen Siserman.

12. România mea, pentru mine, este perfectă ! Nu-i lipseşte nimic şi nu are nevoie de nimic.
Noi, cei care locuim aici suntem ...altfel. Noi o vedem exact cu lipsurile pe care le avem noi. Ne nemultumeşte la "ea", tot ce ne nemultumeşte la noi. Dăm vina pe "ea" pentru nepăsarea, ingratitudinea, frica şi lenea noastră. Lipsa de cultură şi de cunoaştere a adevăratei ei istorii , ne "ajută" să n-o respectăm defel. Cum aş vrea să fie România mea? Asa cum este: PERFECTĂ! Dar, cu oameni care să invete să se bucure, să o aprecieze şi să mulţumească pentru "minunea" în care trăiesc. Stela Potra-Pod.

13. Ţara mea este o floare cu 12 petale! Câte una pt fiecare zodie! Seva florii sint OAMENII, nectarul sunt COPIII, tulpina este RADIO ROMÂNIA, frunzele sunt POSTURILE RADIO iar radacina este ŢARA! Larysa.

14. România mea este ca o zi frumoasă de mai cand cerul senin nu este tulburat de nici un nor , florile răspândesc un parfum îmbietor care te îndeamnă la visare . Asa cum este România mea aş vrea să fie şi România celor din jurul meu. Badilă Adina Maria
15. Am fost anul trecut patru luni în SPANIA, dar nu mi-a plăcut şi m-am întors în frumoasa mea ţară ROMÂNiA. Radu, Arad.

16. România este ţară din care unii nu ar pleca niciodată. Ţară in care cei care au plecat se vor întoarce, mai devreme sau mai târziu. Fie şi numai ca să moară aici, să rămână în pământul acestei ţări! Elena Mihai.

17. România mea este urâtă-mai puţin peisajele-, săracă-deşi i-a dat Dumnezeu de toate- şi murdară iar oamenii au învăţat să întindă mână pentru a cerşi, a lovi şi a arăta cine-i de vină. În România noastră mi-ar plăcea ca oamenii să poată zbura, să comunice telepatic, să nu cunoască răutatea şi să muncească zâmbind! Greşesc mult? Ivan Gelu.

18. România mea este ţară în care m-am născut, am crescut, am fost educată, pe care am cântat-o şi am hulit-o, am uitat-o şi de care m-am îndrăgostit de zeci de ori... E o ţară frumoasă, sleită de puteri în ultima vreme! Îşi promoveazăa mareţia mai mult cu ajutorul străinilor, care văd diamantul neşlefuit din ea. Probabil suntem prea aproape şi nu vedem tot ansamblul... ar trebui să facem un pas în spate, să "prindem" esenţa. România noastră începe cu noi, aş vrea să fie frumoasă, cu suflet curat, ospitaliera, ţară la care sa te întorci mereu, atunci când ai nevoie de alinare, ca la o mamă! Ioana Rakoczi.

Săptămâna 27 - 30 noiembrie 2012

1. România mea e foarte frumoasă, dar hoţii o distrug pe zi ce trece. Eu aş vrea ca România noastră să fie cinstită, corectă şi mai frumoasă ca orice altă ţară. Ţară ca a noastră nu există!! Ioana Mateescu, 11 ani, Bucuresti.

2. România mea si a noastră aş vrea să fie o ţară plină de oameni cu adevărat liberi şi cu adevărat puternici, înţelegând prin adevărata libertate, aceea de a alege să nu faci intenţionat greşeli, iar adevărata putere aceea de a nu accepta răul sub nici o formă. Aurel Vlad-Loman.

3. România, GURĂ de RAI, frumoasă ca o mireasă cu zestre aleasă. Păstratoare a atâtor obiceiuri străvechi cum ar fi: jocul căluşarilor, fetele de la Capâlna, jocul nevestelor de la Cârlibaba şi altele, într-un cuvânt cel mai admirat folclor din lume, cu cel mai strălucit port popular. Suntem un popor ospitalier şi inteligent, dăruit cu simţ practic. NUMAI CĂ ne-am risipit ca puii când îi lasă cloşca. Suntem derutaţi de nu se mai ştie cine-i harnic, ori cine-i hoţ. Avem nevoie de disciplină, educaţie. Any.

4. România mea este o ţară bogată, cu multe resurse naturale şi intelectuale neexploatate, din nefericire condusă defectuos în ultimii 23 de ani! România mea este o ţară vânată de vestici pentru resursele şi bogăţiile, pentru oamenii ei inteligenţi, spontani, harnici şi plini de umor! Aş dori ca România mea să devină PRODUCTIVĂ , o ţară care face agricultură competitivă, O ţară ca o mamă care nu îşi alungă copii de acasă. Haideţi să aducem acasă toti românii şi să facem o ţară puternică. Haideţi să muncim acasă, nu la alţii! Să nu îi lăsam pe alţii să facă regulile în CASA NOASTRĂ ROMÂNIA! OMUL SFINŢESTE LOCUL! Bosneagu Marius.

5. România mea este asemenea unui manuscris care încă mai are nevoie de traduceri si interpretări, este locul în care s-au născut, se nasc si se vor naște adevărate valori care din păcate sunt apreciate mai mult în afara granitelor, este tara cu resurse inimaginabile râvnite de cei care vor să o distrugă, este locul binecuvântat de Dumnezeu care are nevoie să redevină ceea ce a fost odată ! Este locul în care încă mai există speranță pentru vremuri bune! Îmi doresc o Românie în care să nu îmi mai fie teamă să locuiesc! Alina Florea.

6. România mea este în faliment şi vândută de mai marii zilei, plâng pentru că va fi şi mai rău. Florin, Timiş.

7. România mea se aseamănă cu o rază de soare.....(dacă se poate spune) ce este umbrită de micile convergenţe ce pe viitor nu vor mai exista.

8. ROMÂNIA este ţara mea, este leagănul meu, aici sunt amintirile mele şi nu aş da-o pe nici o bogaţie din lume. :) Liliana, Baia Mare.

9. România mea este o ţară siluită. As vrea ca in România mea să fie mai multi români cu demnitate, mai greu de prostit, conştienţi ca ei trebuie să dea ceva ţării şi nu invers ! Repet, îmi doresc o ţară demnă cu locuitori (cât mai mulţi) care să fie mândri ca sunt români şi să nu-si ia lumea in cap pentru a trăi mai decent! Ileana Vlad.

10. România mea este cea mai frumoasă ţară cu cei mai buni oameni, unde Bunul Dumnezeu îşi varsă Harul Său şi nu ne părăseşte.Tare aş dori ca şi cei ce o conduc să se gândească mai mult la acest popor care nu s-a dus peste nimeni ,dar şi-au apărat cu preţul vieţii glia străbună! Borta Tatiana.

11. România mea este ca o femeie matură, frumoasă (Doamne cât este de frumoasă-ca şofer de tir o văd zilnic şi nu mă satur să o admir), ca o mamă cu mulţi copii (din păcate unii sunt vitregi şi în loc să o iubească, o urăsc ,o fură şi o fac de ocară). Din păcate a rămas văduvă această mamă cu mulţi copii. Cum aş vrea să fie? Să se mărite cu un bărbat gospodar,vrednic şi de ispravă care să o facă fericită aşa cum merită. Asta doresc iar copiilor ei rătăciţi să le vină mintea la cap. Am văzut multe ţări în drumurile mele, dar ca România nu am mai întâlnit. Aş mai avea multe de adăugat, dar mă opresc. Olteanu Dumitru.

12. România noastră este frumoasă, dar mă doare cand văd atâtea gunoaie aruncate peste tot. Sunt aruncate de noi, românii şi tot noi românii trecem pe lângă ele ca pe lângă ceva firesc. În România pe care mi-o doresc, românii nu aruncă gunoaiele decât la coşul de gunoi. Mi-aş dori ca sa văd mai mulţi români care ridică un gunoi de pe stradă, că semn că le pasă de ce este un jur. Valeria Porancea.

13. Aş vrea ca România să aibă două legi care să aducă poporul român în rândul popoarelor civilizate, şi anume: Legea sterilizării obligatorii a animalelor de companie cu stăpân şi a celor fără stăpân şi Legea care să introducă protecţia animalelor în programa şcolară a claselor primare ca materie obligatorie. De ce? Pentru că în momentul de faţa majoritatea românilor uită sau nu ştiu ca animalele sunt fiinţe sensibile (vezi Tratatul de la Lisabona, semnat si de România). În aceste condiţii cei care aleg să schimbe soarta animalelor fără stăpân sunt trataţi ca nişte infractori, sunt amenintaţi şi jignţi de alţi români (chiar şi de reprezentanţi ai autorităţilor) dacă se îndură de vreun animal de pe strada care are nevoie de îngrijiri medicale, hrană sau adăpost. Sunt unele oraşee în care primăriile au pus afişe ilegale care spun că este interzis să hrăneşti câinii şi pisicile de pe stradă. Aşa că eu cred că suntem o ţară barbară şi vreau să fim o ţară civilizată cu adevărat. Căci aşa cum zicea Gandhi: Progresul moral al unei naţiuni se vede după felul în care îşi tratează animalele. Ioana S.

14. România mea este plina de zambetele fetitelor mele, de vocea mamei, dragostea sotului, este salutul de "Doamne ajută" al vecinilor, este mirosul ierbii cosite proaspăt, al merelor cu scorţişoară din cuptor sau a gutuilor puse pe dulap :)... Cum aş dori să fie România noastră? Aş vrea-o curată, caldă, veselă, binedispusă, clară, entuziastă, cultă, profundă, corectă... la fel ca vocile de la România Actualităţi. Simona Ban.

15. să fie măcar cum era înainte. nu avem libertatea de azi, dar eram mai fericiţi." Trist.... prin acest comentariu "România" nu stie ce să facă cu libertatea.... Este stupid să fii cu adevărat civilizat şi corect, folosindu-te de libertatea pentru care alţi oameni pe glob încă mor? "cu adevarat civilizat şi corect" înseamnă să nu mai furi sub pretextul protestului faţă de regim, să conştientizezi că spaţiul public ORICARE ar fi el este al tuturor şi dacă-l murdăreşti/vandalizezi îţi faci ţie mizerie, ca să nu mai zic altora. Ei, d'aia în afară e curat, civilizat pentru că spaţiul public şi statul sunt asimilate ca bunuri comune! Nu strângi după câinele pe care-l plimbi pe stradă, mie-mi laşi resturile lui, mie şi tuturor celor care.... inevitabil calcă in el... Era doar un "clasic" exemplu... Anca Georgescu.

16. România mea este diferită. România noastră va fi diferită. Fiecare interpretează după cum îi este conştiinţa.

17. Vă voi spune de ce NU iubesc România. Din cauza locuitorilor ei, care sunt primîţivi şi needucaţi, invidioşi şi lipsîţi de demnitate. Şi alte popoare au trecut prin dictaturi-vezi polonezii sau spaniolii, dar aceştia nu se comportă ca noi. Singurul motiv pentru căre am ales să trăiesc şi să muncesc in România a fost dragostea nemărginită pe care i-am purtat-o mamei mele. Nu voi uita niciodată umilinţele pe care a trebuit să le suport la terminarea Facultăţii şi a stagiaturii, in anul 1981, când o funcţionară de la Serviciul Personal al instituţiei unde urma să muncesc, pe un post modest, de bibliotecară, mi-a condiţionat angajarea, de o sumă considerabilă de bani. Eu, la vremea respectivă, eram supercalificâtă, şi nu doream decât să muncesc, pe un post cât se poate de modest. De atunci, România mea s-a confundat cu imaginea acelei funcționare obtuze şi corupte, şi nu s-a schimbat cu nimic, până in ziua de azi. Cristina Vintilă.

18. România...ţară în care "tot cântul din lume-i la noi", ca in melodia "La noi" interpretată de Margareta Pâslaru. Veronica Duduleanu.

19. România este un manuscris de limbă română, pe care mulţi se oferă a ni-l traduce. Dimitrie-Sorin Pană.

20. În cele mai dese rânduri, pare mult prea puţin a aşterne pe o coală de hârtie cuvinte pline de incărcătură sufletească care să ajungă la inimile confraţilor. Vitregiţi de scurgerea greoaie a timpului ce le invăluie in lacrimi şi speranţă arca prezentului care se incăpăţânează a mai părăsi aceste meleaguri, ei îşi hrănesc gândurile cu bucăţi rupte din miezul incă proaspăt al fiinţei neamului, păstrat de-a lungul vremilor in cămara istoriei. Aceasta este România mea, o ţară bolnavă, tratată ambulatoriu de către o echipă de medici rezidenţi. România mea are nevoie de specialişti care să respecte jurământul
actului medical, de oameni crescuţi in lumina adevărului, de meditaţii şi exerciţii de memorie prin care să ne putem recăpăta identitatea naţională şi culturală. România poate fi a noastră, atâta vreme cât putem dovedi că şi noi merităm să fim ai ei! Dimitrie-Sorin Pană.

21. România este o ţară cu puternice contraste, dar România mea este o ţară de vis. O ţară în care am găsit peisaje mirifice, o ţară în care am întâlnit oameni inimoşi, persoane ospitaliere, cum rar descoperi în alte ţări ale lumii. România are un potenţial, care ar consider că trebui să-l valorificăm împreună. In Decembrie ‘89 cu toţii am visat la o schimbare în bine. Ştim ce trebuie să facem, dar nu vrem să facem. Se vorbeşte mult, se face puţin şi rezultatele nu se văd... Aşa că speranţele schimbărilor în bine le-a luat locul, în timp, sindromul “lehamite”. Am pierdul practic 23 de ani din viaţă, din cauză că nu am avut “omul potrivit la locul potrivit”, la momentul potrivit ( !), la fiecare nivel al societăţii, din cauză că am avut politicieni şi persoane care şi-au dorit funcţii de conducere, nu pentru a respecta legea, ci pentru a încălca legea. Avem nevoie de o cu totul altă clasă politică, de politicieni credibili, nu de traseişti politici, de oameni selectaţi pe criterii de competenţă profesională, nu pe relaţii clientelare de partid, de personalităţi care să se raporteze la “adevărul absolut”, nu care să ne propage propriul sau false aşa zise adevăruri. Este necesară o cu totul altă regulă a jocului, cu politicieni oneşti, nu de politicieni care şi-au făcut legi speciale, de politicieni mai presus de lege, ce se ascund în spatele imunităţii, pentru a nu răspunde pentru fărădelegile comise. Am auzit o idee care a fost propusă în parlamentul german în urmă cu mai mulţi ani, nu ştiu cât de mult a fost îmbrăţişată, nu ştiu dacă s-a concretizat, dar consider că ar putea reprezenta un excelent model pentru schimbarea în bine a României. S-a preconizat ca toate persoanele cu funcţii de conducere în stat să fie sancţionate mai aspru decât restul populaţiei, pentru nerespectarea legilor. Dacă ar exista o asemenea prevedere în legislaţia română (dublarea pedepselor), sunt convins că s-ar schimba multe, s-ar face o triere naturală, ar exista responsabilitate şi la cei ce conduc, ar fi o selecţie pe alte criterii ce ar contribui la ridicarea calităţii parlamentarilor şi nu în ultimul rând ar creşte încrederea populaţiei în parlamentari. Aparent totul este simplu. Alţii vor spune că este o utopie. Lucrurile sunt atât de complicate pentru că mulţi dintre aleşi şi conducători, deşi declarativ pretind că discută în numele “interesului naţional”, nu vor renunţa niciodată la propriile interese. Dan Copăceanu.

22. România mea este creaţie de excepţie a bunului şi atotştiitorului Dumnezeu. Atât de bună încât sfântul Petru a fost intrigat de belşugul de bunătăţi oferite de Dumnezeu. Toate formele de relief -munţi, dealuri, câmpii - aşezate în cel mai perfect aranjament. Nu lipsesc fauna, flora şi toate produsele naturii aferente acestor forme de relief. Totul este delimitat de cursuri de apă sau de Marea cea Mare şi de o Delta unică în Europa . Nu a uitat nici subsolul care ascunde bogaţii râvnite de o lume intreagă. Totul, un Coş al Abundenţei. Dumnezeu nu a uitat nici factorul uman, destui ca să pună în valoare aceste bogăţii. Pentru a echilibra lucrurile Dumnezeu a dat oamenilor, bunătate, respectiv răutate, corectitudine, respectiv hoţia, hărnicia , respectiv lenevia, adevărul, respectiv minciuna, a dat de toate pentru toţi. Cum aş vrea să fie România de mâine ? Fără leneşi, hoţi, mincinoşi fără cei care de 2000 de ani ne blochează la 9 m. de la sol, în timp ce alţii , în numai 50 de ani de libertate au reuşit să se înalţe până la peste 300 m , îmbogăţind pământul cu rezultatele muncii lor.

Simpozionul presei francofone se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti
Cultură 19 Aprilie 2024, 08:47

Simpozionul presei francofone se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti

Simpozionul presei francofone cu titlul "Europa, mass-media şi ştirile false" se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti.

Simpozionul presei francofone se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti
Noile Sunete ale Braziliei, concert susţinut de Big Band-ul Radio
Cultură 18 Aprilie 2024, 19:09

Noile Sunete ale Braziliei, concert susţinut de Big Band-ul Radio

Orchestra condusă de Simona Strungaru are un invitat de renume, pe muzicianul brazilian Emiliano Sampaio, autor al tuturor...

Noile Sunete ale Braziliei, concert susţinut de Big Band-ul Radio
Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti a pregătit un program special pentru zilele de 1 şi 2 mai
Cultură 18 Aprilie 2024, 08:30

Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti a pregătit un program special pentru zilele de 1 şi 2 mai

Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti a pregătit un program special pentru vacanţa de 1 şi 2 mai, cu opt spectacole...

Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti a pregătit un program special pentru zilele de 1 şi 2 mai
„Atins de înger”: Ediția 2024 a concursului de poezie „Lidia Vianu Translates”
Cultură 17 Aprilie 2024, 17:22

„Atins de înger”: Ediția 2024 a concursului de poezie „Lidia Vianu Translates”

La ediția din acest an au fost selectați 18 autori.

„Atins de înger”: Ediția 2024 a concursului de poezie „Lidia Vianu Translates”
Alexei Volodin inaugurează noul pian de concerte al Sălii Radio
Cultură 16 Aprilie 2024, 18:26

Alexei Volodin inaugurează noul pian de concerte al Sălii Radio

Alături de Orchestra Naţională Radio, Alexei Volodin va interpreta Concertul numărul 1 pentru pian şi orchestră semnat de...

Alexei Volodin inaugurează noul pian de concerte al Sălii Radio
Ion Andreescu - Reîntoarcerea acasă
Cultură 15 Aprilie 2024, 16:29

Ion Andreescu - Reîntoarcerea acasă

La Buzău au avut loc la mai multe evenimente pentru popularizarea operei pictorului care a fost descoperit în acest oraș.

Ion Andreescu - Reîntoarcerea acasă
Eveniment special organizat la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române, de Ziua Internaţională a Culturii
Cultură 15 Aprilie 2024, 13:40

Eveniment special organizat la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române, de Ziua Internaţională a Culturii

Reprezentanţii mai multor instituţii de cultură şi ambasade străine, cu sediul la Bucureşti, vor prezenta obiecte sau opere...

Eveniment special organizat la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române, de Ziua Internaţională a Culturii
106 ani de la transformarea Bojdeucii lui Ion Creangă în muzeu literar
Cultură 15 Aprilie 2024, 08:20

106 ani de la transformarea Bojdeucii lui Ion Creangă în muzeu literar

Se împlinesc 106 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România, Bojdeuca din Țicău.

106 ani de la transformarea Bojdeucii lui Ion Creangă în muzeu literar