Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

18 Octombrie 2018
Vizualizari: 530
Comentează add

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România doreşte să intre în zona euro, iar pentru atingerea acestui obiectiv are o abordare serioasă şi sustenabilă.

Migraţia, securitatea şi viitorul zonei euro - temele summitului UE

alina-stanuta

 

Migraţia, securitatea şi viitorul zonei euro sunt temele aflate, astăzi, în atenţia şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, reuniţi la Bruxelles.

Într-o declaraţie pentru jurnaliştii români, prezenţi la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România doreşte să intre în zona euro, iar pentru atingerea acestui obiectiv are o abordare serioasă şi sustenabilă.

El a recunoscut, însă, că intrarea în zona euro nu se va realiza foarte curând, fiindcă lucrurile se mişcă încet la noi. Preşedintele s-a referit şi la unele probleme interne, după cum transmite Alina Stănuţă, trimisul nostru special la Bruxelles.

Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis critică de la Bruxelles, Ordonanţa de Urgenţă pe care guvernul a emis-o luni, în privinţa legilor justiţiei, despre care spune că este îngrijorătoare. Pensionarea magistraţilor sau noi condiţii pentru procurori sunt doar câteva dintre chestiunile care nu au fost discutate în Parlament, adaugă preşedintele Klaus Iohannis care menţionează şi faptul că se ignoră avize ale CSM.

Klaus Iohannis: Iată, de ce am spus că nu se legiferează corect. Lumea se aşteaptă, şi pe bună dreptate, ca legiferarea să se facă într-un mod transparent, după consultări şi sigur, ţinând cont şi de opiniile sistemului. Ori se vede că această coaliţie PSD-ALDE şi guvernul lor nu doresc să legifereze nici transparent, nici să se consulte cu partenerii. Nu este calea bună. Nu este calea care va duce la pace socială.

Reporter: Pe de altă parte, referindu-se la propunerea venită din partea ministrului justiţiei, respectiv Adina Florea pentru şefia DNA, Klaus Iohannis menţiona că a solicitat o analiză a Departamentului Juridic din cadrul Administratiei Prezidenţiale pentru a verifica legalitatea acestei propuneri şi amintea că există un aviz negativ de la CSM, în această privinţă.

Klaus Iohannis: România nu poate să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie. Este inadmisibil şi nu voi accepta niciodată aşa ceva. Ne dorim, îmi doresc o luptă anticorupţie serioasă. Pentru asta, DNA are nevoie în frunte de o persoană independentă, o persoană hotărâtă să îşi asume această luptă dificilă, dar o luptă dreaptă. Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care conţine câteva lucruri care trebuie să ne dea foarte, foarte mult de gândit.

Reporter: Şeful statului a adăugat că nu o cunoaşte pe Adina Florea. Nu crede că este nevoie să o cunoască, dar va studia documentele înaintate de minister pentru nominalizare.


Etichete summit UEKlaus Iohanniszona eurojustitie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live