Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Migraţia "a contribuit la dezvoltarea UE"

Comisarul European pentru Migrație și afaceri interne a spus că migraţia legală în Uniunea Europeană a devenit un factor important în societate şi pe piaţa muncii.

Migraţia "a contribuit la dezvoltarea UE"
Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 19 Decembrie 2014, 10:33

Migraţia a contribuit la dezvoltarea economică, socială şi culturală a Uniunii Europene, a declarat Comisarul European pentru Migrație și afaceri interne, Dimitris Avramopoulos.

El a mai precizat în mesajul adresat, joi, de Ziua Internaţională a Migranţilor, că migraţia legală în Uniunea Europeană a devenit un factor important în societate şi pe piaţa muncii.

Europa trece printr-o perioadă de criză economică în care şomajul este foarte ridicat şi migraţia nu este prea bine văzută de populaţiile autohtone.

Audio: Europa la zi.

Cu toate acestea, spune comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, trebuie să găsim abordarea corectă a situaţiei, pentru a ne asigura că toată lumea beneficiază de impactul pozitiv al migraţiei.

"Creșterea xenofobiei, un mare pericol"

Cel mai mare pericol în această perioadă, se arată în mesajul transmis cu ocazia Zilei Internaţionale a Migranţilor, este "creşterea alarmantă a xenofobiei".

"Alimentate de populiştii din toată Europa, percepţiile greşite create de retorica xeonofobă ameninţă valorile fundamentale ale societăţilor noastre.

"Multe dintre statele membre ale Uniunii Europene se confruntă cu lipsa forţei de muncă bine calificate în domenii importante. Doar în această decadă - 2010-2020 - populaţia europeană cuprinsă în limitele vârstei de muncă va scădea cu 15 milioane.

"Prin urmare, trebuie să găsim metode legale pentru a permite cetăţenilor din afara Uniunii Europene să vină aici la muncă sau studii. Imigraţia trebuie să devină o parte integrantă a unei abordări mai cuprinzătoare pentru a face faţă provocărilor pieţei muncii sau societăţii".

Mai mult, spune comisarul Avramopoulos, "migraţia legală şi politicile de integrare merg mână în mână cu eforturile de a proteja persoanele nevoiaşe şi de a gestiona migraţia ilegală.

"Aceste eforturi trebuie să prezerve drepturile fundamentale ale migranţilor, nu doar în statele în care se stabilesc, ci şi în cele de tranzit şi origine.

"Comisia Europeană este determinată să creeze o politică eficientă, coerentă şi cuprinzătoare pentru asigurarea binelui comun al europenilor şi migranţilor", a spus comisarul.

În acest scop, Comisia pentru migraţie şi afaceri interne va stabili o agendă europeană a migraţiilor, care va constitui obiectivul prioritar al anului 2015.

Şi România se confruntă cu acest fenomen - peste 2,5 milioane de persoane lucrează legal în afara ţării. Cei mai mulţi sunt în Italia, Spania şi Marea Britanie.

#Migration helped us grow stronger economically, culturally & socially #InternationalMigrantsDayhttp://t.co/hr7II114H6

— DimitrisAvramopoulos (@Avramopoulos) December 18, 2014